48 URBAN GARDEN

grape

Στον ισόγειο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στο κέντρο της Αθήνας, το εστιατόριο 48 Urban Garden ξεδιπλώνεται σε έναν αστικό κήπο 190 τ.μ., γλυπτικά διαμορφωμένο σε διάφορα επίπεδα από ξύλινες πλατφόρμες και καθιστικούς πάγκους, τραπέζια πικνίκ, μπαξέδες με λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά, καθώς και παρτέρια με λουλούδια. Το φυσικό φως και η χαλαρή ατμόσφαιρα του κήπου μεταφέρονται στο εσωτερικό του εστιατορίου σε επιφάνεια 240 τ.μ., όπου σε ένα air-stream van, διαμορφωμένο σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, οι chefs παρασκευάζουν ποικίλες επιλογές street food από διάφορα μέρη του κόσμου.  Τα cocktails εμπνέονται από τα αρώματα του λαχανόκηπου που βρίσκεται στον χώρο του εστιατορίου και προκύπτουν κλασικές συνταγές με ανανεωμένη αύρα.

O εντυπωσιακός χώρος του εστιατορίου με θέα στον κήπο

Συνταγές

Puebla
  • 150 γρ. μαύρα φασόλια, βρασμένα 
  • 40 γρ. πιπεριές poblano, κομμένες julienne 
  • 40 γρ. καλαμπόκι ψητό 
  • 30 γρ. πράσινα τοματίνια, κομμένα στη μέση 
  • 30 γρ. φύλλα baby gem 
  • 35 γρ. φρέσκο τυρί cotija
  • 35 γρ. tortilla καλαμποκιού 
  • 250 γρ. ηλιέλαιο 
  • 1 αυγό 
  • 2 γρ. panco 
  • 120 γρ. vinaigrette lime 
  • 5 γρ. πούδρα πιπεριάς ancho 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 

Για τη vinaigrette lime 

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μουστάρδα 
  • 50 γρ. αγαύη 
  • 60 γρ. χυμός lime 

Για την tortilla 

  • 125 γρ. νερό 
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο 
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Εκτέλεση 

Σε ένα κατσαρολάκι με νερό βράζουμε τα μαύρα φασόλια για 50 λεπτά, σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζουμε για 5 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα το αυγό. Όταν είναι έτοιμο, το καθαρίζουμε και το πανάρουνε με panco. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά για την tortilla για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 15 λεπτά και ύστερα χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 30 γρ. Με μια πρέσα για tortillas δίνουμε σχήμα στα μπαλάκια και τα ψήνουμε σε καυτή πλάκα ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Κόβουμε τις ψημένες tortillas και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Ψήνουμε το καλαμπόκι σε ένα σχαροτήγανο και παίρνουμε τα σπόρια.  Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη vinaigrette εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο.  Τέλος, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και συνθέτουμε τη σαλάτα.

Indonesian chicken satay
  • 250 γρ. μπούτι κοτόπουλου, ξεκοκαλισμένο 
  • 15 γρ. μείγμα μπαχαρικών 
  • 80 γρ. ρύζι basmati 
  • 35 γρ. μάνγκο, κομμένο σε κυβάκια 
  • 10 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι 
  • 6 γρ. ψιλοκομμένο τζίντζερ 
  • 3 γρ. πουρές ψητού σκόρδου 
  • 3 γρ. ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • 6 γρ. ψιλοκομμένος κόλιανδρος 
  • 6 γρ. χυμός lime 
  • 15 γρ. σόγια 
  • 150 γρ. σάλτσα καρύδας 
  • 5 γρ. φύλλα κόλιανδρου 
  • 5 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, το πράσινο μέρος 
  • 6 γρ. φύτρες φασολιών 
  • 20 γρ. βούτυρο 
  • 40 ηλιέλαιο 
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 

Για το μείγμα μπαχαρικών 

  • 10 γρ. κουρκουμάς
  • 20 γρ. κόλιανδρος ξερός 
  • 10 γρ. φύλλα lime, ξερά 
  • 5 γρ. πιπεριά cascabell
  • 20 γρ. αποξηραμένο κρεμμύδι 
  • 10 γρ. αποξηραμένο σκόρδο 
  • 5 γρ. κανέλα 
  • 10 γρ. μπαχάρι 

Για τη σάλτσα καρύδας 

  • 400 γρ. γάλα καρύδας 
  • 2 τμχ. λεμονόχορτο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 30 γρ. δυόσμος 
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό 
  • 25 γρ. βούτυρο καρύδας 
  • 50 γρ. αλεύρι 
  • 50 γρ. χυμός lime 

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το μαρινάρουμε με το μείγμα μπαχαρικών και το ηλιέλαιο. Στη συνέχεια περνάμε τα κομμάτια σε ένα σουβλάκι και το ψήνουμε στο γκριλ. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι με νερό βάζουμε 150 γρ. νερό και βράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 15 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με βούτυρο και το υπόλοιπο ηλιέλαιο το μάνγκο, το τζίντζερ, τον πουρέ σκόρδου, το φρέσκο κρεμμύδι και τον πουρέ τσίλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, αφού πρώτα το έχουμε κρυώσει, σοτάρουμε για λίγα ακόμα λεπτά, προσθέτουμε 5 γρ. από το μείγμα μπαχαρικών, σβήνουμε με χυμό lime και προσθέτουμε τη σόγια και τον κόλιανδρο εκτός φωτιάς. 

Για τη σάλτσα καρύδας: 

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας. Παράλληλα, σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο καρύδας και το αγελαδινό βούτυρο και αρωματίζουμε με το λεμονόχορτο και το σκόρδο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το λεμονόχορτο και το σκόρδο και βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός, και ενσωματώνουμε με γάλα καρύδας, τον χυμό lime και τον δυόσμο.  Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη σερβίρουμε πάνω από το ψημένο κοτόπουλο, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον κόλιανδρο και σε ένα μπολάκι βάζουμε το ρύζι με τις φύτρες φασολιών και τα φύλλα κόλιανδρου. 

Τα κρασιά που προτείνουμε είναι:

L’ESPRIT DU LAC

Ένα από τα πιο αρωματικά ροζέ κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ξινόμαυρο σε ποικιλία που αν το πιει κάποιος για πρώτη φορά, μπορεί αμέσως να ξεχωρίσει τον ανθικό χαρακτήρα στη μύτη και τις ελαφριές τανίνες του. Είναι ένα δροσιστικό κρασί με ήπια οξύτητα και ελαφριά λιπαρότητα, που το κάνει ευκολόπιοτο όλες τις ώρες. Όλο αυτό το ταξίδι του ουρανίσκου ταιριάζει να ξεκινήσει με μία από τις δροσερές σαλάτες μας.

SAUVIGNON BLANC KARIPIDIS ESTATE

Το Sauvignon Blanc είναι ένας ήπιος λευκός, ξηρός οίνος με έντονα φρουτώδη αρώματα, όπως ανανά και ροδάκινο. Τόσο το πλούσιο σώμα όσο και η λιπαρότητα είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό και απόλυτα ταιριαστό με τα πιάτα μας.g

 

 

 

 

 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.


© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.