Ανεξάρτητος δημοσιογράφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ασχολήθηκα πριν από…
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αγωνιώδες για τους Ευρωπαίους αμπελουργούς και οινοποιούς, καθώς από τον περασμένο τρύγο κατάφεραν να παράξουν 14,3 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού που ήταν η χαμηλότερη παραγωγή μετά τον τρύγο του 2017 – 2018.
Τα πιο σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν σε Ιταλία και Ισπανία με μειωμένη παραγωγή σε ποσοστά 23% και 21%, ενώ κερδισμένες ήταν η Γαλλία και η Πορτογαλία με αυξήσεις 8% και 11% αντίστοιχα.
Ο «κακός μας ο καιρός» φαίνεται να είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για τη μείωση της παραγωγής, το οποίο μεταφράζεται σε έντονες βροχοπτώσεις στην κεντρική και νότια Ιταλία, οι οποίες έγιναν αιτία αύξησης των μυκητιάσεων. Στην Ισπανία συνέβη το αντίθετο, δηλαδή έντονη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες στην Castilla-La Mancha που είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή.
Το αποτέλεσμα των διακυμάνσεων ξαναφέρνει το Bordeaux στην πρώτη θέση οινοπαραγωγής στην Ευρώπη, παρά την εκρίζωση αμπελώνων στην περιοχή με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Είναι ωστόσο, η μείωση της παραγωγής η αιτία για τη μειωμένη κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη, η οποία πλέον είναι κοντά στα 9,6 δισεκατομμύρια λίτρα; Όχι, λένε οι αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν την αιτία κυρίως στις επιλογές άλλων αλκοολούχων ποτών από τις νέες γενιές.
Αρχική » ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι τιμές των προϊόντων ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με την παραγωγή, το οποίο ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι με τα ίδια ποσοστά. Οπότε έγιναν συντηρητικές αυξήσεις τιμών σε Ιταλία και Ισπανία και μειώσεις στη Γαλλία.
Αξιόλογη ήταν και η μείωση των εξαγωγών κατά 3%, εξαιτίας μειωμένης ζήτησης ΠΟΠ κρασιών σε Βρετανία και ΗΠΑ. Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών ήταν αυξημένη κατά 4%, προφανώς λόγω της αύξησης των τιμών. Οι προβλέψεις για εξαγωγές τη φετινή χρονιά δεν είναι ευχάριστες, καθώς αναμένεται 11% μείωση σε όγκο και 8% μείωση σε αξία.