Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, συγκεντρώσαμε όλες τις προτάσεις που σας κάναμε το 2024 μέσα από τα τεύχη του Grape, για να διαλέξετε τα δικά σας best-of. Λευκά, ροζέ, κόκκινα και orange, ελληνικά και ξένα, ήσυχα και αφρώδη, κλασσικά και νέα trend φυσικά ή συμβατικά, μα σίγουρα κρασιά αλλά και αποστάγματα και ποτά, για κάθε γούστο, γεύση και περίσταση. Ταξιδίψτε με τα κρασιά του Grape.
ΑΝΟΙΞΗ
Τα Best Buy’s της Άνοιξης, είναι γεμάτα χρώματα, αρώματα και αισθήσεις.
[ 1 ] APHRODITE Οινοποιείο Ταραλά [ Ξινόμαυρο ] • 19,50€
Ο Χρήστος Ταραλάς εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δυναμική του Ξινόμαυρου και δημιουργεί ένα μοναδικό ερυθρό αφρώδες. Παιχνιδιάρικος αφρισμός και ελκυστικό ρουμπινί χρώμα προϊδεάζουν για μια μύτη γεμάτη ζουμερό φρούτο. Μούρα, μαρμελάδα τομάτα, βύσσινο και αγριοκέρασα μαζί με φρεσκοτριμμένο ροζ και μαύρο πιπέρι επικρατούν ως highlights σε μύτη και στόμα. Απολαύστε το δροσερό ως απεριτίφ ή πλάι σε μεσογειακά τάπας, άγλυκα κέικ αλλά και πιάτα με μελιτζάνα και κρέας.
[ 2 ] CAVA JUVE AND CAPS RESERVE DE LA FAMILIA [ Xarello, Macabeo, Parellada ] • 27,60€
Ο εμβληματικός οίκος Juve & Camps μπορεί να υπερηφανεύεται πως η ετικέτα που αρχικά δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την οικογένεια, βγήκε εκτός… σπιτιού και κατέκτησε τη διεθνή αγορά. Kάπως έτσι, αυτή η κορυφαία 100% βιολογική cava, με ελάχιστο χρόνο παλαίωσης τους 36 μήνες, είναι η ετικέτα-σήμα κατατεθέν του ισπανικού brand. Η αρωματική
της πολυπλοκότητα και η ζηλευτή ισορροπία φρούτου – μπριός και φρεσκάδας – ωριμότητας θα αποθεώσουν ένα χοιρινό με πουρέ μήλου ή μια τάρτα τυριών.
[ 3 ] BLANC DES COTEAUX 2020 Αμπελώνες Θυμιόπουλου [ Αηδάνι, Ασύρτικο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά ] • 32,20€
Mπορεί ο Απόστολος Θυμιόπουλος να φημίζεται για τα ερυθρά του, αλλά αυτό το κρασί αποδεικνύει τη μαεστρία του και στα λευκά. Μια καρμική ένωση τεσσάρων αγαπημένων ελληνικών ποικιλιών σε ένα κρασί που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί μεγάλο. Αμφορείς και γαλλική δρυς θα ενισχύσουν τη δομή της γουλιάς, την αρωματική του πολυπλοκότητα και χωρίς αμφιβολία την κλάση του. Συγκλονιστικό, μεταξύ άλλων, πλάι σε ριζότο φρέσκων μανιταριών και μεγάλο ψάρι στη σχάρα.
[ 4 ] CUVÉE BLANC 2023 Liapis Boutique Winery [ Aσύρτικο, Μοσχάτο ] • 13,50€
Το γνωστό μέχρι πρότινος οινοποιείο Αρλεκοίνων Χώρα εγκαινιάζει τη μετονομασία του σε Liapis Boutique Winery με ένα λαχταριστό και καλοδουλεμένο λευκό. Δύο λευκές ελληνικές ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Μοσχάτο, συμπληρώνουν από κοινού το γευστικό παζλ του κρασιού, χαρίζοντας γουλιές ανοιξιάτικης ευφορίας και απόλαυσης. Συγκρατημένα αρωματικό, με φινέτσα και βοτανική οξύτητα που δροσίζει τα λευκά φρούτα και άνθη. Ίδανικό για σπιτικά pesto, τοπικές χορτόπιτες και ποικιλίες τυριών.
[ 5 ] KΥΔΩΝΊΤΣΑ MATURE 2019 Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη [ Κυδωνίτσα ] • 21,50€
Η νέα γενιά της οικογένειας Τσιμπίδη δημιουργεί μια «τρισδιάστατη» και ανατρεπτική έκφραση της Κυδωνίτσας. Το τυπικό για την ποικιλία κυδώνι πρωταγωνιστεί πλάι σε φλούδες πορτοκαλιού, πράσινο τσάι, βερίκοκο και αρώματα μπισκότου. Το γεμάτο στόμα υποδεικνύει την ευεργετική επίδραση της τριετούς ξεκούρασης στη φιάλη τόσο στην υφή, όσο και στην πολυπλοκότητα. Παράλληλα, η ήπια τανικότητα του επιτρέπει να φλερτάρει με (ήπια) κρεατοφαγία και πιο λιπαρές, απ’ ό,τι το σταφύλι αυτό συνηθίζει, συνταγές.
[ 6 ] THEMA 2023 Kτήμα Παυλίδη [ Sauvignon Blanc, Ασύρτικο ] • 15,00€
Το απόλυτο βορειοελλαδίτικο λευκό blend ακούει στο δίδυμο Sauvignon Blanc – Ασύρτικο. Σαν ζευγάρι που έμελλε καρμικά να συναντηθεί, φτάνει στο απόγειό του επί δραμινού εδάφους. Το Κτήμα Παυλίδη ευθύνεται για μια λαχταριστή, best selling ετικέτα της ελληνικής αγοράς. Δροσιστικό και ευχάριστο, με πεντακάθαρα λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα, Ένα κρασί που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μην αρέσει και που μπορεί να είναι παντός καιρού και παντός συνδυασμού.
[ 7 ] ΡΕΤΣΙΝΑ ΓΙΑΛΤΡΑ Οινοποιείο Βρυνιώτη [ Ροδίτης ] • 15,00€ [13]
Μετά από 50 χρόνια από την τελευταία χρονιά κυκλοφορίας της, η Ρετσίνα Γιάλτρα Ονομασία κατά Παράδοση επανακυκλοφορεί, λυτρώνοντας ηθικά και συναισθηματικά τόσο τον δημιουργό της, Κώστα Βρυνιώτη, όσο και τους καταναλωτές που έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν. Ήπια σε ένταση, με φινέτσα στο ρετσίνι, φρούτο σε πρώτο πλάνο, mineral γουλιά και αρωματική κομψότητα. Ξεχωρίζουν γκρέιπφρουτ, λεμονανθοί, άγουρος γιαρμάς, κυδώνι και μέντες με θυμαρορίγανη. Ίδανική για ηλιόλουστη ψαροφαγία και τηγάνι.
[ 8 ] GEWÜRZTRAMINER 2023 Κτήμα Μπαραφάκα [ Gewürztraminer ] • 17,00€ [14]
Η ολοκαίνουργια ετικέτα του Κτήματος Μπαραφάκα είναι το απόλυτο must εδώ για όλους όσοι αγαπούν τα λευκά αρωματικά κρασιά με εξωτικό ταμπεραμέντο. Η ποικιλία-γλωσσοδέτης, για πολλούς, εκφράζει όλη την αρωματική εξωστρέφεια και την πικάντικη διάθεση, σκλαβώνοντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ροδάκινα, ζουμερά βερίκοκα, τροπικοί ανανάδες και δροσερά βότανα περιμένουν στο ποτήρι να τα απολαύσετε. Θα σας εντυπωσιάσει είτε πλάι σε διεθνείς κουζίνες είτε ως απεριτίφ.
[ 9 ] RIESLING VOM KALSTEIN TROCKEN 2021 Wittmann [ Riesling ] • 18,00€
Αν είστε λάτρης των τυπικών γερμανικών Riesling, τότε θα [15] πρέπει να προσθέσετε στην προσωπική σας wine list αυτό το ασβεστολιθικό «αστέρι» από το οινοποιείο Wittmann. Μια ειλικρινής, νόστιμη και value for money ετικέτα, στη γουλιά της οποίας πρωταγωνιστούν αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων με ζουμερή και μεστή φρεσκάδα. Το στόμα διαθέτει κομψή και καθαρή δομή με εκλεκτές νότες βοτάνων και την αναμενόμενη ορυκτότητα, που καταλήγει σε μια έντονη και σχεδόν αλμυρή επίγευση.
