ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

grape

ANASTASIA FRAGOU WINERY
Το Οινοποιείο Αναστασία Φράγκου είναι ένα λιτό, τύπου «wine garage» οινοποιείο, που βρίσκεται στη Ραφήνα. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του έχει εστιάσει στην καλλιέργεια και την προβολή του Σαββατιανού, της ιστορικής λευκής ποικιλίας των Μεσογείων, που μέσα από την όμορφη γεύση του έχει θρέψει πολλές γενιές και φυσικά τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, την Αναστασία Φράγκου και τον σύζυγό της Διονύση Φράγκο.
fragouwines.gr


ANGELOU WINES
Η εταιρεία, τρίτης γενιάς οινοποιών –από τον παππού έως τον εγγονό– ασχολείται με την παραγωγή τόσο λευκών όσο και ερυθρών κρασιών στην περιοχή της Κερατέας. Το βιογραφικό των κρασιών ξεκινά το 1932. Ο ιδρυτής, παππούς Δημήτρης, ο διάδοχος Ευάγγελος Αγγέλου, καθώς και οι πατέρες και αδελφοί σήμερα, Κώστας και Δημήτρης Αγγέλου, επιβεβαιώνουν την παράδοση της οικογένειάς τους, που βασίζεται στην καλλιέργεια σταφυλιών στα Μεσόγεια της Αττικής και σε διάφορες άλλες οινοπαραγωγούς περιοχές της Ελλάδας.
angelou-wines.gr


AOTON WINERY
Η λέξη «άωτον» στην αρχαία ελληνική σημαίνει το καλύτερο δείγμα της κατηγορίας. Το όνομα δόθηκε σε ένα οινοποιείο αφιερωμένο στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Η παράδοση ξεκινά πέντε γενιές πριν, στην Παιανία, με το παραδοσιακό «Πατητήρι» των οικογενειακών αμπελώνων. Σήμερα, συνεχίζεται από τον οινολόγο Σωτήριο Γκίνη. Καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτης και Μανδηλαριά, με αποτέλεσμα τρία μονοποικιλιακά κρασιά και μία Ρετσίνα. Το οινοποιείο, στο Παλαιό Χωριό Παιανίας, συνδυάζει την παράδοση της μεσογειακής αρχιτεκτονικής με τη σύγχρονη οινοποίηση, παράγοντας κρασιά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
aoton.gr


BASSIS ESTATE
Η οικογένεια Μπάση συγκαταλέγεται στις ιστορικές οινοποιίες της βόρειας Αττικής, με παράδοση από το 1925. Η τρίτη γενιά, με επικεφαλής τον οινολόγο Τάσο Μπάση, συνεχίζει δυναμικά την πορεία στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Το σύγχρονο οινοποιείο στον Αυλώνα αξιοποιεί ιδιόκτητο αμπελώνα στις πλαγιές της Πάρνηθας, όπου καλλιεργούνται βιολογικά οι ποικιλίες Merlot και Cabernet. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και άμεση οινοποίηση, διασφαλίζοντας κρασιά υψηλής ποιότητας από τον αττικό αμπελώνα.
bassiswines.gr


CECROPS WINES
Η μικροοινοποιία Cecrops έχει την έδρα της στο Κορωπί, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αττικής. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας χρονολογείται στο 1957, όταν ο παππούς Φίλιππος φύτεψε τα πρώτα κλήματα σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. Το 2020, ο οινολόγος τρίτης γενιάς Χρήστος Γκίκας ανέλαβε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Στόχος του είναι να αναδείξει τη δυναμική της αυτόχθονης ποικιλίας Σαββατιανό και να συμβάλει στη συνέχιση της καλλιέργειάς της. Υποστηρίζοντας σταθερά το τοπικό terroir, η Cecrops, εκτός από Σαββατιανό, οινοποιεί επίσης τη λευκή αρωματική Μαλαγουζιά και την αρχαία ποικιλία Μαυροτράγανο, επεκτείνοντας τους αμπελώνες της στην περιοχή της Αναβύσσου.
cecropswines.gr


