FALL BEST BUYS

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία άφησαν πίσω τους, μεταξύ άλλων, καταστροφές στον ευρύτερο αμπελώνα τόσο από το νερό και τη λάσπη όσο και από τα φερτά υλικά. Ακόμη, ανυπολόγιστες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και κυρίως γκρίζα βλέμματα που κοιτούν την επόμενη δύσκολη μέρα με δισταγμό και ίσως ματαιότητα.

Κάπου παράλληλα, όμως, σε αυτή τη νέα γκρι-καφέ απόχρωση που απέκτησε ο Κάμπος μας, διακρίνονται όπως και στο κρασί ανταύγειες αισιοδοξίας και διάθεσης επανεκκίνησης.  Τα φθινοπωρινά Best Buys δεν θα μπορούσαν να μην είναι αφιερωμένα στα προϊόντα αυτού του τόπου που είτε λιγότερο και έμμεσα είτε περισσότερο, σχεδόν ολοκληρωτικά, και άμεσα επλήγησαν.

Χωρίς τη δυνατότητα μέτρησης των ζημιών και με την ειλικρινή πρόθεση υποστήριξης παραγωγών, ποικιλιών, υποπεριοχών και κρασιών που αξίζουν ούτως ή αλλιώς μια θέση στα ποτήρια μας, υποδεχόμαστε τις φθινοπωρινές μας απολαύσεις.  Ας πιούμε σε αυτό, στο να ορθοποδήσει σύντομα και σωστά η Θεσσαλία και να ανταμώσουμε ξανά εκεί για χαρές, τραγουδώντας στίχους από παραδοσιακά μπεράτια. Αυτή τη φορά έχουμε ακόμη έναν λόγο να τα καταναλώσουμε υπεύθυνα.

1 A – GRAFO LIMNIONA Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση 26.50€

Ο Ανδρέας Κοντοζήσης, επιδεικνύοντας πατρική φροντίδα στους αμπελώνες του, καλλιεργεί παθιασμένα την τοπική Λημνιώνα. Κάπως έτσι παίρνει στα χέρια του εξαιρετικής ποιότητας καρπό και τον μεταμορφώνει σε ένα γεμάτο, πλούσιο και βελούδινο ερυθρό χωρίς προσθήκη θειωδών, που έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε πήλινους αμφορείς. Πλούσιο, εκφραστικό φρούτο, μια δροσιστική φυτικότητα, στεγνές, καλοδουλεμένες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα σκιαγραφούν την ποικιλία, που στην ιδιαίτερη πατρίδα της βγάζει τον καλύτερό της εαυτό.

2 PURO Karathanos Artisan Distillery 39.50€

O μαέστρος της κατηγορίας των παλαιωμένων ελληνικών αποσταγμάτων, Θάνος Καραθάνος, έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο σαγηνευτικά της αγοράς. Το καλλιτεχνικό άγγιγμα του δημιουργού αφήνει το αποτύπωμά του στον γευστικό χαρακτήρα του πρώτου single barrel και cask strength τσίπουρου. Έκρηξη αρωμάτων αποξηραμένου βερίκοκου, περγαμόντου, γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, ξηρών καρπών και καπνού. Ισορροπία γλυκύτητας, καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ, ένταση και πολυπλοκότητα μπουκέτου και μια σωματώδης υπεροχή που κερδίζει κατά κράτος.

3 ΜΥΘΙΚΟ ΒΑΣΙΛΈΙΟ ORANGE Αμπελώνες Γκανή 15.60€

Ο Βάιος Γκανής συμπληρώνει τη σειρά των «Μυθικών Βασιλείων» με ένα orange για δυνατούς λύτες. Ροδίτης και Trebbiano από ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες στον Δομοκό σε ερυθρή οινοποίηση. Ένα εντυπωσιακό κρασί με μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα, πιπεράτες τανίνες, ορυκτότητα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Αποξηραμένα κίτρινα φρούτα, κομπόστα ροδάκινου, λευκά άνθη πλάι σε βοτανικές επισημάνσεις που θυμίζουν θυμάρι και φασκόμηλο, γλυκούς ξηρούς καρπούς, μέλι αλλά και γήινα στοιχεία, όπως φρέσκα μανιτάρια. Ιδανικό για συνδυαστικούς πειραματισμούς ρουστίκ ελληνικών συνταγών.