[ 10 ] ΙΕΡΕΙΑ 2023 Οινοποιία Μποσινάκης [ Μοσχοφίλερο ] • 13,50€
Η οικογένεια Μποσινάκη παραμένει πιστή στο Μοσχοφίλερο [16] και συνεχίζει να ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη στις λίγες και καλές ετικέτες της. Στη ροζέ απόχρωση η ποικιλία φοράει ό,τι
πιο ανοιξιάτικο και έρχεται να σαρώσει. Κομψότητα, ισορροπία, εσπεριδοειδή, βότανα, ολάνθιστα ρόδα και τραγανή οξύτητα ορίζουν εκ νέου μια εξευγενισμένα γαστρονομική εκδοχή των επονομαζόμενων αρωματικών κρασιών. Η τέλεια ευκαιρία να επανασυστηθεί κανείς με την ποικιλία και να απολαύσει μια αθηναϊκή σαλάτα ή sushi.
[ 11 ] ΟΔΙΤΗΣ 2023 Κτήμα Στροφιλιά [ Αγιωργίτικο ] • 14,50€
Μπορεί το 2023 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Αγιωργίτικο, η Στροφιλιά ωστόσο καταφέρνει να βγάλει τη μέχρι τώρα πιο εντυπωσιακή σοδειά του Οδίτη. Σκέρτσο και φινέτσα, συμμαχία φρούτων, βοτάνων και λουλουδιών, λυτρωτική φρεσκάδα και μια ανατρεπτικά γεμάτη γουλιά που κανείς θα νόμιζε για λιπαρή. Η ακαταμάχητη δυναμική της ποικιλίας για ροζέ θα αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο για γευστικούς συνδυασμούς και συντροφιές. Πίτσες, πίτες, ζυμαρικά, λαδερά, θαλασσινά και η λίστα συνεχίζεται…
[ 12 ] DUNE 2023 Κτήμα Χατζηγεωργίου [ Syrah, Ασύρτικο ] • 11,00€
Από την Καβάλα με αγάπη, ένα όμορφο ροζέ που ενώνει την πιπεράτη διάθεση και το φρούτο του Syrah με το νεύρο και την οξύτητα του Ασύρτικου. Έκφραστικά ευγενική μύτη, με αρώματα κόκκινων φρούτων, καραμέλας κεράσι αλλά και γιασεμιού με δυόσμο. Αίσθηση φρεσκάδας και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας, που μπορεί να σκηνοθετήσει κάλλιστα στιγμές χωρίς φαγητό. Παράλληλα, λαμβάνει το βραβείο του απόλυτου χαμαιλέοντα στο καθημερινό τραπέζι, αφού ταιριάζει (σχεδόν) με κάθε λογής συνταγές.
[ 13 ] MELIAS 2022 Κτήμα Παπαγιαννάκου [ Mαλαγουζιά ] • 12,60€
Υπέροχο επιδόρπιο κρασί από Μαλαγουζιά, μια ποικιλία που δείχνει πως απολαμβάνει τη φροντίδα του Βασίλη Παπαγιαννάκου και την παραμονή της στον αττικό αμπελώνα. Χρυσαφένια όψη και μια υπερεκφραστική μύτη, πλούσια σε λευκά και κίτρινα φρούτα, όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο, άνθη όπως το αγιόκλημα και η γαρδένια, αλλά και μπόλικα ανθόμελα και κερήθρες. Το στόμα είναι απόλυτα συνεπές με μια βοτανώδη οξύτητα, που λειτουργεί ως στυλοβάτης δροσιάς. Ίδανική επιλογή για λευκά και σιροπιαστά ή γλυκά ταψιού.
[ 14 ] GARDINA Κατώγι Αβέρωφ [ Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα, Ντόπιο Πρώιμο ] • 31,00€
Το Κατώγι Αβέρωφ μαζεύει από τον κήπο του («Gardina» στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει «κήπος») τέσσερις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες και παράλληλα με την αναβίωσή τους δημιουργεί ένα απόσταγμα οίνου υψηλής κλάσης. Σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα άφιξη της κατηγορίας και χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο εντυπωσιακές ετικέτες της αγοράς. Ξεχωρίζουν αρώματα φρούτων, όπως το μοσχολέμονο και το βύσσινο, άνθη από αγιόκλημα και χαμομήλι, αλλά και βότανα της ελληνικής γης. Μεταξένια, θερμή γουλιά που σε ταξιδεύει καρφί για Μέτσοβο.
[ 15 ] LOKITA ΒLANCO Tequila • 57,00€
Μια απολαυστική ετικέτα τεκίλας κατηγορίας blanco και 100% agave azul. Με άλλα λόγια, η Lokita είναι μια πεντανόστιμη λευκή από 100% μπλε αγαύη, σε περιορισμένη εμφιάλωση μόλις 6.000 ετικετών για όλο τον κόσμο. Προσφέρει ένα απολαυστικό άρωμα αχλαδιού, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια τραγανή, γεμάτη εσπεριδοειδή και άψογα απαλή γεύση. Ήπια υφή στο στόμα με καλές εντάσεις, αλλά χωρίς ιδιαίτερη λιπαρότητα. Μήπως ήρθε η εποχή για Μargarita on the rocks και Paloma;
[ 16 ] GARDENER Gin • 46,80€
Θα θέλατε ένα gin από τα χεράκια του Brad Pitt; Από την ομάδα του Μiraval; Ένα εξαιρετικό London Dry Gin που κρύβει σε κάθε του γουλιά τις ομορφιές της Γαλλικής Ριβιέρας, πρεσβεύοντας με φινέτσα και εκφραστικότητα το μοναδικό της terroir και το art-de-vivre της περιοχής. Άρκευθος σε πρώτο φόντο και έπονται ροζ γκρέιπφρουτ και γλυκολέμονο, φλούδες πορτοκαλιού, γλυκόριζα, αγγελική και κόλιανδρος. Ίδιαίτερες εντάσεις, εντυπωσιακό αρωματικό μωσαϊκό, γεμάτο φρεσκάδα και πικάντικη αίσθηση.
[ 17 ] LIMONCELLO SPRITZ Luxardo • 2,40€
Το αυθεντικό ιταλικό λικέρ λεμονιού αποφασίζει να μας λύσει τα χέρια. Αντί λοιπόν να μας βάλει να προμηθευόμαστε υλικά για τη συνταγή του spritz, την ετοιμάζει πριν από μας για μας. Η απόλυτη ready to drink εμπειρία απόλαυσης των χαμηλών αλκοολικών βαθμών (μόλις 3%) εμφιαλωμένων aperitivo cocktails μοιάζει να είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει. Κι αν για κάποιο λόγο η συσκευασία σάς κάνει πολύ casual, περιμένετε να δείτε πόσο σοβαρεύουν τα πράγματα στη γουλιά.
[ 18 ] ΝOSTOS MOURVÈDRE 2019 Οινοποιία Μανουσάκη [ Mourvèdre ] • 78,60€
Το συχνά τανικό, ζωικό και αλκοολικό Mourvèdre βρίσκει τον μάστορά του στα εδάφη της Κρήτης. Ένα πληθωρικό, απολαυστικό και οριακά γαστριμαργικό κόκκινο που, παρά το ξεμυαλιστικό μπουκέτο από αρώματα μαύρου φρούτου, δέρματος, σοκολάτας, μπαχαρικών και βιολέτας, εντυπωσιάζει με τη δομή και την ισορροπία του. Ώριμες τανίνες και καλή οξύτητα θα στηρίξουν και τα πιο εξεζητημένα pairing. Οι ελάχιστες φιάλες του ανεβάζουν τη μετοχή του κρασιού και το καθιστούν ακόμη πιο μοναδικό.
[ 19 ] KOKOTOS ESTATE CABERNET 2020 Κτήμα Κοκοτού [ Cabernet Sauvignon ] • 40,90€
Ίστορική ετικέτα που αποδεικνύει περίτρανα το πόσο καλά δείγματα έχει να προσφέρει ο ελληνικός αμπελώνας στις διεθνείς ποικιλίες. Έν προκειμένω το πόσο εντυπωσιακά έχει εγκλιματιστεί το Cabernet Sauvignon στον αττικό αμπελώνα. Το Κτήμα Κοκοτού έχει το δικό του μεγάλο Bordeaux και όλοι εμείς θα πρέπει να φυλάξουμε κάμποσες φιάλες στο κελάρι μας, για να μπορούμε να τις καμαρώσουμε (και) στο μέλλον. Έν τω μεταξύ, αν υποκύψετε, φροντίστε να έχετε μια ζουμερή κοπή να συνοδεύσει το μπουκέτο και τον γευστικό του πλούτο.
[ 20 ] BOURGOGNE ROUGE 2022 Bernard Defaix [ Pinot Noir ] • 24,10€
Εξαιρετική έκφραση του Pinot Noir σε μια εντυπωσιακή αντιστοιχία ποιότητας – τιμής. Οι Sylvain και Didier Defaix υπογράφουν ένα terroir driven κρασί που αναδεικνύει την κομψότητα και το φρούτο της ποικιλίας. Ακαταμάχητα φιλικό στο στόμα και ιδανικό για τους νέους οινόφιλους. Ζουμερό κεράσι, ανάλαφρη επιρροή της δρυός, στρογγυλό στόμα, βελούδινες τανίνες και δροσερή οξύτητα. Απολαύστε το με ευκολία σκέτο, αλλά και πλάι σε συνταγές όπως η κρεατόπιτα, τα κεφτεδάκια και τα μακαρόνια με κιμά.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Στο καλοκαιρινό, αγγλόφωνο τεύχος του Grape είχαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Σαντορίνη και με αυτό ως αφορμή η Γιοβάννα Λύκου πρότεινε το δικό της Top-10.
