Kόλλησε το μικρόβιο του κρασιού στο εστιατόριο των γονιών του.…
Αυτή τη φορά δεν επέστρεψα στον Λίγηρα, αλλά ο Λίγηρας ήρθε σ’ εμένα.
Με αφορμή ένα ταξίδι του Mathieu Baudry στην Ελλάδα (δεν είναι καταπληκτικό να σε λένε Ματθαίο γαλλιστί;), δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε άλλο εκείνη την καταπληκτική κάθετη Chinon από το αμπελοτόπι La Croix Boissée (ναι, εκείνο με τα tuffeau εδάφη, από τα οποία έφτιαχναν και τα περίφημα κάστρα του Λίγηρα) στα κελάρια του Mr Vertigo.
Μια κάθετη που είχε παραγγελθεί καιρό πριν, αλλά μας τα χάλασε ο κορωνοϊός. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, όπως λένε, και να που ήμασταν στο εξαιρετικό «Jerár» του Χάρη Νικολούζου να τρωγοπίνουμε υπέροχα σαν τον παλιό καλό καιρό.
Την αγάπη μου για τον Λίγηρα την έχω μάλλον περιγράψει με κάθε πιθανό τρόπο. Ίσως να σας έχω ήδη μιλήσει και για την αγάπη των Παριζιάνων για το Chinon.
«Un petit Vin de Loire»: το αγαπημένο τους συνοδευτικό στα γαλλικά bistrots της πρωτεύουσας δίπλα σε τερίνες, πατέ ή, γιατί όχι, και σε απίθανα γευστικές κις λορέν με σπανάκι. Τα φρέσκα, νεαρά Chinon του Λίγηρα από Cabernet Franc έχουν μια εξαιρετική συνάφεια με τα λαχανικά, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά ψημένα στη σχάρα ή στον φούρνο.
Τι δουλειά έχει, λοιπόν, ένα κρασί το οποίο συνοδεύει την καθημερινότητα των Γάλλων σε μια κάθετη γευστική δοκιμή που φτάνει πίσω στο 1996; Προφανώς και ήξερα από πριν την απάντηση. Έτσι κι αλλιώς είχα ήδη απολαύσει παλαιωμένες φιάλες από την αμφιθεατρική πλαγιά του «La Croix Boissée», με ένα αξέχαστο 1997άρι στο ίδιο το οινοποιείο. Ο τρόπος με τον οποίο παλαιώνει το συγκεκριμένο κρασί και τα επίπεδα απόλαυσης που προσφέρει μετά από 20+ χρόνια είναι πραγματικά αξεπέραστα.
Προφανώς, ο πλουραλισμός του Chinon και η δυνατότητα να παράγει από εύκολα, άμεσης κατανάλωσης νεαρά κρασιά μέχρι και σπουδαίες φιάλες μακράς παλαίωσης έχει να κάνει με την ποικιλία terroir της περιοχής. Τα κρασιά του οινοποιείου Bernard Baudry αποτελούν μια σπουδή πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα. Αμπελοτόπια στην πεδιάδα κοντά στο ποτάμι (Vienne) με προσχωσιγενή εδάφη, άλλα γεμάτα χαλίκι και πέτρα, άλλα πάνω σε κίτρινο ασβεστολιθικό tuffeau, άλλα στις πλαγιές με φτωχά λευκά tuffeau εδάφη και άλλα πιο ψηλά, στο περισσότερο ψυχρό σε συνθήκες υψίπεδο (plateau) πριν αρχίσει το δάσος.
Έχοντας μόνο ένα ερυθρό κρασί που αναμειγνύει τα διαφορετικά terroirs και από εκεί και μετά single vineyard οινοποιήσεις από τα διαφορετικά terroirs, είναι μαγικός ο τρόπος που μέσα από τα κρασιά του οινοποιείου αντιλαμβάνεσαι τις διαφορετικές αποχρώσεις της ποικιλίας. Το ίδιο σταφύλι σού δίνει τόσο πολλές επιλογές, πάντα όμως φέροντας ως υπογραφή έννοιες όπως κομψότητα, φινέτσα, αιθέριος χαρακτήρας, ακόμα και στα πιο συμπυκνωμένα και δυνατά στιλ κρασιών που στοχεύουν στην παλαίωση. Σαν δρομέας μεγάλων αποστάσεων, δομημένο και με αντοχή, δυνατό αλλά γεμάτο κομψότητα, το La Croix Boissé e είναι ομολογουμένως ένα grand και όχι ένα petit Vin de Loire, το οποίο ξεδιπλώθηκε μπροστά μας ανοίγοντας καινούρ- γιους γευστικούς ορίζοντες.