4 CHARDONNAY Αρλεκοίνων Χώρα 13.40€

Η πιο δημοφιλής διεθνώς λευκή ποικιλία φωλιάζει στους πρόποδες του Ναρθακίου όρους, στη γη της αρχαίας Φθίας στα Φάρσαλα, και καταφέρνει να εκφράσει τον τόπο με απόλυτη επιτυχία και αυθεντικότητα. Η πιστοποιημένη βιολογική ταυτότητα των κρασιών, με την οινοποιητική ώθηση της 6μηνης παραμονής με τις οινολάσπες, βγαίνει στη γουλιά με ζήλο και κάνει την καλύτερη εντύπωση. Έκφραστικότητα στο φρούτο, με τα γκρέιπφρουτ και τα ροδάκινα να ξεφαντώνουν παρέα με τα τροπικά. Λευκά λουλουδάκια αλλά και το χαρακτηριστικό βούτυρο της ποικιλίας συμπληρώνουν το προφίλ ενός απολαυστικού Chardonnay.

5 ΑΣΥΡΤΙΚΟ Οινοποιείο Οικογένειας Παπαθανασίου 11.70€

Τα αδέρφια Θανάσης και Γιώργος Παπαθανασίου μοιράζουν από την πρώτη μέρα ανάληψης των ηνίων τις δουλειές μεταξύ αμπελώνα και οινοποιείου και συγκεντρώνονται στη βιολογική καλλιέργεια και στη δημιουργία ποιοτικών κρασιών. Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρνουν μια ραγδαία πρόοδο και γευστική εξέλιξη των κρασιών τους. Ο πιο αξιόλογος εκπρόσωπος είναι ένα φρέσκο single vineyard Ασύρτικο και μια μικρή προσθήκη Chardonnay (5%). Ένα φρέσκο κρασί με «θεσσαλική ορυκτότητα», που μοσχοβολά λεμόνια, μοσχολέμονα, άνθη εσπεριδοειδών, φρέσκο ανανά και αχλάδι, και για το οποίο δικαιούνται και θα πρέπει να είναι υπερήφανοι.

6 ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ Αποσταγματοποιία Τσιλιλή 12.90€

Οι εκλεκτότερες ποικιλίες του Κάμπου απολαμβάνουν την παραδοσιακή φροντίδα και τη σύγχρονη τεχνογνωσία της αποσταγματοποιίας Τσιλιλή και μεταμορφώνονται στην ετικέτα-σημαία της περιοχής. Μία εκ των κλασικότερων επιλογών της κατηγορίας που, παρά την άχρωμη και διαυγή του όψη, συστήνει μια νοσταλγικά αρωματική μύτη. Φλούδες εσπεριδοειδών, άνθη λεμονανθών και ροδοπέταλα προλογίζουν μια πληθωρική αίσθηση στο στόμα, το οποίο, αν και θερμό, ισορροπεί με μια βοτανική δροσιά μέχρι το τέλος. Ιδανική επιλογή για απεριτίφ και μεζεδοκατάνυξη, αλλά και ως βάση σε highball με ελληνικό ταμπεραμέντο.