CHÂTEAU KANIARIS
Στην ύπαιθρο των Μεγάρων, στην περιοχή του Πευκενέα, εκεί όπου η καταπράσινη κοιλάδα με τα αμπέλια αρχίζει να σκαρφαλώνει στις βόρειες πλαγιές των Γερανείων, βρίσκεται ένα «αρχοντικό» αφιερωμένο αποκλειστικά στο κρασί: το Αμπελοτεχνικό Αρχοντικό του Château Kaniaris. Ένας ενιαίος, ιδιόκτητος αμπελώνας 350 στρεμμάτων προσκαλεί σε ένα ταξίδι μέσα στη φύση, που ξυπνά τις αισθήσεις. Μυστικά μονοπάτια, απομακρυσμένες κοιλάδες, ξέφωτα, παλιά πατητήρια και μικρά καταφύγια προσφέρουν στιγμές ηρεμίας. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τη δοκιμή των κρασιών του Κτήματος και τη θέα που απλώνεται μέχρι τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό, αγκαλιάζοντας έναν από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της Ελλάδας.
chateaukaniaris.com


DAVARIS ESTATE
Η οικογένεια Δάβαρη παράγει παραδοσιακή ρετσίνα από το 1929, από την ποικιλία Σαββατιανό, η οποία καλλιεργείται και τρυγείται στην περιοχή των Μεσογείων, στο ιδιόκτητο κτήμα της στο Κορωπί. Αρχικά, ο κύριος όγκος της παραγωγής προοριζόταν για τις ταβέρνες της Αθήνας και των γύρω περιοχών. Σήμερα, το Κτήμα Δάβαρη, στην τέταρτη πλέον γενιά, αξιοποιεί την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία του, διατηρώντας σταθερές σχέσεις συνεργασίας με τοπικούς πελάτες, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει την παρουσία του σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
davarisestate.com


GEORGIOS LAFAZANIS WINERY
Η μακρόχρονη σχέση της οικογένειας Λαφαζάνη με το κρασί έχει τις ρίζες της κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το 1946 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την ιστορία της οικογένειας, καθώς ξεκινά η παραγωγή κρασιού από τον Βασίλειο Γ. Λαφαζάνη στην περιοχή του Πειραιά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ιδρύθηκε το πρώτο οινοποιείο στη Μαγούλα Αττικής. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν καταλυτικά για την εδραίωση της Οινοποιίας Λαφαζάνη στην αγορά του κρασιού, καθώς η έλευση της δεύτερης γενιάς έδωσε έναν αέρα εξέλιξης και ανάπτυξης, με τεχνογνωσία, όραμα και πάθος, ακολουθώντας την οικογενειακή εμπειρία. Σήμερα ο Γεώργιος Λαφαζάνης και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου.
georgioslafazanis.gr


GIKAS WINERY
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα φιλικό στο Οινοποιείο Γκίκας όταν το αντικρίσεις για πρώτη φορά. Περνώντας τις μεγάλες ξύλινες πόρτες στην είσοδο του πετρόχτιστου κτιρίου, που θυμίζει πύργο, δεσπόζουν ο σύγχρονος εξοπλισμός, τα βαρέλια και οι δεξαμενές, που αποτελούν την καρδιά του οινοποιείου. Στην πίσω αυλή βρίσκεται η ανεξάρτητη, πετρόχτιστη σάλα οινογευσίας. Λευκά κρασιά από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά ξεχωρίζουν για τον πλούσιο γευστικό τους χαρακτήρα, όπως και τα κόκκινα από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Το Οινοποιείο Γκίκας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στη δημιουργία κρασιών, που κρατάει αιώνες. Είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να γευτούν ή να αγοράσουν τα κρασιά της οικογένειας, καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα, κατόπιν ραντεβού.
gikaswinery.gr


ΚΕΛΛΆΡΙ ΠΑΠΑΧΡΉΣΤΟΥ
Πρόκειται για μια οικογενειακή οινοποιία με μακρόχρονη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής. Στους χώρους του οινοποιείου πραγματοποιούνται η παραγωγή, η εμφιάλωση και η παλαίωση των κρασιών των Αμπελώνων Παπαχρήστου. Οι ατμοσφαιρικές αίθουσες με τα συλλεκτικά παλαιά αντικείμενα, ο ειδικά κλιματιζόμενος χώρος παλαίωσης κρασιών και ο καταπράσινος κήπος ταξιδεύουν τον επισκέπτη ευχάριστα μέσα στον χρόνο. Η νύχτα αποκτά άλλη διάσταση στο Κελλάρι, με το άφθονο κρασί να ικανοποιεί ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς οινόφιλους. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν κράτησης, για ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες.
kellari.gr