[ 1 ] CUVEE GERONTAMPELO 2020, Κτήμα Αργυρού, Ασύρτικο, €52.10
Το όνομα “Γεροντάμπελο” στην τοπική διάλεκτο της Σαντορίνης σημαίνει “παλαιό αμπέλι”. Με αυτή την ειδική εμφιάλωση, το Κτήμα Αργυρού αποτίει φόρο τιμής στη μοναδική γοητεία των παλαιότερων αμπελώνων του, στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο και την Επισκοπή. Αυτό το κρασί εκφράζει το terroir στα άκρα του. Απολαύστε το τώρα αλλά φυλάξτε ένα-δυο μπουκάλια στην κάβα σας για λίγα χρόνια και ανακαλύψτε περισσότερη από την πολυπλοκότητα, τη δύναμη και την κομψότητα του
[ 2 ] WILD FERMENT 2022 Gaia Wines, Ασύρτικο, €34.70
Όπως υποδηλώνει η ετικέτα, αυτό το Ασύρτικο έχει ζυμώσει με τις άγριες ζύμες. Η Gaia Wines καταφέρνει να συλλάβει την αυθεντικότητα και την τυπικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης στα καλύτερά του. Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένα από τα πιο τυπικά και value-for-money κρασιά της περιοχής. Τα σταφύλια προέρχονται από παλαιά αμπέλια που απορροφούν και αποδίδουν όλη τη μαγεία του ηφαιστειακού terroir του νησιού.
[ 3] GRAMINA CUVÉE DU VIGNERON 2022, Vassaltis Vineyards, Assyrtiko, €90,00
Το “Gramina” προέρχεται από τη λατινική λέξη για “πεδίο”, και το οινοποιείο γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει ένα πολύ ξεχωριστό στον αμπελώνα του χωριού Βουρβούλος. Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ωριμασμένο στις οινολάσπες του για 12 μήνες και στη συνέχεια για 7 ακόμη μήνες στη φιάλη, αυτό το κρασί είναι ένα γεμάτο λευκό με έντονο μεταλλικό και ορυκτό χαρακτήρα, μεγάλη πολυπλοκότητα και σαγηνευτικά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και πυρηνόκαρπων φρούτων.
[ 4 ] GRACE 2023, Anhydrous, Αϊδάνι, Μανδηλαριά , €17.60
Ένα υπέροχο ροζέ, γεμάτο χάρη, και σίγουρα ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά σε αυτή την κατηγορία. Η σκληρή δουλειά του Απόστολου Μουντρίχα στη Σαντορίνη έχει αποδώσει καρπούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του εξαιρετικά κομψού κρασιού. Το Μαυροτράγανο συνδυάζεται με Αϊδάνι και, ως αποτέλεσμα, έχουμε αρώματα κερασιού, βατόμουρου, με ανθικές και βοτανικές νότες να αναβλύζουν από το ποτήρι και κυριαρχούν απολαυστικά στις αισθήσεις μας.
[ 5 ] ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙ 2022, Santo Wines, Αϊδάνι, Αθήρι, Ασύρτικο, €27.30
Αν είστε λάτρης του πλούσιου στυλ στο κρασί, σίγουρα θα εκτιμήσετε αυτό το κρασί. Το Νυχτέρι (από τη λέξη “νύχτα”) είναι η τέλεια αυστηρή έκφραση του terroir της Σαντορίνης. Πλούσιο και πολύπλοκο σε αρώματα, με υψηλή οξύτητα, γεμάτη γεύση, μεταλλικές νότες, μακρά διάρκεια και ακόμα μεγαλύτερη επίγευση, είναι το απόλυτο must-try από τη Σαντορίνη.
[ 6 ] ΑΪΔΑΝΙ 2022 Οινοποιείο Χατζηδάκη, Αϊδάνι, €28.50
Η Σαντορίνη δεν είναι μόνο Ασύρτικο, και αυτή η ποκιλία, το Αϊδάνι το αποδεικνύει περήφανα. Ένα σοφιστικέ λευκό κρασί που φλερτάρει με ένα οξειδωτικό στυλ, δημιουργήθηκε με πάθος από τον αείμνηστο Χαρίδημο Χατζηδάκη. Το μαγευτικό χρυσοκίτρινο χρώμα του υποδηλώνει μια παλέτα με ισχυρά βοτανικά και φρουτώδη αρωματικά στοιχεία και πολυπλοκότητα.
[ 7 ] KALLISTI RESERVE 2020 Boutari, Ασύρτικο, €37.20
Το πρώτο barrel aged κρασί της Σαντορίνης, αυτή η αναμφισβήτητα πρωτοποριακή ετικέτα είναι ο τέλειος συνδυασμός της εκρηκτικής οξύτητας του Ασύρτικου και της αρωματικής πολυπλοκότητας που δίνει το βαρέλι. Αυτό το κλασικό – ορισμένοι θα έλεγαν “ιστορικό” – κρασί ζυμώνει σε δρύινο βαρέλι, δίνοντας στα χαρακτηριστικά μεταλλικά και λεμονάτα αρώματα του σταφυλιού μια πιο καπνιστή αρωματική διάσταση.
[ 8 ] SANTORINI NATURAL FERMENT 2022, Οινοποιείο Γαβαλά, Ασύρτικο, €40.20
Το Οινοποιείο Γαβαλά έχει δημιουργήσει μια ΠΟΠ Σαντορίνη με αποκλειστικά γηγενείς ζύμες. Η διαδικασία αυτή προσδίδει εντυπωσιακή πολυπλοκότητα στο κρασί, αντανακλώντας τα χαρακτηριστικά του terroir. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό λευκό με καταπληκτική μεταλλικότητα και έναν υπαινιγμό αλμύρας. Δίπλα στις μεσαίας έντασης νότες φρούτων, συνυπάρχει μια παλέτα εσπεριδοειδών που τονίζει την ξηρή οξύτητα και αναζωογωνεί με κάθε κρεμώδη, πλούσια γουλιά.
[ 9 ] ΛΟΥΡΟΙ ΠΛΑΤΙΑ 2021, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Ασύρτικο, €60.80
Το οινοποιείο του Άρτεμη Καραμολέγκου αποτίει φόρο τιμής στο Ασύρτικο και στο κλίμα και το terroir της Σαντορίνης. Ένα κρασί που φτιάχνεται με σταφύλια από τον αμπελώνα στον Πύργο που ονομάζεται Λούροι Πλατιά και περιλαμβάνει αμπέλια άνω των 150 ετών. Μια ιδιαίτερη Σαντορίνη, που ωριμάζει για σχεδόν ένα χρόνο στις οινολάσπες, για να αποκτήσει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο αρωματικό προφίλ και να κερδίσει μεγάλες διακρίσεις από τον κόσμο του κρασιού.
[ 10 ] ΤΡΙΑ ΑΜΠΕΛΙΑ 2021 Οινοποιείο Oeno Π, Ασύρτικο, €70.70
Προερχόμενο από τρεις αμπελώνες στο Ακρωτήρι, το Μεγαλοχώρι και τα Φηρά, που έχουν μέση ηλικία άνω των εξήντα ετών, αυτό το κρασί έχει ζυμωθεί και ωριμάσει στις οινολάσπες του για πάνω από 15 μήνες σε μεγάλους πήλινους αμφορείς, αποκαλύπτοντας έναν χαρακτήρα που τονίζει τα λεμονάτα φρούτα και τη μεταλλικότητα, με νότες ιωδίου. Ένα Ασύρτικο απίστευτης καθαρότητας και πολυπλοκότητας, εκπλήσσει με την λιπαρότητα και τη μεταλλικότητά του.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Αλλά και στα Summer Best Buy’s θα βρείτε τις σπάνιες ελληνικές ποικιλίες κάθε μία από τις οποίες προσφέρει μια ματιά στην πλούσια αμπελουργική ιστορία της χώρας μας.
[ 1] Novita, Οινοποιείο Γράμψα (Γουστολίδι) €14.80
Το Οινοποιείο Γράμψα έχει καταβάλει μεγάλες (και ευτυχώς επιτυχημένες) προσπάθειες για να διασώσει και να προωθήσει το Γουστολίδι, μια σπάνια τοπική ποικιλία. Ένα κρασί που δείχνει το μεγάλο δυναμικό της ποικιλίας και τη σημασία της αναβίωσής της. Αρώματα λεμονανθών, εσπεριδοειδών, γιασεμιού και αχλαδιού, η μύτη είναι στρογγυλή και καλά ισορροπημένη, ενώ η λεμονώδης, ανθική γεύση διαρκεί μέχρι την επίγευση. Ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά, τυριά και μεζέδες, καθώς και με λεμονάτες εκδοχές ελληνικών “λαδερών” ή πιάτων μαγειρεμένων με ελαιόλαδο.