7 ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ GRECO Αποσταγματοποιείο Αποστολάκη 26.10€

Γι’ αυτό το παλαιωμένο τσίπουρο, όλα ξεκινούν με την αυστηρή επιλογή στεμφύλων από καρπούς εκλεκτών θεσσαλικών αμπελώνων που φιλοξενούν το περίφημο Μοσχάτο Αμβούργου. Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία της παραδοσιακής πολλαπλής απόσταξης και η τελική πινελιά μπαίνει με την παραμονή του αποστάγματος σε δρύινα βαρέλια, η οποία αναμενόμενα καθορίζει και τον τελικό χαρακτήρα του. Το Μαύρο Μοσχάτο, όπως επίσης αποκαλείται, βάζει την υπογραφή του αρωματικά με νότες τριαντάφυλλου, πορτοκαλιού και μπόλικων ανθικών εντάσεων, ενώ η δρυς συμβάλλει με αρώματα  βανίλιας, καραμέλας βουτύρου και σοκολάτας.

8.STILVI LAGER BEER  Ζυθοποιία Θεσσαλίας 1.60€

Η Στίλβη κατά τη μυθολογία ήταν θυγατέρα του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν νύμφη που ζούσε στις πηγές και στα ποτάμια συνοδεύοντας πάντα το νερό, για να τονίσει έτσι τη ζωογόνο δύναμή του για τις καλλιέργειες και τα αγαθά της γης. Ως άλλη νύμφη, η μπύρα Στίλβη ξεκινά την αφήγησή της από τις πηγές και τα βουνά των Αγράφων για να ανταμώσει τον θεσσαλικό κάμπο και τους ανθρώπους του. Η Στίλβη lager είναι μια φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα με έντονο αφρό μικρής διάρκειας, 5% alc. και χρυσαφένια διαυγή όψη. Αρωματικά και γευστικά αρμονική, με έμφαση στα βότανα και στα άνθη, δροσιστική και γεμάτη, με απολαυστική ισορροπία του πικρού χάρη στις ποικιλίες λυκίσκου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της.

9 PARADISE CAN’T WAIT Monsieur Nicolas Winery (Syrah) 19.20€

Ποιος να το περίμενε πως το Syrah θα κάνει τέτοια καριέρα στο χωριό του Μεσενικόλα. Ο Γιώργος Καραμήτρος, πιστός στην παραγωγή απολαυστικών και ζουμερών ερυθρών, επιλέγει την ποικιλία και τη μεταμορφώνει σε προθάλαμο του παραδείσου. Υπό τη σκιά των Αγράφων και με την ευεργετική πνοή της λίμνης Πλαστήρα, δημιουργεί ένα πληθωρικό και πιπεράτο κρασί, ιδανικό για κρεατοφαγία. Το φρούτο παραμένει σε πρώτο πλάνο, μαύρο κι ώριμο, ενώ ακολουθούν καπνός, μαύρο πιπέρι και σοκολάτα. Στο στόμα η εμπειρία συνεχίζεται με την εμφάνιση στιβαρών τανινών, βοτανώδους οξύτητας, θέρμης και συγκρατημένης γλυκύτητας μέχρι το τέλος.

10 ΜΑΥΡΟΥΔΙ WILD FERMENT Οινοποιείο Οικογένειας Γκιρλέμη 14.20€

Η οικογένεια Γκιρλέμη φιλοξενεί στην πλέον νοστιμότατη γκάμα της ένα υπέροχο κόκκινο από μια εξαιρετικά ελκυστική –όταν δουλευτεί σωστά– κι αγαπημένη ποικιλία,το Μαυρούδι. Μπρουταλισμός και φινέτσα ισορροπούν παρανοϊκά σε ένα πορφυρένιο κρασί που χαρίζει απλόχερα τα αρώματά του. Βύσσινο, δαμάσκηνο αγριοκέρασο και σταφίδα, καθώς και βανίλια, δέρμα, σοκολάτα και καπνός από την 6μηνη παραμονή σε βαρέλια γαλλικής δρυός. Η απουσία φιλτραρίσματος υπερτονίζει την πυκνή υφή στο στόμα. Μαλακές, απολαυστικές τανίνες, βοτανική οξύτητα και ζουμερή αίσθηση από την αρχή μέχρι το τέλος.