KOKOTOS ESTATE
Στις βόρειες πλαγιές του Πεντελικού, όπου στην αρχαιότητα ετιμάτο ο θεός του κρασιού Διόνυσος, η Άννα και ο Γιώργος Κοκοτός δημιούργησαν τον πρώτο τους αμπελώνα το 1980. Στους βιολογικούς αμπελώνες τους καλλιεργούνται με φροντίδα τόσο διεθνείς όσο και εγχώριες ποικιλίες, με στόχο την παραγωγή εκλεκτών κρασιών που αναδεικνύουν πλήρως τα χαρακτηριστικά κάθε σταφυλιού. Σήμερα, φιλοξενούνται λάτρεις του κρασιού από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν τα κρασιά και να γίνουν μέρος αυτής της ιστορίας.
kokotosestate.gr


ΚΤΉΜΑ ΕΎΟΙΝΟΣ
Στην καρδιά των Μεσογείων, στα Σπάτα, το Κτήμα Εύοινος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του Σταύρου Κουλοχέρη στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού, που από το 1888 προμηθεύει τις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η φιλοσοφία του οινοποιείου πηγάζει από τη φύση, την απλότητα και τη διαχρονικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αττική γη που φιλοξενεί τους αμπελώνες. Στις λευκές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά.
evinoswines.gr


LIEPOURIS WINERY
Το Οινοποιείο Λιέπουρης είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία τριών γενεών, που ξεκίνησε το 1935 από τον Δημήτριο Λιέπουρη, που μετέφερε μούστο με κάρα στην παλιά Αθήνα. Το οινοποιείο στεγάζεται σε χώρο με ιστορία, καθώς το 1941 καταλήφθηκε από Ιταλούς και χρησιμοποιήθηκε ως μαγειρείο. Για χρόνια λειτουργούσε παραδοσιακά, με δρύινα βαρέλια και στροφιλιά. Το 2014 ανακαινίστηκε πλήρως, με σύγχρονο εξοπλισμό, ανοξείδωτες δεξαμενές και αίθουσα γευσιγνωσίας σε πετρόχτιστο κτίριο με ξύλινη οροφή, ανοίγοντας μια νέα εποχή για το οινοποιείο.
liepouriswines.gr


MARKOU VINEYARDS
Οι Αμπελώνες Μάρκου είναι από τα παλαιότερα παραδοσιακά οινοποιεία της Αθήνας, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1908, ενώ το 1983 ίδρυσε ένα από τα πρώτα σύγχρονα οινοποιεία με μονάδα εμφιάλωσης. Η οικογένεια Μάρκου διατηρεί ζωντανή την παράδοση γύρω από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, δημιουργώντας αυθεντικά δείγματα της ταυτότητας του αθηναϊκού terroir. Ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές οίνου φιλοξενούνται καθημερινά κατόπιν ραντεβού.
markouvineyards.gr


MYLONAS WINERY
Η ιστορία του Οινοποιείου Μυλωνά ξεκινά πάνω από έναν αιώνα πριν, το 1917, στην περιοχή της Κερατέας στην Ανατολική Αττική. Φωλιασμένος στους πρόποδες του Πάνειου όρους, ο αμπελώνας είναι ο υψηλότερος στη Μεσογαία, σε υψόμετρο 200 έως 350 μ. Η σύγχρονη ιστορία του οινοποιείου άρχισε ουσιαστικά το 2000, ενώ το 2006 λάνσαρε το πρώτο επίσημα εμφιαλωμένο κρασί με την ετικέτα «Οινοποιείο Σαββατιανό Μυλωνάς», σηματοδοτώντας την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά κρασιού.
mylonas-wines.gr

NIKOLOU WINERY
Το 1875, ο Βασίλειος-Αναστάσιος Νικολού ίδρυσε κατοικία και οινοποιείο στο κέντρο του Κορωπίου και φύτεψε αμπέλια στα περίχωρα, θέτοντας τα θεμέλια μιας οικογενειακής οινικής παράδοσης, η οποία συνεχίζεται με υπερηφάνεια μέχρι σήμερα. Στο οινοποιείο διατίθενται ετικέτες που βασίζονται κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Σαββατιανό, τη γηγενή ποικιλία των Μεσογείων. Ακόμη, το οινοποιείο είναι επισκέψιμο για γευστική δοκιμή και ξενάγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
nikolouwinery.gr


