ICONIC & HERITAGE

Θάλεια Καρτάλη

Δύο νέες premium σειρές από το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Με δύο premium σειρές περιορισμένης παραγωγής, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, που έχει πλέον ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, εδραιώνει τη θέση του ψηλά στη λίστα των ελληνικών κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Το μεράκι των ανθρώπων του κτήματος, με επικεφαλής τον οινολόγο Στέλιο Τσίρη, αποτυπώνεται στις σειρές Iconic και Heritage, που δημιουργήθηκαν με στόχο να δώσουν σε περιορισμένες φιάλες όλη τη μαγεία του μοναδικού αυτού terroir από έναν αμπελώνα σπάνιας ομορφιάς.

Όπως εξήγησε ο Στέλιος Τσίρης στη διάρκεια μιας εξαιρετικής γευσιγνωσίας που διοργανώθηκε στο εστιατόριο Aleria, όπου τα κρασιά συνόδευσαν τα υπέροχα πιάτα του ταλαντούχου σεφ Γκίκα Ξενάκη, οι δύο αυτές σειρές είναι αποτέλεσμα μικροοινοποιήσεων και πειραματισμών, με τις ετικέτες να μην ξεπερνούν τις 2.000 φιάλες.

Η σειρά Heritage, η οποία αποτελείται από δύο ετικέτες – ένα Ασύρτικο και μία Μαυροδάφνη – βασίστηκε στην τεράστια κληρονομιά του κτήματος και τις οινοποιητικές μεθόδους των μοναχών της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, που επί αιώνες καλλιεργούσαν τον ιστορικό αμπελώνα. Τα σταφύλια τρυγούνται από μικρά τμήματα του αμπελώνα και οινοποιούνται μέσα στις ίδιες πετρόκτιστες δεξαμενές που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί, χωρίς παρεμβάσεις. Στη συνέχεια μεταφέρονται για ολιγόμηνη ωρίμανση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια Foudre 1.500 λίτρων και σε αμφορείς χωρητικότητας 300 λίτρων.

Το ελαφρά μαριναρισμένο Μαγιάτικο με γλάσο από καπνιστή ντομάτα, κουνουπίδι και φύτρες ρόκας ήταν ο τέλειος συνδυασμός για το ιδιαίτερο αυτό Ασύρτικο του 2023, ενώ η φίνα Μαυροδάφνη από την ίδια χρονιά βρήκε το τέλειο ταίριασμά της με το ραβιόλι με σιγομαγειρεμένο βιολογικό κόκορα.

Η σειρά Iconic – και συγκεκριμένα το Βερτζαμί των εσοδειών 2020 και 2021 – συνόδευσε στη συνέχεια το μελωμένο μάγουλο μαύρου χοίρου πλαισιωμένο από αφράτη πατάτα, εσαλότ και σάλτσα στιφάδου. Η ποικιλία Βερτζαμί έχει τις ρίζες της στη Λευκάδα, ήρθε όμως και στην περιοχή των Καλαβρύτων πριν από δέκα χρόνια σε έναν επίσης ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, που βρίσκεται σε ελαφρώς χαμηλότερο υψόμετρο.

Πρόκειται για μια ποικιλία που δίνει κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα, υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες – την οποία ο Στέλιος Τσίρης παρομοίασε με το Tanat. Οι δύο χρονιές που δοκιμάστηκαν έχουν ζυμωθεί σε καινούργια ανοιχτά βαρέλια και έχουν ωριμάσει σε βαρέλια 1ης και 2ης χρήσης για δύο χρόνια.

Η γευσιγνωσία ολοκληρώθηκε με το Late Harvest Sauvignon Blanc 2022 της σειράς Iconic, το οποίο συνόδευσε το επιδόρπιο πάστας αμυγδάλου με sorbet μανταρίνι.

Λίγα λόγια για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Η ιστορία του κτήματος χάνεται μέσα στους αιώνες. Πρόκειται για τον ιστορικό αμπελώνα της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, ο οποίος καλλιεργείται από τον 15ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, η καλλιέργεια διακόπηκε και η περιοχή μετατράπηκε σε βοσκοτόπι, με αποτέλεσμα ο αμπελώνας να καταστραφεί.

Η αναγέννησή του ξεκίνησε το 1999 από τους αδελφούς Γιάννη και Θεόδωρο Αναστασίου, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino, οι οποίοι μίσθωσαν τον αμπελώνα από τη Μονή και τον μετέτρεψαν στο σύγχρονο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

Σήμερα το κτήμα διαθέτει 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, με μια παραγωγή που φθάνει ετησίως τις 40.000 φιάλες. Τα ιστορικά κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί και σήμερα αποτελούν επισκέψιμο οινοποιείο, με έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο οινοποίησης, μια καλόγουστη αίθουσα γευσιγνωσίας και πωλητήριο.

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