11 PINK PULL Κτήμα Καριπίδη (Sangiovese) 13.50€

Χωρίς ανάγκη για πολλές συστάσεις, το Pink Pull μετά το απίθανο ερυθρό Sangiovese αποτελεί τη δεύτερη χρωματική απόδοση της ποικιλίας για το οινοποιείο. Ένα ροζέ που έβγαλε εισιτήριο στην Τοσκάνη, έκανε στάση στον θεσσαλικό κάμπο και θα καταλήξει στην Προβηγκία για να κλείσει πονηρά το μάτι στα κρασιά της περιοχής. Η λαμπερή σομόν του όψη συστήνει μια γλυκιά και λιγουρευτική μύτη που θυμίζει αρώματα φρέσκιας φράουλας, φρέσκου ανανά, κυδωνιού και φλούδας πορτοκαλιού. Στόμα λιπαρό και νόστιμο και αναζωογονητική οξύτητα και βοτανική φρεσκάδα. Ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά και πλάι σε τροπικά σεβίτσε.

12 ΚAMARA HILLS Oινοποιείο Πατιστή 29.90€

To οικογενειακό οινοποιείο Πατιστή στην Αργαλαστή Πηλίου καλλιεργεί βιολογικά Ξινόμαυρο στον έξοχο αμπελώνα Καμάρα, που αγναντεύει τον Παγασητικό Κόλπο, και επιβραβεύεται με ένα εντυπωσιακό, ήπιας παρέμβασης premium Ξινόμαυρο. Ο ποιοτικός καρπός, η παρουσία γηγενών ζυμών στην οινοποίηση αλλά και η 18μηνη ξεκούραση του κρασιού σε αμφορείς και βαρέλια αμερικανικής δρυός συνεισφέρουν σε ένα προφίλ πολύπλοκο και συνδυαστικό. Τα τυπικά αρώματα ελιάς και τομάτας περιπλέκονται με αυτά του βύσσινου και του δαμάσκηνου, ενώ τανίνες σε πλήρη απαρτία βοηθούνται από την καλή του οξύτητα.

13 ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ Οινοποιία Ντούγκου 52.10€

Το Μαυροτράγανο βγαίνει από τη γεωγραφική comfort zone του και με βάση την απόδοσή του βγάζει ασπροπρόσωπους τους Θάνο και Λουίζα Ντούγκου, που πρωτοστάτησαν στην καλλιέργεια της ποικιλίας στην ευρύτερη περιοχή και επιχείρησαν να πειραματιστούν μαζί της. Ένα απίθανο κρασί που αποδεικνύει το μεγαλείο της ποικιλίας και την εντυπωσιακή της δυναμική. Έκφραστικό μπουκέτο γεμάτο από πλούσια κόκκινα και μαύρα φρούτα, ρόδα, γλυκά μπαχαρικά και βότανα. Η σχέση του κρασιού με τη γαλλική και την αμερικανική δρυ για 18 μήνες χαρίζει πλούσιο σώμα, εντυπωσιακή δομή, ενώ καμουφλάρει τις γοητευτικές του τανίνες.

14 LOLA FRESH PILSNER Ζυθοποιία Πηνειού 2.00€

H Lola είναι μια γέννημα θρέμμα γοητευτική Λαρισαία, που γυρίζει την Έλλάδα χαρίζοντας στιγμές δροσιάς κι απόλαυσης. H πρώτη μπύρα της Λάρισας φτιάχνεται φυσικά και με όραμα, ενώ στοχεύει στην υψηλή ποιότητα, στην αξιοποίηση ανθρώπων και πρώτων υλών του τόπου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Μια νόστιμη φρέσκια, αφιλτράριστη κι απαστερίωτη Pilsner με αφρό μεγάλης διάρκειας και 5% alc. Έίναι χρυσαφένια θολή με ελκυστικά αρώματα εσπεριδοειδών, βοτάνων και βύνης, με πικάντικη αίσθηση όμοια του τζίντζερ και ελαφρώς πικρό τελείωμα.