NIKOLAKOPOULOS WINERY
Το οινοποιείο βρίσκεται στο Σόρτι, αμπελοτόπι του Μαρκόπουλου, πολύ κοντά στο Πόρτο Ράφτη και στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Στο κτήμα καλλιεργούνται οι δύο παραδοσιακές ποικιλίες της Αττικής, το Σαββατιανό και η Μανδηλαριά. Παράλληλα παραλαμβάνονται σταφύλια από την ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου (Σαββατιανό) και ποικιλίες από επιλεγμένους αμπελώνες της Πελοποννήσου (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο, Cabernet, Merlot κ.λπ.).
nikolakopoulos.com.gr


ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Ο Οίνωτρος, ο μικρότερος γιος του βασιλιά Λυκάονα, ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πρώτος Έλληνας που εγκατέλειψε τη γη του και ίδρυσε αποικία στον κόλπο του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, όπου και παρήγε κρασί. Με ένα παρόμοιο εγχείρημα, ξεκινώντας από τη Δράμα, δημιουργήθηκε η Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι, που παράγει κρασί στη γη της Αττικής, έναν τόπο με πλούσια οινική ιστορία. Το Κτήμα περιλαμβάνει ένα μικρό, σύγχρονο οινοποιείο για την οινοποίηση των σταφυλιών από τον ιδιόκτητο αμπελώνα. Όμως η Οινότρια Γη είναι κάτι πολύ περισσότερο. Στις εγκαταστάσεις των 10.500 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, αίθουσες για επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, συνεδριακοί χώροι και, φυσικά, υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών.
domaine-lazaridi.gr


ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗ
Ο ιδρυτής του οινοποιείου, Δημήτρης Αλλαγιάννης, ασχολούμενος από το 1970 με την οινοποίηση, κατάφερε με τη βοήθεια των παιδιών του Βασίλη και Μαρίας να μετατρέψει την αγάπη του για το αμπέλι και το κρασί σε ένα μέσο ιδιαίτερης επικοινωνίας με τους οινόφιλους της Αττικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Οι αμπελώνες τους βρίσκονται στην περιοχή του Μαρκόπουλου. Στη μικρή αυτή μονάδα παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας σε ελεγχόμενες ποσότητες, οινοποιώντας και ωριμάζοντάς τα με σύγχρονες μεθόδους και διεθνή τεχνογνωσία.
allagiannis.gr


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑ
Μικρή οινοποιητική μονάδα με ιδιόκτητους αμπελώνες στα Σπάτα, που παράγει φυσικά και ονομασίας προέλευσης κρασιά, με οργανικές και βιοδυναμικές πρακτικές, χωρίς ή με ελάχιστα πρόσθετα. Η παράδοση τεσσάρων γενεών συνδυάζεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή. Οι περισσότερες ετικέτες της σειράς Black Label ταξιδεύουν ήδη σε όλο τον κόσμο. Το οινοποιείο προσφέρει ιδιωτικές ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές, κατόπιν συνεννόησης.
geowines.gr


ΑΔΠ / ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΠΑ [AUA WINERY]
Στη δεκαετία του ’50, οι ιστορικοί αμπελώνες της Cambas –πρωτοπόρου της ελληνικής οινοποιίας– παραχωρήθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να συνεχιστεί η παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας. Σε έκταση άνω των 240 στρεμμάτων καλλιεργούνται ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό και Ροδίτης. Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ιδανικές, αλλά η ποιότητα του σταφυλιού ενισχύεται από την επιστημονική προσέγγιση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων και των εξειδικευμένων επιστημόνων. Από το κλάδεμα μέχρι την εμφιάλωση τις εργασίες αναλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας. Η σειρά κρασιών φέρει το όνομα «Γνώση», αντανακλώντας τη φιλοσοφία των ΠΓΕ οίνων του οινοποιείου. Παράγονται τρία κρασιά: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Σαββατιανό.
EMAIL: [email protected]