[ 2] Tachtas, Οινοποιείο Δουλουφάκη (Ταχτάς) €11.50
Η Κρήτη διαθέτει έναν ανεξάντλητο πλούτο κρυμμένων οινικών θησαυρών, όπως η λευκή ποικιλία Ταχτάς. Αυτό το κρασί είναι μοναδικό και ιδιαίτερα ευέλικτο στο τραπέζι. Το βαθύ κίτρινο χρώμα του υποδηλώνει ένα αρωματικό προφίλ ώριμων αχλαδιών, ροδάκινων, βερίκοκων και λευκών λουλουδιών, ενώ η βελούδινη υφή και η κρεμώδης γλυκιά αίσθηση εναρμονίζονται τέλεια με μια ήπια αναζωογονητική οξύτητα. Μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο με τη μορφή απαλότητας και στρογγυλότητας.
[ 3 ] Negoska Rosé, Μικρό Κτήμα Τίτος (Νεγκόσκα) €14.80
Η περιοχή της Γουμένισσας, γνωστή για την ποιοτική παραγωγή κρασιών, έχει ένα νέο μέλος στο οινικό της κλαμπ, ένα 100% ροζέ από Νεγκόσκα που θα σας καταπλήξει όσο και το παραμυθένιο σκηνικό αυτού του μαγευτικού οινοποιείου, κρυμμένου στο πυκνό δρυοδάσος. Αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθώδεις νότες και νύξεις από ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και περγαμόντο δημιουργούν μια ευχάριστα φρέσκια, μεταξένια γουλιά. Είναι εξαιρετική επιλογή ως απεριτίφ ή σε συνδυασμό με ελληνικούς μεζέδες και άλλα καλοκαιρινά πιάτα.
[ 4 ] Διάσελο Κυδωνίτσα Wild Yeast, Κτήμα Παλιβού (Κυδωνίτσα) €21.10
Το Κτήμα Παλυβού επαναπροσδιορίζει το προφίλ της ανερχόμενης λευκής ελληνικής ποικιλίας Κυδωνίτσα, σε ένα κρασί που εκφράζει το terroir και έχει μια πινελιά από γαλλικό και αμερικανικό δρύινο βαρέλι (δύο μήνες το καθένα, στη σειρά). Υπάρχουν σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, κυδωνιού (το χαρακτηριστικό της ποικιλίας), ροδάκινου, μελιού και καραμελας βούτυρου. Η αναζωογονητική οξύτητα ισορροπεί τέλεια με την κρεμώδη, σχεδόν full-bodied υφή και οδηγεί σε μια μακράς διάρκειας επίγευση.
[ 5 ] Σκλάβα Οινοποιείο Ζαχαριά (Σκλάβα) €12.50
Διασωσμένη από τον Ηλία Ζαχαριά, η ποικιλία Σκλάβα μπορεί να περίμενε υπομονετικά για χρόνια στο αμπέλι, αλλά μόλις αυτό το μοναδικό και σπάνιο σταφύλι από την περιοχή της Νεμέας στην Πελοπόννησο εμφιαλώθηκε, έγινε ακαταμάχητο. Αρώματα αχλαδιού, πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών, βοτάνων, φύλλων τσαγιού και χαμομηλιού, μαζί με ήπια οξύτητα και ελαφριά επίγευση, συνθέτουν ένα νόστιμο και ιδιαίτερο κρασί.
[ 6 ] Βουδομάτο, Οινοποιείο Γαβαλά (Βουδομάτο) €31.00
Σε έναν τόπο όπου κυριαρχεί το Ασύρτικο – και όχι αδίκως – το Οινοποιείο Γαβαλά αγκαλιάζει το Βουδομάτο, μια από τις πολλές ξεχασμένες ποικιλίες του αμπελώνα της Σαντορίνης. Αυτό το ροζέ είναι αδιαμφισβήτητα ένα εξαιρετικό κρασί, τόσο ως ποικιλιακό όσο και ως terroir-driven. Είναι κρυστάλλινο, δροσιστικό και απαλό, με αίσθηση φρεσκάδας και αρώματα κόκκινων φρούτων. Η οξύτητα αποδίδει φόρο τιμής στη γη του και, μαζί με τα μεταλλικά του στοιχεία, συνδυάζεται εξαιρετικά με θαλασσινά γεύματα.
[ 7 ] Μεθυμναίος Orange, Οινοποιείο Μεθυμναίος (Χιδηριώτικο) €17.20
Σε ένα νησί που είναι ευρέως γνωστό για την παραγωγή ούζου, το Μεθυμναίος Orange αναδεικνύει πόσο ευλογημένη είναι η γη της Λέσβου και τι υπέροχο terroir διαθέτει. Φτιαγμένο από την τοπική ποικιλία Χιδηριώτικο, το Μεθυμναίος είναι ένα πορτοκαλί κρασί, του οποίου τα σταφύλια προέρχονται από έναν αμπελώνα που έχει φροντιστεί προσεκτικά εδώ και χρόνια. Αρώματα πορτοκαλιού και μαρμελάδας πορτοκάλι, καθώς και κυδωνιού, βερίκοκου και μια νύξη tofu κυριαρχούν στη μύτη. Με τη στρογγυλή αίσθηση στο στόμα που θυμίζει γλύκα, την ορυκτότητα και τις απαλές τανίνες αλλά και την γήινη επίγευση, συνδυάζεται τέλεια με κρέας και θαλασσινά.
[ 8 ] Αποσπερίτης, Οινοποιείο Λειψών (Φωκιανό) €22.30
Ένα βραβευμένο γλυκό κόκκινο κρασί από λιαστά σταφύλια Φωκιανού που έβαλε το νησί των Λειψών στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Παράγεται όπως στο παρελθόν, με το πάτημα των υπερώριμων σταφυλιών με το μούστο και στη συνέχεια την παλαίωση του σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε να αποκτήσει πολύπλοκο χαρακτήρα. Είναι γεμάτο, πυκνό και καλά ισορροπημένο, με αρώματα μελιού, γλυκών σταφυλιών και αποξηραμένων φρούτων που ταιριάζουν τέλεια με ώριμα τυριά και παραδοσιακά γλυκά.
[ 9 ] Petite Fleur, Οινοποιείο Παρπαρούση (Σιδερίτης) €11.20
Ο Σιδερίτης, μία από τις λευκές ποικιλίες της Πελοποννήσου, κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο αείμνηστος Θανάσης Παρπαρούσης δημιούργησε μοναδικά κρασιά από αυτή τη σπάνια ποικιλία, και το Petite Fleur είναι ένα από αυτά. Είναι ένα ασυνήθιστο (για τα ελληνικά δεδομένα) ροζέ με φωτεινό και ανοιχτό χρώμα σολωμού, κοντά στο στυλ της Προβηγκίας, με λεπτά ανθικά αρώματα, έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και μύτη από κεράσι και φράουλα, γκρέιπφρουτ και καραμέλα.
[ 10 ] Πάμιδι, Κτήμα Βουρβουκέλη (Πάμιδι) €16.10
Το Πάμιδι είναι μία από τις κύριες ποικιλίες της Θράκης, ένα κόκκινο σταφύλι που, με κατάλληλη οινοποίηση, είναι ιδανικό για την παραγωγή ροζέ κρασιών με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Το Κτήμα Βουρβουκέλη, που έχει ιστορικό επένδυσης σε ντόπιες ποικιλίες, προσπαθεί να αναβιώσει την οινοποιητική παράδοση της περιοχής και να την επαναφέρει στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Σε αυτό το κρασί, έχουν δημιουργήσει ένα καταπληκτικό ροζέ με φωτεινά, πλούσια φρουτώδη αρώματα και γοητευτικό χαρακτήρα. Είναι ιδανικό με σαγανάκι, τηγανητά λαχανικά και συνταγές με ελληνικά ζυμαρικά.
[ 11 ] Πλυτό Ψαράδες, Οινοποιείο Λυραράκης (Πλυτό) €14.90
Η οικογένεια Λυραράκη διέσωσε τη σπάνια και ελπιδοφόρα κρητική ποικιλία, Πλυτό, από την εξαφάνιση και την αναβίωσε. Την φύτεψαν στον αμπελώνα “Ψαράδες” σε υψόμετρο 480 μέτρων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ακολουθώντας βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό σταφύλι που παράγει ένα αρκετά κομψό και μοναδικό κρασί. Το έδαφος του νησιού προσδίδει φρουτώδη και ορυκτά χαρακτηριστικά, με κιμωλιακές νότες, πλούσια γεύση, ζωντανή οξύτητα και ελαφρώς κρεμώδη επίγευση.