15 ΡΑΨΑΝΗ Kωνσταντίνος Λιάπης 14.00€

Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό συνθέτουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και value for money Ραψάνες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Το κλασικό χαρμάνι της ζώνης κρατάει τα τυπικά του χαρίσματα, με τη διαφορά ότι αποδίδει τη σύγχρονη ματιά και την ήπιων παρεμβάσεων προσέγγιση του χαρισματικού παραγωγού. Γηγενείς ζύμες, απουσία θειωδών και φίλτρου, καθώς και 12 μήνες σε παλιά γαλλικά βαρέλια κινούν τα νήματα. Έτσι, κάνουν την εμφάνισή τους αρώματα τομάτας, ελιάς, φράουλας, κράνου, βύσσινου και δαμάσκηνου πλάι σε μοσχοκάρυδο, καπνό, κανέλα και κέδρο. Οι χυμώδεις τανίνες και η ζωηρή οξύτητα ζωντανεύουν την εμπειρία, με τη γουλιά να εξελίσσεται συνεχώς στο στόμα.

16 ΤΣΙΠΟΥΡΟ 18 Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» 14.00€

Πήρε το όνομά του από το έτος ίδρυσης του συνεταιρισμού, το 1918, όταν οι πρόσφυγες κατέφθασαν από την Ανατολική Ρωμυλία στην περιοχή και δημιούργησαν τους αμπελώνες της Ν. Αγχιάλου με τις κληματόβεργες που είχαν κρυμμένες στα υπάρχοντά τους. Έίναι ένα από τα νεότερα προϊόντα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και ήδη από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά και την προτίμηση των καταναλωτών. Γεμάτο και στρογγυλό, με φίνα αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και βοτάνων, χάρη στο τοπικά Μοσχάτα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του. Ιδανική επιλογή για ψαρομεζέδες.

17 ΡΑΨΑΝΗ SPECIAL EDITION Χρυσοχόου 14.30€

Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό σε ίσες αναλογίες, κλασική ερυθρή οινοποίηση, ωρίμανση για 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων και παλαίωση για επιπλέον 12 μήνες στη φιάλη. Πλούσια και εκφραστική μύτη, που πλημμυρίζει από αρώματα κερασιών, φρούτων του δάσους, τομάτας και μαύρης ελιάς μαζί με γλυκά μπαχαρικά, καπνό και ξύλο. Μεστή, απολαυστική και ισορροπημένη αίσθηση με οξύτητα που δροσίζει και μπόλικες μεστωμένες τανίνες που απεγνωσμένα επιζητούν πιάτα με κυνήγι και κόκκινο κρέας.

18 ANGEL TEARS Αποσταγματοποιία Κατσάρος 37.40 €

Το Αngel Tears φέρνει δάκρυα συγκίνησης για την εξοχότητα του περισσεύματος της οινοποίησης, που δεν είναι άλλο από τα στέμφυλα. Ο Νίκος Κατσάρος, επίσης γνωστός και ως master του packaging, χαρίζει στην ελληνική αγορά ένα από τα κορυφαία της αποστάγματα. Η μαγεία της απόσταξης περνά στην υπηρεσία της φινέτσας και μια υπέροχη υφή όμοια με χάδι τριγυρίζει με τη μορφή της γουλιάς στο στόμα. Ένα υπέροχο τσίπουρο τριπλής απόσταξης, απόλυτα στρογγυλό και διακριτικό σε αρώματα, που είναι ικανό να συνθέσει γαστρονομικά παντρέματα με φαγητό, αλλά και να θριαμβεύσει ως βάση σε signature cocktails.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!