PANAGIOTOU WINERY
Αμπελουργός και οινοπαραγωγός τέταρτης γενιάς, ο Βασίλης Παναγιώτου δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. Καλλιεργεί βιολογικές ποικιλίες και παράγει κρασιά αυθεντικά. Η επίσκεψη στο οινοποιείο βέβαια είναι άλλη μία αποκάλυψη. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα ιστορικής αξίας, πολλά από τα οποία ανήκαν στην οικογένειά του. Όλη η ιστορία του αττικού αμπελώνα βρίσκεται εκεί. Η επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης.
panagiotouwinery.gr


PAPAGIANNAKOS DOMAINE
Το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου βρίσκεται στη μαγική τοποθεσία Πούσι Καλογέρι στο Μαρκόπουλο, στην καρδιά του αττικού αμπελώνα. Έχει χτιστεί μέσα σε μια κατάφυτη έκταση 25 στρεμμάτων, ανάμεσα σε αμπέλια, καρποφόρα δέντρα και αρωματικά ελληνικά βότανα. Η κύρια ποικιλία της περιοχής είναι το Σαββατιανό, προερχόμενο από αμπέλια ηλικίας 70 ετών. Χάρη στον ξεχωριστό, μοναδικό του χαρακτήρα, το Σαββατιανό Παπαγιαννάκου κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους θαυμαστές.
papagiannakos.gr


PAPAGIANNIS WINERY
Στην ιστορική γη της Αττικής, η οικογένεια Παπαγιάννη καλλιεργεί αμπέλια και παράγει κρασί επί πέντε γενιές. Η αρχή έγινε το 1890, όταν ο προπάππους της οικογένειας φύτεψε αμπελώνες στα Μεσόγεια. Στην Παιανία, το παλιό μαρμάρινο πατητήρι που χρονολογείται στο 1902 μαρτυρά την παράδοση. Το 1990, το οινοποιείο μεταφέρθηκε στην Παλλήνη, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και έμπειρο προσωπικό, σηματοδοτώντας την έναρξη της εμφιάλωσης. Σήμερα, υπό τον Βασίλη Παπαγιάννη, συνεχίζει με σεβασμό στην αττική γη και στόχο την παραγωγή κρασιών που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών.
papagianniswinery.gr


PYRGOS PETREZA
Ο εμπνευστής και δημιουργός του Πύργου Πετρέζα, Γιώργος Μπέλμπας, προερχόμενος από οικογένεια τριών γενεών αμπελουργών, είχε το κρασί στην καρδιά του και μια ιδιαίτερη αγάπη για την καλή γεύση. Κατάφερε να μετατρέψει αυτό το πάθος σε έργο, αξιοποιώντας το κτήμα ως αμπελώνα και δημιουργώντας πρότυπες εγκαταστάσεις οινοποίησης υψηλών προδιαγραφών. Το πρώτο αμπέλι, που φυτεύτηκε κατά την αναμπέλωση του 2002, η Μαλαγουζιά τους, βρίσκεται ακόμη μέσα στον πύργο, συμβολίζοντας το παρόν, που είναι όμως βαθιά ριζωμένο στην ιστορία του Πύργου Πετρέζα.
pyrgospetreza.gr


ROXANE MATSA ESTATE
To Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα είναι ένας ιστορικός αμπελώνας που ιδρύθηκε το 1878, με αμπέλια ηλικίας άνω των 30 ετών. Βρίσκεται στην Κάντζα, μια περιοχή γνωστή για την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Αν και θεωρείται το λίκνο της ποικιλίας Σαββατιανό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές πειραματικές φυτεύσεις με διάφορες ξένες και άλλες ελληνικές ποικιλίες. Σήμερα στο Κτήμα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτης, Ασύρτικο, Σύρα, Μαλαγουζιά και Sauvignon blanc. Επιπλέον, διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσίες και πικνίκ στον αμπελώνα, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα στη φύση.
roxanematsaestate.com