[ 12 ] Μουχτάρο, Κτήμα Μουσών (Μουχτάρο) €22.20
Το Μουχτάρο είναι μια σπάνια κόκκινη ποικιλία από την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας που οφείλει την ύπαρξή της εν μέρει στο Κτήμα Μουσών από την Ασκρή Βοιωτίας. Είναι ένα σοβαρό κόκκινο κρασί, ταυτόχρονα φρουτώδες και απαλό. Δείχνει το δυναμικό της ποικιλίας και μας προετοιμάζει για τα καλά για την αναμενόμενη μελλοντική της ανάπτυξη. Το κρασί διαθέτει ζουμερή γεύση, με υψηλή βοτανική οξύτητα και βελούδινες ευγενείς τανίνες που διεγείρουν ευχάριστα τον ουρανίσκο μέχρι την επίγευση. Συνδυασμένο με παστίτσιο, αρνί ή ακόμα και φιλέτο τόνου, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει.
[ 13 ] Ίαμα, Οινοποιείο Βρυνιώτη (Βραδιανό) €14.30
Ένας μικρός ιδιωτικός αμπελώνας φιλοξενεί την τοπική ποικιλία Βραδιανό στο Οινοποιείο Βρυνιώτη, στο όρος Τελέθριο στη Βόρεια Εύβοια. Ένα ζουμερό ροζέ, με γοητευτικά αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φραγκοστάφυλο, κεράσια και φράουλες, είναι δελεαστικό για τις αισθήσεις. Έχει έναν δελεαστικό, ανθικό και φρουτώδη χαρακτήρα, με μια ουσία που γλυκά και ευχάριστα αναζωογονεί τον ουρανίσκο, ενώ διατηρεί τη δύναμη της γεύσης με την πάροδο του χρόνου. Συνδυάστε αυτήν την κυρίαρχη φρεσκάδα στο στόμα με ψητά λαχανικά και μικρά ψάρια και μπορείτε να με ευχαριστήσετε αργότερα.
[ 14 ] Πετρουλιανός, Οινοποιείο Βατίστα (Πετρουλιανός) €14.00
Η Μαρία Βατίστα πρωτοπορεί με την ποικιλία Πετρουλιανός, τολμώντας να προωθήσει αυτή την λευκή ποικιλία από τη Λακωνία και δημιουργεί ένα κρασί αποκλειστικά από αυτήν. Αυτό το σταφύλι, γνωστό για την ήπια οξύτητά του, χρησιμοποιούνταν προηγουμένως μόνο σε blend. Το κρασί υφίσταται ζύμωση και ωρίμανση στις λεπτές του οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά κομψό, με διακριτά αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων. Απολαύστε το σε συνδυασμό με τηγανητά καλαμάρια και εποχιακά χόρτα.
[ 15 ] Αυγουστιάτης, Κτήμα Μπριντζίκη (Αυγουστιάτης) €18.10
Λόγω της σπανιότητας αυτής της ποικιλίας, οι ποικιλιακές εμφιαλώσεις είναι δύσκολο να βρεθούν. Ωστόσο, το Κτήμα Μπριντζίκη την καλλιεργεί στον αμπελώνα του στην Ηλεία και παράγει μια ποικιλιακή εκδοχή που είναι πραγματικά συναρπαστική. Αν είστε ανοιχτοί στην εξερεύνηση νέων και προκλητικών διαδρομών, δοκιμάστε αυτό το ευχάριστα απαλό, ώριμο αλλά όχι βαρύ ξηρό ερυθρό κρασί, με βελούδινες τανίνες. Συνδυάστε το με ψητό κρέας και σκληρό τυρί για να βιώσετε την κομψότητα σε συνδυασμό με τη τόλμη.
[ 16 ] Πλαγιές Γερακίων, Κτήμα Αβαντίς (Μαυροκουντούρα) €15.50
Ο Απόστολος Μουντρίχας φροντίζει αυτή τη χαρισματική, σπάνια, υψηλής ποιότητας ποικιλία δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σειρά ετικετών. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες είναι αυτή η ροζέ εκδοχή. Προσφέρει μια πραγματικά νέα έκφραση του σταφυλιού με έντονα αρώματα από πολύ τραγανά, φρέσκα κόκκινα φρούτα τόσο στη μύτη όσο και στον ουρανίσκο. Νότες από ανθικά και βοτανικά στοιχεία προσθέτουν μια ιδιαίτερα ελκυστική διάσταση στο κρασί. Οι Πλαγιές Γερακίων δεν απαιτούν συγκεκριμένα συνδυασμούς. Είναι κρασί πολύ φιλικό προς τα περισσότερα φαγητά, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με αστακό, φιλέτο τόνου ή ασιατική κουζίνα, αν και μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του, ως απεριτίφ.
[ 17 ] Μαύρο Καλαβρυτινό Natur, Οινοποιείο Τετράμυθος (Μαύρο Καλαβρυτινό) €12.60
Αν είστε λάτρης των φυσικών κρασιών, πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το κρασί, μια κλασική εκδοχή μιας σπάνιας ποικιλίας που ονομάζεται Μαύρο Καλαβρυτινό. Καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο και οινοποιείται με γηγενείς ζύμες. Οι πρακτικές χαμηλής παρέμβασης στο οινοποιείο αναδεικνύουν τη φρεσκάδα του φρούτου μαζί με γοητευτικές και γεμάτες φινέτσα βοτανικές νότες. Ισορροπημένη οξύτητα, μέτριο σώμα και χαλαρές τανίνες δημιουργούν μια απαλή γουλιά, ιδανική με φιλέτο τόνου, ελληνικούς μεζέδες και μελιτζάνες ψητές στον φούρνο.
[ 18 ] Πρεκνάδι, Οινοποιείο Διαμαντάκος (Πρεκνάδι) €10.70
Είναι περισσότερο από προφανές ότι όταν ένας οινοποιός παράγει μόνο δύο κρασιά, αυτά τα κρασιά πρέπει να είναι εξαιρετικά. Το Διαμαντάκος Λευκό παράγεται από Πρεκνάδι, μια πολύ σπάνια, σχεδόν εξαφανισμένη, αυτόχθονη λευκή ποικιλία από τη Νάουσα. Οφείλει το όνομά της στις φακίδες της (“πρέκνα”), μικρές καφέ κηλίδες στη φλούδα του σταφυλιού. Αυτό το μοναδικό και νόστιμο κρασί διαθέτει φρουτώδη αρώματα, ισορροπημένη οξύτητα και – εκπληκτικά – σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι ένα γαστρονομικό κρασί που συμπληρώνει μια ευρεία γκάμα συνδυασμών φαγητών.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Στο φθινοπωρινό Grape συντροφιά μας, όμως, πάντα τα αγαπημένα μας κρασιά κι αποστάγματα. Λιπαρά λευκά, παιχνιδιάρικα ροζέ, ζωηρά αφρώδη αλλά και όλο και πιο γεμάτα κόκκινα σερβίρονται εναλλάξ με μοναστηριακές μπίρες και κρυστάλλινα αποστάγματα.
[ 1 ] Sincerely Mariah, Βoutari Selections (Grenache Rouge, Syrah) 18,60€
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει τα βλέμματα και στον χώρο του κρασιού, με μια ετικέτα που δημιουργεί αποκλειστικά για την αγαπημένη του σύζυγο Mariah. Το born-to-be-rose Grenache Rouge παντρεύεται το Syrah και το αποτέλεσμα είναι ένα ελκυστικό κρασί. Απρόσμενα ανθικό, με δροσερή οξύτητα, νεύρο και παιχνιδιάρικο κόκκινο φρούτο. Απολαυστικό ως απεριτίφ, αλλά και πλάι σε μια pasta θαλασσινών.
[ 2 ] La Fleur Solitaire Côtes du Rhône Blanc, Boutinot (Grenache Blanc, Viognier) 16,10€
Λευκό-αποκάλυψη από τη νότια κοιλάδα του Ροδανού, που σαν άλλος μοναχικός καβαλάρης πορεύεται ανάμεσα στις πολυάριθμες ερυθρές ετικέτες της περιοχής. Εντυπωσιακή γουλιά και ακόμα πιο εντυπωσιακή αντιστοιχία ποιότητας – τιμής. Ένα Côtes du Rhône με τα όλα του: φρούτο, λιπαρότητα, ισορροπία, φινέτσα και φρεσκάδα, αλλά κυρίως με μεγάλη ικανότητα σε επίπεδο συνδυασμού. Μάλλον ήρθε η ώρα για λευκό κρέας στον φούρνο!
[ 3 ] Low Λευκό, Κτήμα Semeli (Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο) 9,80€
Το Κτήμα Σεμέλη συστήνει επί ελληνικού εδάφους το πρώτο χαμηλόβαθμο λευκό κρασί για τη δημιουργία του οποίου επιστρατεύονται οι αγαπημένες αρωματικές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Μοσχοφίλερο. Αλκοόλ και θερμίδες μπορεί να πέφτουν στο μισό, ωστόσο η απόλαυση παραμένει στα ύψη, με το low να διατηρεί τη γοητεία και τα αρωματικά χαρακτηριστικά ενός καλοδουλεμένου λευκού.