- 2012
Εδώ είναι η κλασική περίπτωση που μια ψυχρή, κακή χρονιά στο ξεκίνημά της, που δεν θα σε έπειθε για κανένα περιθώριο εξέλιξης, έχει μεταμορφωθεί με τον χρόνο. Το κρασί έχει διατηρήσει το τραγανό κόκκινο φρούτο του, η εξέλιξή του είναι ευγενική, με γήινες και φυτικές νότες που θυμίζουν ταμπάκο, πράσινη πιπεριά, πικάντικα μπαχαρικά, και μόνο οι τανίνες του δείχνουν λίγο πιο τραχιές, θυμίζοντας την όποια δυσκολία στην οποία μεγάλωσε το σταφύλι. Όμως, αν δεν έχεις και λίγο ρουστίκ χαρακτήρα στο Cabernet Franc, τι να το κάνεις; Φανταστικό, παλλόμενο, με ενέργεια φοβερή, αν και λίγο πιο ισχνό σε χαρακτήρα και με όμορφη πολυπλοκότητα.
- 2009
Στην αντίπερα όχθη ένα παράδειγμα μιας ζεστής χρονιάς, που όμως έχει διατηρήσει πολύ καλά τις ισορροπίες. Η κλιματική αλλαγή ταλανίζει τους παραγωγούς της περιοχής, που βλέπουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες να αλλάζουν το στιλ των κρασιών τους. Εδώ όμως έχουμε ένα κρασί με εξαιρετικές εντάσεις στη μύτη, λιγότερη φυτικότητα και περισσότερο φρούτο, και ένα στόμα με στιβαρές ακόμα, δομημένες τανίνες, που όμως πατάνε πάνω σε περισσότερη συμπύκνωση. Υπέροχη εξέλιξη, καλά επίπεδα οξύτητας, δυνατό και κομψό την ίδια στιγμή, με υπέροχη, πολυεπίπεδη μύτη και στόμα.
- 2005
Εδώ βρήκα όλα όσα περιμένω από ένα Chinon στην υπέρτατη έκφρασή τους. Είχε κέφια η σοδειά στο Chinon μάλλον, αλλά και ο Mathieu, αφού εκείνη τη χρονιά γεννήθηκε η κόρη του. Μια μύτη υπέροχη, γεμάτη φρεσκάδα ακόμα, με ίσα ίσα τα πρώτα δείγματα τριτογενών αρωμάτων, καπνός και φυτικότητα, λίγο από τον βρεγμένο γήινο χαρακτήρα που σου θυμίζει χειμώνα στην περιοχή και στόμα φανταστικό σε εξέλιξη, ενέργεια και πολυπλοκότητα. Υπέροχο, σαγηνευτικό, με εκείνο τον ελαφρώς σκοτεινό, ζωικό χαρακτήρα του Cabernet δίπλα στο λαμπερό του φρούτο, που τρελαίνει όσους λατρεύουν την ποικιλία.
- 2001
Σύμφωνα με τον Mathieu, αυτή ήταν η τελευταία χρονιά πριν αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα κρασιά της περιοχής. Γνήσια καμπερνίλα στη μύτη, φοβερή εξέλιξη, νότες φυτικότητας και έντονης καπνισμένης πράσινης πιπεριάς, με το φρούτο του να έχει εξελιχθεί και το κρασί να εμφανίζει νότες που θυμίζουν φαρμακευτικά βότανα. Το στόμα, ο ορισμός του Loire Cabernet, χωρίς τεράστια συμπύκνωση, αλλά αιθέριο, κομψό, ντελικάτο, υπέροχο.
- 1996
Φιάλη που ήρθε μέσα στις βαλίτσες του Mathieu και την οποία μοιράστηκε μαζί μας, ανεβάζοντας την εμπειρία σε άλλο επίπεδο. Ένα κρασί 26 ετών που δεν θύμιζε σε τίποτα την ηλικία του. Είναι αυτή η δροσιά, η οξύτητα του Chinon, που είναι λες και λειτουργεί σαν κρέμα αναδόμησης… Σαν να βλέπεις το υπέροχο πρόσωπο μιας γυναίκας που μεγαλώνει με τρομερή χάρη, με ενσυναίσθηση του αγγίγματος του χρόνου, αλλά που, ακόμα και αν έχουν σχηματιστεί λίγες ρυτίδες, η εσωτερική ομορφιά της λάμπει. Και αυτό ακριβώς ήταν το 1996άρι. Ένα κρασί που «φώτισε» τη βραδιά μας… ¶