STROFILIA WINERY
Με περισσότερα από 500 στρέμματα ιδιόκτητων, ενοικιαζόμενων και συνεργαζόμενων αμπελώνων, η Στροφιλιά συγκαταλέγεται στους πιο δυναμικούς και προβεβλημένους Έλληνες παραγωγούς κρασιού. Το οινοποιείο στην Ανάβυσσο αποτελεί την έδρα της εταιρείας και το κέντρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης όλων των κρασιών Στροφιλιά. Περιλαμβάνει κλιματιζόμενους χώρους για δεξαμενές, με σταφύλια από το γειτονικό κτήμα, καθώς και Σαββατιανό, ποικιλία χαρακτηριστική της περιοχής. Η διαδικασία υποστηρίζεται από ανοξείδωτες δεξαμενές, δρύινα βαρέλια και αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης. Ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος κοσμείται με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, ενώ οινογευσίες και εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε ανεξάρτητη αίθουσα υποδοχής.
strofiliawines.gr


SINIS WINES
Η οικογένεια Σίνη είναι μία από τις παλαιότερες φαμίλιες αμπελουργών-οινοποιών της Κερατέας. Για πάνω από επτά δεκαετίες, αρχής γενομένης από τον προπάππου Δημήτρη Σίνη, καλλιεργούν τα αμπέλια τους στην περιοχή της Κερατέας Θορικού και της Αναβύσσου, αρχικά με την παραδοσιακή ποικιλία της Αττικής Σαββατιανό και στη συνέχεια με Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Syrah.
IG: siniswines


SOKOS WINERY
Ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας τις πλαγιές του Κιθαιρώνα για να πάμε στην περιοχή Ερυθρές (Κριεκούκι), περνάμε από τους αμπελώνες που βρίσκονται κάτω από τον αττικό ουρανό. Σε υψόμετρο 400 μ. και σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων εκτείνονται οι αμπελώνες που καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες με αγάπη και μεράκι. Σε αυτή τη γωνιά της αττικής γης δραστηριοποιείται η Οινοποιητική Σώκος Α.Ε. από το 1983, χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο καρπό της γης που καλλιεργείται στην περιοχή από την αρχαία Ελλάδα, αναβιώνοντας τον μύθο του Διονύσου. Οι ίδιοι αγαπούν να λένε πως «η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό κρασί» – μια ρήση που έχουν κάνει τρόπο σκέψης και φιλοσοφία τους.
sokoswines.gr


ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ MARKO
Από το 1831 έως σήμερα ο ΜΑΡΚΟ είναι ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός που ιδρύθηκε από τους κατοίκους του Μαρκόπουλου. Σήμερα η συνεταιριστική οινοποιία ΜΑΡΚΟ είναι μια μοντέρνα επιχείρηση με δύο μονάδες εμφιάλωσης δυναμικότητας 60.000 φιαλών την ημέρα, ανοξείδωτες δεξαμενές και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, το οποίο παρακολουθεί τον αυστηρό έλεγχο ποιότητας στα προϊόντα της. Ο συνεταιρισμός ΜΑΡΚΟ οινοποιεί σχεδόν όλα τα σταφύλια της περιοχής του Μαρκόπουλου και παράγει από την πανάρχαια τοπική ποικιλία Σαββατιανό υψηλής ποιότητας λευκό ξηρό κρασί.
EMAIL: [email protected]


TSOURIS WINES
Η μικρή οινοποιητική μονάδα της οικογένειας Λευτέρη Τσούρη, με έδρα τα Σπάτα Αττικής, έχει παράδοση στην οινοποίηση και την αμπελοκαλλιέργεια από πολύ παλιά. Κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιών είναι το Σαββατιανό, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται Ασύρτικο, Merlot και Αγιωργίτικο από τη ζώνη της Νεμέας.
tsouriswinery.gr


ZEGINIS WINERY
Από τον αρχαίο Δήμο Ραμνούντα, κοντά στο ιερό της Νέμεσης, ξεκινά η ιστορία του Οινοποιείου Ζεγγίνης. Η οικογένεια, από γενιά σε γενιά, ακολουθεί με πάθος την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, ξεκινώντας από τη γιαγιά του Δημήτρη Ζεγγίνη, που φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες. Σήμερα, το οινοποιείο συνδυάζει την αρχαία ελληνική παράδοση με σύγχρονες τεχνικές, παράγοντας κρασιά που αναδεικνύουν το terroir του Μαραθώνα. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Σαββατιανό, Chardonnay, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Merlot. Με σεβασμό στην ποιότητα, κάθε φιάλη αντανακλά το πάθος και την αριστεία της οικογένειας.
zeginiswinery.com

TAGS.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!