[ 4 ] Cuvée III λευκό, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2023 (Chardonnay, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά) 11,30€
Ο χαρισματικός αμπελώνας του Μεγάλου Σπηλαίου χαρίζει καρπό που στα χέρια του εξαιρετικού οινολόγου Στέλιου Τσίρη μεταμορφώνεται σε εντυπωσιακά κρασιά. Το οινοποιείο, έχοντας πάρει τον χρόνο του αμπελουργικά και οινοποιητικά, διανύει την καλύτερή του φάση. Αν είστε λάτρης των αναζωογονητικά τροπικών αρωματικών και ετοιμάζετε μενού με ρολό χοιρινό, πρασοσέλινο, μόλις βρήκατε το κρασί σας.
[ 5 ] Petale de Rosé 2023, Château La Tour de L’Evêque (Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Semillon, Syrah, Ugni Blanc) 21,70€
H πρωτοπόρος οινοποιός και σημερινή ιδιοκτήτρια και αμπελουργός του Château la Tour de l’Evêque, Regine Sumeire, βάζει την υπογραφή της σε ένα εξαιρετικό ροζέ. Το όνομά του σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη όψη του προδίδουν τον ντελικάτο ανθικό χαρακτήρα του. Μαζί με τα φίνα ροδοπέταλα συμβαδίζουν μικρά κόκκινα φρούτα, ζουμερά ροδάκινα αλλά και βότανα, όπως η λεβάντα. Ένα τέλειο και εξαιρετικά φιλικό απεριτίφ.
[ 6 ] Grace Icon Gin, Avantes distillery 40,70€
Η ποτοποιία της Εύβοιας μετά το υπέροχο grace δημιουργεί το grace icon, συνεχίζοντας έτσι την εξαιρετική δουλειά. Πίσω από αυτό το 100% διπλά αποσταγμένο gin βρίσκονται τρεις κυρίες, οι οποίες αναβαθμίζουν για ακόμη μία φορά την έννοια του ελληνικού αποστάγματος. Καλοδουλεμένο, με ενδιαφέρουσες εντάσεις φρεσκάδας κι έναν γοητευτικό συνδυασμό εσπεριδοειδών, όπως το περγαμόντο με καρπούς κυπαρισσιού.
[ 7 ] Casamigos Reposado 67,90€
Hollywood goes tequila και ο George Clooney με τον φίλο του Rande Gerber δημιούργησαν, καθώς φαίνεται, ένα κορυφαίο brand. Μία εκ των πιο εντυπωσιακών της κατηγορίας, τόσο γευστικά όσο και στην εμφάνιση, με 7μηνη παλαίωση σε αμερικανική δρυ. Η μεταξένια της υφή, η καλά ενσωματωμένη αλκοόλη αλλά και τα αρώματα μελιού και καραμέλας την καθιστούν άψογη για λαχταριστές margaritas.
[ 8 ] White Port, Ramos Pinto (Códega, Malvasia Fina, Rabigato) 15,50€
Το σπουδαίο πορτογαλικό σπίτι του port δίνει βάση στην πιο αδικημένη απόχρωση των ενισχυμένων και εντυπωσιάζει. Αρώματα λευκών λεμονανθών και φρούτων, χαμομήλι, μέλι και βουτυρένια αίσθηση. Η φινέτσα του το καθιστά ένα υπέροχο απεριτίφ, είτε σκέτο δροσισμένο είτε με πάγο. Για μεγαλύτερη απόλαυση φτιάξτε ένα highball με σόδα ή τόνικ και με γαρνιτούρα φλούδα λεμονιού ή γκρέιπφρουτ.
[ 9 ] Essential Púrpura Juvé & Camps (Macabeo, Parellada, Xarel-lo) 19,80€
Η φρεσκάδα σε πρώτο πλάνο για ένα ακόμη εξαιρετικό αφρώδες του εμβληματικού οίκου Juvé & Camps. Το κλασικό ποικιλιακό τρίπτυχο συστήνει μια ζωηρή, απολαυστική cava με ακαταμάχητα ελκυστική φρεσκάδα. H 100% βιολογική Essential Púrpura μπορεί να παλαιώνει για 24 μήνες, ωστόσο διατηρεί τις νεανικές της χάρες παρέα με το αυθόρμητο νεύρο που περιμένουμε από ένα τόσο καλά δουλεμένο αφρώδες.
[ 10 ] Rimpatrio 2018, Οινοποιείο Γκιρλέμη (Creco di Tufo) 25,80€
Rimpatrio, όπως λέμε «επαναπατρισμός», για μια ποικιλία ιδιαίτερη και μοναδική όπως το ελληνικής καταγωγής Greco di Tufo. Το οινοποιείο Γκιρλέμη κάνει εξαιρετική δουλειά με το σταφύλι, χαρίζοντας στους καταναλωτές γευστικό πλούτο, γοητευτική ορυκτότητα, δροσερή οξύτητα και αρώματα ικανά για πολύπλοκους γευστικούς συνδυασμούς. Φρούτα, άνθη και μετρημένα βότανα πριμοδοτούν μια μύτη που κερδίζει.
[ 11 ] Magic Van λευκό, Κτήμα Μπαραφάκα (Chardonnay, Μοσχούδι) 8,60€
Chardonnay και Μοσχούδι συνεπιβάτες στο μαγικό βαν του Κτήματος Μπαραφάκα σε μια απολαυστική διαδρομή γεύσης. Φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάνγκο και το λεμόνι σε πρώτο πλάνο, μαζί με ανθικές πινελιές. Η λιπαρή του γουλιά τού επιτρέπει συνδυαστική ευελιξία, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η χρωματιστή fun ετικέτα του και το βιδωτό πώμα για εύκολο άνοιγμα. Είστε έτοιμοι να επιβιβαστείτε;
[ 12 ] Philosopher 2017, Akrathos Newlands Winery (Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο) 18,60€
Δεν αποτελεί έκπληξη πως το Αγιωργίτικο τα πάει περίφημα στη Βόρεια Ελλάδα, και η γενέτειρα του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο βιολογικός καρπός χαρίζει ζουμερά κόκκινα και μαύρα φρούτα, αλλά και γλυκά μπαχαρικά σε ισορροπία με τα ξηροκαρπένια αρώματα της δρυός, όπου παρέμεινε για έναν χρόνο το κρασί. Ώριμες τανίνες που εντυπωσιάζουν και πυκνό στόμα μέχρι το τέλος.
[ 13 ] Ηγεμών 2005, Κτήμα Νεμείον (Αγιωργίτικο) 49,60€
Μια εντυπωσιακή Grande Reserve Νεμέα που κουβαλάει το μεγαλείο του ομώνυμου ΠΟΠ. Η μακρά παλαίωση συντελεί στη δημιουργία ενός premium κρασιού που φτιάχτηκε για να ευχαριστήσει όλους όσοι αγαπούν τα πολύπλοκα και πλούσια ερυθρά και τα εκλεκτά εδέσματα. Το μπουκέτο αρωμάτων, οι ζουμερές, βελούδινες τανίνες και η βοτανική οξύτητα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που θα το λατρέψετε.
[ 14 ] Οργίων 2021, Κτήμα Σκλάβος (Μαυροδάφνη) 18,80€
Η βασίλισσα της Κεφαλονιάς, Μαυροδάφνη, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ξηρή εκδοχή της τόσο για την ποικιλία και το νησί, όσο και για τα ελληνικά ερυθρά εν γένει. Οι ήπιες έως ελάχιστες παρεμβάσεις δίνουν μια πιο παραδοσιακή κοψιά στη γουλιά και στον χαρακτήρα του κρασιού. Ώριμα σκούρα φρούτα, ποτ πουρί λουλουδιών και βοτάνων, τσάι και μερικά ζωικά συνθέτουν ένα μοναδικό προφίλ.
[ 15 ] Chimay Première, Bières de Chimay 9,20€
Εξαιρετική μπίρα που παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, είτε από τους ίδιους τους μοναχούς είτε υπό την εποπτεία αυτών. Αυτή η Trappist, λοιπόν, με τη χάλκινη εντυπωσιακή όψη μπαίνει σε φιάλη 750 ml και σας περιμένει να την απολαύσετε. Φρουτένιος χαρακτήρας, ελαφρώς τροπικός, και μια ντελικάτη πικράδα που βοηθά πολύ στον συνδυασμό με φαγητό.
[ 16 ] Campari Bitter 22,60€
Ένα παγκόσμιο brand που αποτίνει φόρο τιμής στη γλυκόπικρη γεύση και στο βοτανικό ταμπεραμέντο. Κατακόκκινο και υπέροχο για τους λάτρεις της κατηγορίας, απαριθμεί εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Απολαύστε το σκέτο, με σόδα, με φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ, αλλά και σε συνταγές όπως negroni, negroni sbagliato americano ή Campari spritz.
