Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε…
Στο λεξικό, η λέξη «λεπτομέρεια» ορίζεται ως ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου όλου και ως κάτι το δευτερεύον. Στη γαστρονομία ωστόσο, με την ευρύτερη έννοια, φαίνεται να είναι η καθοριστική διαφορά που καταδεικνύει μεταξύ άλλων τη φροντίδα, την ποιότητα της δουλειάς και της προσπάθειας ενός δημιουργού και ίσως τελικά την ψυχή που καταθέτει.
Η δουλειά της chef-restaurateur Τασούλας Κουφοπούλου δεν είναι μόνο νόστιμη.
Η πόλη της Καρδίτσας διαθέτει ένα εστιατόριο-παράσημο, που διακοσμητικά λανσάρει μια σπάνια περίπτωση πλουραλιστικού mix and match. Στον χώρο, το παραδοσιακό γεφυρώνεται με το κλασικό στην πιο αστικά εξευγενισμένη του εκδοχή. Λινά τραπεζομάντιλα και naperon, συχνά ανόμοιες πορσελάνες και φρεσκοκομμένα λουλούδια θυμίζουν κάτι από αρχοντικό καρδιτσιώτικο mise en place.
Το μενού των δύο κυριών δεν ξεφεύγει από τα παραπάνω. Παραμένει σταθερό και μετρημένο στον αριθμό των πιάτων που προσφέρει. Συνταγές όπως, λ.χ., αυτή των τυρολουκουμάδων διατηρούν σε ετήσια βάση την παραμονή τους στον κατάλογο, με μικρές παραλλαγές που προτάσσει κυρίως η εποχικότητα.
Εμβόλιμα, η προετοιμασία της κουζίνας «διαταράσσεται» ευχάριστα με πιάτα ημέρας που υπηρετούν την έμπνευση ποιοτικών, φρέσκων πρώτων υλών. Το μενού εμπνέει μια λυτρωτική οικειότητα και εκπλήσσει ευχάριστα είτε με ανατρεπτικούς συνδυασμούς συστατικών είτε με υποδειγματική εκτέλεση απλών στα χαρτιά πρώτων υλών και συνταγών. Εντύπωση δε προκαλεί το φίλεμα στο τέλος του δείπνου, με λίγη –μπόλικη για την ακρίβεια– γεύση Απόμερου για το επόμενο πρωί.
Η λίστα κρασιών και αποσταγμάτων είναι ομοίως μετρημένη, με συνεχείς προσθήκες και αλλαγές που ανταποκρίνονται στις συνδυαστικές απαιτήσεις του φαγητού ανά εποχή. Ελληνική, με μεγάλη πρόθεση ανάδειξης του ευρύτερου τοπικού αμπελώνα και των παραγωγών του, αλλά κυρίως χωρίς στιλιστικά στεγανά.
ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΑΜΕ
1 Αmuse-Βouche μπατζίνα
Κολοκύθι, φέτα Αγράφων, θυμάρι, δεντρολίβανο.
Τυρολουκουμάδες με μαρμελάδα φράουλα
Ξηρός ανθότυρος Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, φέτα 12μηνης ωρίμανσης, δυόσμος, φράουλα.
Α-grafo Λημνιώνα Pet Nat, Aμπελώνες Κοντοζήση Η συγκλονιστική Pétillant Naturel απόδοση της Λημνιώνας, που τονίζει το κόκκινο φρούτο της ποικιλίας, συνδυάζεται άψογα τόσο με τα τυριά όσο και με τη μαρμελάδα φράουλα. Η οξύτητα ραφινάρει τη λιπαρότητα, ενώ οι φίνες φυσαλίδες σκηνοθετούν μια εναλλαγή αισθήσεων στον ουρανίσκο σωστό πανόραμα.
2 Αρνάκι γάλακτος φρικασέ
Ανοιξιάτικα αγριόχορτα, σπανάκι, αρμπαρόριζα, αυγολέμονο με au jus αρνιού.
Deucalion Ασύρτικο, Domaine Messenicolas Το αρωματικό προφίλ του κρασιού αντιστοιχίζει επιτυχημένα τα εσπεριδοειδή και τα βότανα με τη φυτικότητα του πιάτου. Η ισορροπημένη αλλά πλούσια οξύτητα «κάνει καλά» το αρνάκι και συμπορεύεται παιχνιδιάρικα με το βελούδινο αυγολέμονο. Επίγευση καθαρή, που αναδεικνύει το μεγαλείο γουλιάς και μπουκιάς.
3 Γαλατόπιτα
Πορτοκαλένια κρέμα γαλατόπιτας, μπισκότα χωριάτικου φύλλου, αμύγδαλα, καρύδια, κανέλα, παγωτό βανίλια.
Puro, Karathanos Artisan Spirits Η σωματώδης υπεροχή του παλαιωμένου τσίπουρου βρίσκει μια απροσδόκητη ανταπόκριση στη σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής γαλατόπιτας. Πάρτι αρωμάτων από αποξηραμένο βερίκοκο, περγαμόντο, γλυκά μπαχαρικά, βανίλια, ξηρούς καρπούς και καπνό σε ένα μεγάλης έντασης, επίμονο τελείωμα.