GRAPE ISSUE 32 OUT NOW!

Σαν ένα μαγικό ραβδί να μας χτύπησε στον ώμο κι από εκεί που λιαζόμασταν στις παραλίες, βρεθήκαμε αγκαλιά με το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Λίγο ο καιρός, που στην Αθήνα τουλάχιστον δεν λέει να χειμωνιάσει, λίγο οι στολισμοί, που κάθε χρόνο ξεκινούν όλο και νωρίτερα, καθώς ετοιμάζαμε το χειμερινό τεύχος, κοιταζόμασταν όλοι με απορία: Κιόλας; Μήπως απλώς μεγαλώνουμε και η σχέση μας με τον χρόνο αλλάζει; Μπορεί κι αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το φθινοπωρινό Grape μέχρι το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, δεν καθίσαμε ήσυχοι. Ταξιδέψαμε, συστηθήκαμε με νέους ανθρώπους, γνωρίσαμε καλύτερα κάποιους παλιούς φίλους, γευτήκαμε ωραία πιάτα, δοκιμάσαμε υπέροχα κρασιά. Και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος μαγικός. Υπέροχα τοπία, μοναδικές παραλίες, γαστρονομία, αρχαία πολιτιστική κληρονομιά, όλα τα έχει. Ο δρόμος μας μας είχε οδηγήσει αρκετές φορές προς τα εκεί, όμως αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε στο κρασί. Γνωρίσαμε από κοντά τους παραγωγούς που, χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια ανάδειξης του terroir της περιοχής τους, θέλοντας να δώσουν μια νέα πνοή στην οινική της παράδοση που χάνεται μέσα στους αιώνες.

Ξεφεύγοντας από τις κλασικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου (off the beaten track, που λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονες), αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε την Ελβετία. «Όταν μιλάμε για την Ελβετία, δύσκολα πάει ο νους μας στο κρασί. Πιο πιθανό είναι να μας έρθουν στο μυαλό τράπεζες, σοκολάτες, ελβετικοί σουγιάδες, τυριά», γράφει ο Νίκος Ιωαννίδης. Μια πολύ προβλέψιμη χώρα, θα συμπληρώσουμε εμείς, η οποία όμως κρύβει μυστικά, ένα από τα οποία είναι η σχέση της με το κρασί – τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην παραγωγή. Τα νούμερα πραγματικά εκπλήσσουν.

Ταξιδέψαμε, όμως, και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Rheingau, ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου, όπου οι άνθρωποι φυτεύουν αμπέλια και φτιάχνουν κρασί εδώ και αιώνες. Γνωρί- σαμε από κοντά τα κορυφαία οινοποιεία της μικρής, αλλά τόσο σημαντικής οινοπαραγωγικής ζώνης, δοκιμάσαμε υπέροχα Riesling, γευτήκαμε εξαιρετικά πιάτα της τοπικής κουζίνας.

Από καιρό θέλαμε να κάνουμε μια κουβέντα με τον Άρη Σκλαβενίτη, τον ταλαντούχο Έλληνα οινοχόο με τις πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον οποίο γνωρίζουμε από το Oinoscent αλλά και μέσα από την αρθρογραφία του. Βαρύ πυροβολικό ο Άρης στον χώρο του κρασιού, αν και κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης από τον Γιώργο Καπλανίδη, την παράσταση έκλεψε ο σκύλος του Κουραμπιές, ο οποίος μπήκε σαν σίφουνας μέσα στο στούντιο και κατάφερε να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Sherry, Port αλλά και γλυκές Μαυροδάφνες, που συνδυάζονται τέλεια με κυρίως πιάτα, τυριά και γλυκά που γεμίζουν τις εορταστικές ημέρες τα τραπέζια μας, είναι οι προτάσεις του Nίκου Λουκάκη Wine Lecturer WSPC για τον φετινό χειμώνα, ενώ η Γιοβάννα Λύκου μάς παρακινεί να ταξιδέψουμε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αμύνταιο, για να γευτούμε τα υπέροχα πιάτα στο εστιατόριο «Θωμάς», έναν γαστρονομικό προορισμό ιδανικό για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις μας.

Από τη Βόρεια Ελλάδα και η κάθετη δοκιμή του Γρηγόρη Μιχαήλου Dip WSET, ο οποίος συνάντησε τον παλιό του γνώριμο Μάρκο Μαρκοβίτη, γιόρτασε μαζί του την Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου και δοκίμασε πέντε χρονιές Νάουσα Μαρκοβίτη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο νεαρός οινοποιός από τη Νάουσα τολμά να αμφισβητεί κάθε τι που είναι παγιωμένο γύρω του.

Μένουμε στη Βόρεια Ελλάδα και επισκεπτόμαστε το αγαπημένο Κτήμα Τέχνη Οίνου, που άνοιξε για μία ακόμη φορά τις πόρτες του στο Grape και υποδέχθηκε τον Γρηγόρη Κόντο Dip WSET. Δύο μηχανικοί, δύο Γιάννηδες, αλλά και η νεότερη γενιά, Άκης και Ναταλία, βρίσκονται πίσω από ένα από τα πιο δημιουργικά οινοποιεία της Δράμας και τα υπέροχα κρασιά του.

Πίσω στην Αθήνα, ο Γιάννης Παππάς, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανοίξει το δικό του wine bar στα Εξάρχεια (άντε, Γιάννη, ελπίζουμε με την κυκλοφορία του περιοδικού να πίνουμε κανένα κρασί στην μπάρα του Gamay), βρέθηκε με την πολυτάλαντη Allegra Pomilio, δημιουργό του boutique ξενοδοχείου «Μέλισσες» στην Άνδρο, η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Άνδρου, Pescara και Παγκρατίου και λατρεύει να μαγειρεύει και να πίνει κρασί.

Icon κρασιά που συνοδεύουν street και comfort συνταγές βρήκε η Γιοβάννα Λύκου στο περίφημο Beefbar του Ricardo Giraudi, που φιλοξενείται στο Four Seasons της Βουλιαγμένης – συνδυασμοί για ακριβά γούστα σε ένα από τα πιο γνωστά διεθνή brands.

Όπως κι αν έχει, ο καθένας επιλέγει να γιορτάσει τις ημέρες που έρχονται με τον δικό του τρόπο, και η Ντένη Καλλιβωκά οργανώνει για τους φίλους της ένα απίθανο κοκτέιλ πάρτι, με συνταγές εμπνευσμένες από την όπερα. Bellini, σκωτσέζικα ουίσκι και gin tonic «χορεύουν» αρμονικά με ξερά φρούτα, τυριά και χαμόν, υπό τους ήχους γνώριμων κομματιών, σε μια μαγική βραδιά με την οικοδέσποινα σε ρόλο σκηνοθέτη.

Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος, αφού ο αγαπημένος μας Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW , δημιούργησε για το Grape το απόλυτο check list των εορταστικών τραπεζιών και όχι μόνο!

Mπορεί ο καιρός, προς το παρόν τουλάχιστον, να μη μας εμπνέει για χουχούλιασμα με τζάκι, τίποτε όμως δεν μας εμποδίζει να βρισκόμαστε με καλούς φίλους γύρω από ένα τραπέζι. Ας απολαύσουμε αυτή την εποχή και ας υποδεχθούμε τον καινούργιο χρόνο με κέφι! Καλό χειμώνα!

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!