Αρχική » GRAPE BEST BUY’S 2024
[ 17 ] Βαγγέλη Με Προσέχεις; 2023, Κτήμα Χατζηβαρύτη (Sauvignon Blanc, Ασύρτικο) 12,40€
We gave our wines cool names before it was cool! Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικά εύστοχος τίτλος γι’ αυτό το νοστιμότατο λευκό του Κτήματος Χατζηβαρύτη. Το κλασικό πια βορειοελλαδίτικο blend Sauvignon Blanc με Ασύρτικο σε απολαυστική αρμονία. Ανάλαφρο, δροσερό και καλά δομημένο, με μια υπόνοια λιπαρότητας χάρη στην παραμονή του κρασιού στις οινολάσπες του, καλή οξύτητα και γευστικό φινάλε.
[ 18 ] Seiradi Vin Mousseux extra brut 2023, Αγροτική Κοινότητα Πάρου (Μονεμβασιά, Μανδηλαριά) 16,50€
To δίδυμο Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη εμπλουτίζουν τη wine list του PFC (Paros Farming Community) με το πρώτο τους αφρώδες. Ένα εξαιρετικό κρασί υψηλής κλάσης, με σπαρταριστό φρούτο, ζωηρή οξύτητα και μαγευτικό αφρισμό. Κρεμώδης υφή, μίνεραλ ανησυχίες, καλοβαλμένη φυτικότητα κι εκρηκτικά αρώματα που ελκύουν λιχουδιές όπως καβούρια, αστακό, καπνιστό σολομό και σασίμι τόνου.
ΤΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΑ
Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2019 ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου με πρωτοβουλία των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» και γιορτάζεται φέτος με μεγάλο ενθουσιασμό. Τα Grape Best Buys τιμούν την αγαπημένη βορειοελλαδίτικη ποικιλία με 10 εξαιρετικά κρασιά από 100% Ξινόμαυρο.
[ 1 ] Ρόζα Ρετσίνα, Οινοποιείο Κεχρής 11,80€
Μία απολαυστική Ρετσίνα από 100% Ξινόμαυρο βγάζει ασπροπρόσωπη όχι μόνο την ποικιλία αλλά και την κατηγορία αυτού του υπέροχου Οίνου Κατά Παράδοση. Η πρωτότυπη σύνδεση της Ρετσίνας με την σπουδαιότερη ερυθρή ποικιλία της Βορείου Ελλάδος έχει ως αποτέλεσμα μπόλικο κόκκινο φρούτο, καλή οξύτητα και τα τυπικά αρώματα του Ρητινίτη. Ιδανική επιλογή για μεζεδάκια στο τηγάνι.
[ 2 ] Naoussa Grande Reserve 2013, Boutari 20,60€
Μία από τις πιο κλασικές και ξεχωριστές ετικέτες της ποικιλίας φέρει τη βαριά υπογραφή Boutari. Μία παλαιωμένη ΠΟΠ Νάουσα που τοποθετεί όλη την τυπικότητα του σταφυλιού και της περιοχής σε μια φιάλη που μας περιμένει να την απολαύσουμε. Πληθωρικό με γεμάτη γουλιά, πλούσια ποικιλιακά αρώματα, ζουμερές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.
[ 3 ] Κτήμα Φουντή 2019 19,80€
Αν μιλήσουμε για Ξινόμαυρο από τη Νάουσα τότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε το Κτήμα Φουντή. Μία από τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις που μας κάνει με κάθε γουλιά να μνημονεύουμε τη δυναμική της ποικιλίας. Κόκκινο φρούτο, τομάτα και μια πικάντικη αρμονία από την επιρροή της δρυός πλάι σε πλούσιες τανίνες και όμορφη οξύτητα.
[ 4 ] Aphrodite, Οινοποιείο Ταραλάς 20,50€
Ένα από τα πολλά πρόσωπα του Ξινόμαυρου – και μάλιστα από τα πιο γοητευτικά- είναι αυτό με τις φυσαλίδες. Το Οινοποιείο Ταραλά πρωτοτυπεί συστήνοντας στην αγορά το πρώτο ερυθρό αφρώδες της ποικιλίας. Ένα καλοδουλεμένο κρασί που συνδυάζει τη sparkling φινέτσα με τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του αγαπημένου σταφυλιού της Βόρειας Ελλάδας.
[ 5 ] Σκαντζόχοιρος Ροζέ 2023, Κτήμα Άλφα 21,10€
Από τις καλύτερες εκφράσεις τις ποικιλίας στη ροζέ απόχρωση. Το κτήμα Άλφα με εφόδιο το μοναδικό εδαφοκλιματολογικό περιβάλλον του Αμυνταίου δημιουργεί ένα καλοδουλεμένο, άκρως απολαυστικό και σύγχρονο ροζέ κρασί από 100% Ξινόμαυρο. Ιδανικό τόσο για απεριτίφ όσο και σε συνδυασμό με μεγάλη γκάμα συνταγών και περιστάσεων.
[ 6 ] Ράμνιστα 2020, Κυρ Γιάννη 19,80€
Ένα σπουδαίο κρασί που δικαιολογημένα αποκαλείται «μεγάλο» Ξινόμαυρο. Η Ράμνιστα είναι ένα κρασί που ο χρόνος το λατρεύει επιτρέποντάς του έτσι να έχει μεγάλη δυναμική παλαίωσης. Εκφράζει εξαιρετικά το τυπικό αρωματικό και γευστικό προφίλ της ποικιλίας, παραμένει συνεπές στο στυλ του και όλα αυτά έχοντας μια πολύ καλή αντιστοιχία ποιότητας τιμής.
[ 7 ] Ξινόμαυρο 2018, Akrathos 19,80€
Ένα οινοποιείο που λατρεύει τις ελληνικές ποικιλίες και βρίσκεται στη Χαλκιδική, δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός γκάμας το Ξινόμαυρο. Και πάλι καλά, γιατί θα χάναμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα από τα πιο σύγχρονα, γευστικά και value κόκκινα. Μία προσιτή διάσταση που βάζει μπροστά το φρούτο και την αρμονία να καμουφλάρουν τη εξαιρετική δυναμική του.
[ 8 ] Xinomavraw 2022, Oenops Wines 17,50€
Εκπληκτικό κρασί που έχει παραχθεί χωρίς παρεμβάσεις θέτοντας πολύ υψηλά στάνταρ για την κατηγορία. Ξινόμαυρο που προέρχεται από τρία επιλεγμένα αμπελοτεμάχια σε Νάουσα, Αμύνταιο και Ραψάνη, ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες, ωριμάζει σε πήλινους αμφορείς με σχήμα αυγού και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο χωρίς την προσθήκη θειώδους.
[ 9 ] Γη και Ουρανός 2022, Αμπελώνες Θυμιόπουλου 18,10€
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι δικαίως ένας από τους σούπερ σταρ παραγωγούς της ποικιλίας. Η ετικέτα-σημαία του κτήματος είναι ένα πλούσιο και καλοδομημένο κρασί με γοητευτικά αρώματα σκούρων φρούτων, τομάτας και γλυκών μπαχαρικών, μπόλικες τανίνες και μακριά επίγευση. Μια επιλογή που θα επιβραβεύσει ακόμα και εκείνους που στέκονται με δισταγμό απέναντι στην ποικιλία.
[ 10 ] Νάουσα 2022, Οινοποιείο Δαλαμάρα 18,80€
Από τους χαρισματικότερους οινοποιούς της νέας γενιάς είναι αναμφίβολα ο Κωστής Δαλαμάρας, ο οποίος υπογράφει και μία υπέροχη γευστική και εντυπωσιακή Νάουσα που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Το φρούτο σε πρώτο πλάνο λειαίνει τις γωνίες της ποικιλίας κάνοντάς την πιο φιλική προς τον καταναλωτή. Ιδανική επιλογή να συστηθεί κανείς με την ποικιλία και την περιοχή.
ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Και τέλος στο Grape #36, το εορταστικό τεύχος του χειμώνα, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες προτείνουμε μόνο φυσαλίδες. τα χειμερινά Best Buy’s είναι κρασιά που θα αναβαθμίσουν καθημερινές περιστάσεις και θα χαρίσουν μικρές και μεγάλες στιγμές ρεαλιστικής πολυτέλειας.
[ 1 ] Snob, Monsieur Nicolas Winery, Λημνιώνα € 21,10
Ελκυστικό και παιχνιδιάρικο, καθόλου snob απέναντι στην ειλικρινή νοστιμιά. Ο Γιώργος Καραμήτρος οινοποιεί την τοπική Λημνιώνα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, ακολουθώντας τη μέθοδο Charmat και τέσσερις μήνες παραμονής στις οινολάσπες. Το αποτέλεσμα χαρίζει απλόχερα κόκκινο φρούτο, ζωηρές φυσαλίδες, μια υποψία κρεμώδους υφής και αρώματα ζύμης, με την απολαυστικά χυμώδη οξύτητα να δροσίζει τη γουλιά.
[ 2 ] Sparkling, Οινοποιείο Δουλουφάκη, Βιδιανό € 21,10
Το Οινοποιείο Δουλουφάκη υπογράφει το πρώτο αφρώδες κρασί από 100% Βιδιανό, ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της Καμπανίας. Η διετής παραμονή στη φιάλη για τη δεύτερη ζύμωση τοποθετεί τα αρώματα μπισκότου και ζύμης πλάι πλάι με αυτά της ποικιλίας. Οι απαλές χρυσές ανταύγειες του κρητικού κρασιού διακόπτονται από λεπτές και υπέροχα διαρκείς φυσαλίδες που εντυπωσιάζουν.
