ΜΟΥΧΤΑΡΟ ΣΤΟ DECANTER

«Αν σας αρέσουν τα rosé από το Τavel και το Bandol, το Μούχταρο πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστα σας», γράφει στην εισαγωγή του άρθρου του στο Decanter Ιουλίου ο Olly Smith.

To να συμμετέχει ένα ελληνικό κρασί, σε δοκιμή ενός οινικού περιοδικού όπως το Decanter, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Δεν είναι η πρώτη φορά, σπάνια όμως γράφεται κάτι τέτοιο για μια σχετικά άγνωστη στους πολλούς γηγενή ελληνική ποικιλία. Στο τεύχος Ιουλίου του πιο διάσημου οινικού περιοδικού στον κόσμο, το Μούχταρο φτάνει στην κορυφή και μπαίνει και στο εξώφυλλο, όπου φιγουράρει το rosé A.Μuse, ένα κρασί από το Κτήμα Μουσών που περιλαμβάνεται στα 20 ροζέ που προτείνει το Decanter για το φετινό καλοκαίρι.

Το άρθρο του Decanter που είναι αφιερωμένο στα rosé, έχει την υπογραφή του Olly Smith, ο οποίος γράφει ότι δοκίμασε για πρώτη φορά κρασιά από Μούχταρο όταν βρέθηκε στην Κοιλάδα των Μουσών στην Άσκρη της Βοιωτίας.

Στα κρασιά που προτείνει ο Smith, περιλαμβάνονται το A.Muse από το Κτήμα Μουσών και το Μούχταρο One από το Κτήμα Σαμαρτζή το οποίο τον εντυπωσίασε τόσο για το χρώμα και τα αρώματα, όσο και για τη γεύση του και το χαρακτηρίζει παγκόσμιο κρασί. Βάζει ένα μεγάλο 96 δίπλα στην ετικέτα του Σαμαρτζή και το τοποθετεί στην κορυφή της εικοσάδας που περιλαμβάνει μεγάλα γαλλικά κρασιά από Προβηγκία, Bordeaux και Ροδανό αλλά και από την Ιταλία και την Ισπανία. «Καλαίσθητα δομημένο και νόστιμο, με αυτό ο Σαμαρτζής διασφαλίζει τη θέση του στο πάνθεον των παγκόσμιων rosé. Είναι τόσο νόστιμο, που παρά το κόστος του φόρου εισαγωγής, παρήγγειλα ένα κιβώτιο από την Ελλάδα για τον εαυτό μου», λέει ο Smith.

«Πρώτα το αμπέλι και μετά η μέθοδος που χρησιμοποιύμε, αυτά κάνουν κάθε μας κρασί ξεχωριστό», λέει ο οινοποιός Παναγιώτης Σαμαρτζής στο grapemag.gr μίλώντας για το Μούχταρο One.

«Τα σταφύλια για το Μούχταρο One προέρχονται από το αμπελοτόπι Παπανικόλα, που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Κοιλάδας των Μουσών, στην Άσκρη της Βοιωτίας. Έναν τόπο που παράγεται κρασί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακολουθούμε μια καινοτομία ως προς την παραγωγή του κρασιού αυτού. Η μέθοδος  saignée είναι ιδανική για το Μούχταρο, μας δίνει το χρώμα και την υφή που θέλουμε. Το κρασί είναι προϊόν τέχνης, όλη η προσπάθεια γίνεται με τα χέρια. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κοσμος τη διαφορά από ένα βιομηχανικό προϊόν. Δεν ακολουθούμε την εύκολη λύση κι αυτό φάνηκε να το καταλαβαίνει και να το εκτιμάει ο Olly Smith».

Από την άλλη, ο οινογράφος του Decanter, στο άρθρο του βρίσκει διασκεδαστικό το A.Muse (blend με 85% Sauvignon Blanc και 15% Μούχταρο) και το βαθμολογεί με 92/100.

Το περιγράφει ως «συναρπαστικά εξωτικό, με πλούσια υφή και διακριτικό άρωμα, νότες από πέταλα τριαντάφυλλου και ελαφριά πικάντικη επίγευση που πλαισιώνει τον πυρήνα αναζωογονητικού φρούτου» και πιστεύει ότι στέκεται δίπλα σε μεγάλη γκάμα φαγητών, από μαροκινό ταζίν μέχρι τραγανές ελληνικές σαλάτες.

Δείτε Επίσης
TORRES ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Για τη σημαντική αυτή στιγμή για το Μούχταρο αλλά και για το Kτήμα Μουσών, με το εξώφυλλο στο Decanter, εμφανώς συγκινημένος ο Στέλιος Ζαχαρίας μίλησε το Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ και αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια προβολής των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό: «Η δουλειά που γίνεται μέσα από κοινές δράσεις πολλών οινοποιών, έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό τόσο για εμάς, στο Κτήμα Μουσών, όσο και γενικότερα για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που συμμετέχει σε όλο αυτό, στις δράσεις και στις συνεργασίες για να πάει το ελληνικό κρασί, ένα βήμα ψηλότερα. Με την εμφάνιση του κρασιού από το Κτήμα Μουσών στο εξώφυλλο ενός περιοδικού όπως το Decanter, βάλαμε άλλο ένα λιθαράκι, στην κοινή προσπάθεια», λέει ο Στέλιος Ζαχαρίας.

Από τις ελάχιστες φορές που φιλοξενήθηκε ελληνικό κρασί στο εξώφυλλο του Decanter ήταν στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2009, όταν ο λευκός Όβηλος 2008 από το Κτήμα Βίβλια Χώρα, φιγουράριζε μαζί με άλλα κρασιά, στη φωτογραφία με τα κρασιά της χρονιάς.

Το Decanter έχει εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, κυκλοφορεί κάθε μήνα και η έντυπη έκδοση του τεύχους Ιουλίου που περιλαμβάνει τα δύο ελληνικά ροζέ αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας περίπου σε δύο εβδομάδες. Η πλήρης ηλεκτρονική του έκδοση, είναι διαθέσιμη μόνο σε συνδρομητές.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!