[ 3 ] Cuvée Prestige Extra Brut, Κτήμα Καρανίκα, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο € 34,70
Με υπογραφή συνώνυμη της εξαιρετικής ποιότητας φυσαλίδας, το Cuvée Prestige Extra Brut κλέβει καρδιές. Αποτέλεσμα της ένωσης δύο κορυφαίων ελληνικών ποικιλιών, χαρίζει απλόχερα νοστιμιά, κοιτώντας στα μάτια πολλές Σαμπάνιες. Κομψό και κρυστάλλινο, με έντονα φυτικά αρώματα δίπλα σε ξηρούς καρπούς και καψαλισμένο ψωμί.
[4 ] Scaperdas Frères Hommage Brut Blanc De Noirs, Κυρ-Γιάννη, Ξινόμαυρο € 24,80
Ένα εξαιρετικό Méthode Traditionnelle λευκό αφρώδες μεγάλης κλάσης, που συνδέεται με τη φινέτσα της υπογραφής Κυρ-Γιάννη. Εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, νότες καραμελωμένου μπριός και αίσθηση βοτανικής φρεσκάδας. Αναζωογονητικός αφρισμός και ζωηρή οξύτητα. Ένα αφρώδες που ενδείκνυται για γαστρονομικές περιπέτειες.
[ 5 ] Agrafo Limniona Pet Nat, Αμπελώνες Κοντοζήση € 22,00
Pétillant-naturel εφαρμογή σε μια ποικιλία που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Οι Αμπελώνες Κοντοζήση αναδεικνύουν τον funky χαρακτήρα του εξαιρετικού καρπού τους με τη βοήθεια της μικροσκοπικής αλλά θαυματουργής φυσαλίδας. Πεντανόστιμο, καλοδουλεμένο και γεμάτο φρεσκάδα, επαναπροσδιορίζει την έννοια του φυσικού κρασιού.
[6 ] Seiradi Vin Mousseux Rosé Extra Brut, Αγροτική Κοινότητα Πάρου, Μονεμβασιά, Μανδηλαριά € 15,90
Ένα εξαιρετικό κρασί υψηλής κλάσης, με σπαρταριστό φρούτο, ζωηρή οξύτητα και μαγευτικό αφρισμό. Κρεμώδης υφή, μίνεραλ νότες, καλοδουλεμένη φυτικότητα και εκρηκτικά αρώματα που συνοδεύουν πολυτελείς θαλασσινές λιχουδιές. Το δίδυμο Δημήτρη Μανσόλα και Μαρίας Ταμιωλάκη κάνει και πάλι το θαύμα του.
[ 7 ] Aphrodite, Οινοποιείο Ταραλά € 20,50
Ένα από τα πιο γοητευτικά πρόσωπα του Ξινόμαυρου, με φυσαλίδες. Το Οινοποιείο Ταραλά παρουσιάζει το πρώτο ερυθρό αφρώδες αυτής της αγαπημένης βορειοελλαδίτικης ποικιλίας. Καλοδουλεμένο και ζουμερό κρασί, που συνδυάζει τη sparkling φινέτσα με τα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου.
[ 8 ] Prologue Extra Brut Rosé, Κτήμα Ζαφειράκη, Λημνιώνα, Ασύρτικο € 17,00
Ο χαρισματικός Χρήστος Ζαφειράκης δημιουργεί ένα απολαυστικό Méthode Traditionnelle αφρώδες, ενώνοντας δύο αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες. Η Λημνιώνα και το Ασύρτικο συνδυάζονται πρωτότυπα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το φρούτο εμφανίζεται διακριτικά, δίνοντας τη θέση του σε αρώματα μπριός και μπισκότου, ενώ ο φινετσάτος αφρισμός δροσίζει τον ουρανίσκο.
[ 9 ] Anda Luna Vine Extra Brut Rosé, Gioinos Winery, Ξινόμαυρο € 26,00
Η δεύτερη γενιά του Κτήματος Άλφα αποδεικνύει τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της. Η Αγγελική Ιατρίδου και η Εμορφίλη Μαυρίδου δημιουργούν το δικό τους brand και παρουσιάζουν ένα απίθανο αφρώδες. Ελκυστικό φρούτο, γοητευτική, ξηρή παλέτα και κομψές, ανήσυχες φυσαλίδες.
[ 10 ] Ωδή Πανός, Κτήμα Σπυρόπουλου, Μοσχοφίλερο € 13,30
Ωδή σε μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές αρωματικές ποικιλίες. Το Μοσχοφίλερο απελευθερώνει ανθικά και φρουτένια αρώματα, με τις φυσαλίδες να περιπλανιούνται ζωηρά στον ουρανίσκο. Ιδανικό απεριτίφ σε ελκυστική τιμή, αλλά και ωραίο ταίρι για φινετσάτες μπουκιές.
[ 11 ] Moscato d’Ifestia, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας € 11,00
Το Κτήμα Χατζηγεωργίου οινοποιεί περίτεχνα το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας στην αφρώδη εκδοχή του. Πλούσια αλλά κομψή γλυκύτητα σε ισορροπία με τη φρεσκάδα της οξύτητας. Μια αρμονική πρόταση με χαμηλό αλκοόλ για τους λάτρεις των γλυκών πειρασμών.
[ 12 ] Amalia Vintage Brut 2021, Κτήμα Τσέλεπου, Μοσχοφίλερο € 22,30
Η βασίλισσα των ελληνικών αφρωδών εντυπωσιάζει και στη vintage εκδοχή της. Το Μοσχοφίλερο συνδυάζει εξωστρέφεια και πολυπλοκότητα από τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, συνοδεύοντας εκλεκτά χειμερινά και γιορτινά πιάτα.
[ 13 ] Santo Αφρώδης Λευκός, Santo Wines, Ασύρτικο € 29,60
Ένα εξαιρετικό αφρώδες που αναδεικνύει τη δυναμική του σαντορινιού Ασύρτικου. Τραγανή οξύτητα, κομψές φυσαλίδες, εσπεριδοειδή αρώματα και μπριοσένια επίγευση. Ιδανικό σκέτο, αλλά και πλάι σε ώριμα τυριά, οστρακόδερμα και πιάτα με λευκές σάλτσες.
[ 14 ] Αφρός, Οινοποιείο Κεχρής, Ροδίτης € 9,50
Ένα φυσικά αφρώδες κρασί που επαναπροσδιορίζει τη ρετσίνα. Με ήπιο αφρισμό, σύγχρονη γευστική ταυτότητα και κορυφαία ποιότητα, είναι το ιδανικό ταίρι για τηγανητά μεζεδάκια και ηλιόλουστα χειμερινά μεσημέρια.
[ 15 ] Blanc de Blanc Brut, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Βιδιανό € 29,80
Υπέροχη blanc de blanc εκδοχή της ποικιλίας Βιδιανό. Φρεσκάδα, πολυπλοκότητα και κρυστάλλινη οξύτητα που εκφράζουν μοναδικά το δραμινό terroir στο Κατάφυτο. Ζουμερή γουλιά και λυτρωτική επίγευση.
[ 16 ] Tatìlle Brut Nature, Milia Riza, Chardonnay, Pinot Noir € 23,40
Η Νάνσυ Μάζου και ο Stefano Stante παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό Brut Nature. Το Chardonnay και το Pinot Noir συνδυάζονται ιδανικά σε ένα ξηρό και εντυπωσιακό αφρώδες, ιδανικό για ωμοφαγία και πιάτα με οξύτητα.
[ 17 ] Deus Rosato, Cavino, Syrah € 11,90
Το Syrah σε ημίγλυκη και ημιαφρώδη εκδοχή που αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Ζουμερό, φρουτένιο και ισορροπημένο, είναι ιδανικό σκέτο, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά και με γλυκά επιδόρπια, αλμυρά τυριά ή πικάντικους μεζέδες.
[ 18 ] Ancestral Method Brut Nature, Οινοποιείο Κωστάκη, Muscat Blanc à Petits Grains € 28,50
Ένα σπαρταριστό αφρώδες από το νησί της Σάμου που πρεσβεύει τις χάρες του Μοσχάτου. Εσπεριδοειδή, μήλο και μαγιά μπλέκονται κομψά με την τραγανή και απαλή γουλιά.
[ 19 ] Mystic, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, δύο ελληνικές ποικιλίες € 16,00
Ένα ροζέ αφρώδες που συνδυάζει δύο ελληνικές ποικιλίες. Με έξι μήνες ζύμωση στις οινολάσπες και έναν χρόνο ωρίμανσης στη φιάλη, προσφέρει κόκκινα φρούτα, δροσιστική οξύτητα και απαλό αφρισμό.
Καλή Χρονιά!