Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ WINE TASTING

Οι εκθέσεις, όπως άλλωστε κάθε τέτοια εποχή τους χρόνου, έχουν την τιμητική τους.
Ενδιαφέροντα κρασιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο μας περιμένουν σε κλαδικές,  ή εταιρικές, συνδέσμων ή ακόμη και ιδιωτικής πρωτοβουλίας εκθέσεις να τα ανακαλύψουμε και να τα δοκιμάσουμε. 

Οι εκθέσεις κρασιού μπορεί να είναι μία γιορτή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν κανόνες. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά dos & don’ts που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την εμπειρία για τα καλά. 

Οργανωθείτε!

Δημιουργήστε το πλάνο της επίσκεψής σας. Επιλέξτε ανάλογα με το χρόνο σας και το σκοπό της επίσκεψής σας στην κάθε έκθεση ποιες κατηγορίες, ετικέτες, παραγωγούς θα δοκιμάσετε.

Ενημερωθείτε από πριν για τους συμμετέχοντες αλλά και τις παράλληλες δράσεις ή σεμινάρια ανατρέχοντας στη σελίδα ή ακόμα και τα SoMe της διοργάνωσης.

Εξασφαλίστε το εισιτήριο σας εγκαίρως για να μην περιμένετε στην είσοδο (συνήθως είναι και πιο οικονομικό) και κρατήστε θέση για παρουσιάσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. 

Εμβόλιμα στο πλάνο σας κατά τη διάρκεια της έκθεσης μη διστάσετε να κάνετε διάλειμμα/τα για να γεμίστε μπαταρίες, να ξεκουράσετε το στόμα σας και να μπορέσετε να συνεχίσετε ακάθεκτοι. 

Έχετε μαζί σας τα “εργαλεία” σας

Το βασικότερο εργαλείο σας είναι το ποτήρι. Αν δεν έχετε το δικό σας, προμηθευτείτε ένα από την είσοδο της έκθεσης αφού πρώτα βεβαιωθείτε πως δεν έχει κάποια δυσάρεστη μυρωδιά η οποία θα σαμποτάρει τη δοκιμή σας.

Προαιρετικά το αυτοσχέδιο πτυελοδοχείο (βλ. χάρτινο ποτήρι) θα σας βοηθήσει να μην έρχεστε σε στενή επαφή με το πτυελοδοχείο του κάθε τραπεζιού.

Αν η επίσκεψή σας και οι δοκιμές σας έχουν επαγγελματικό ενδιαφέρον φροντίστε να έχετε μαζί σας business cards.

Σημειωματάριο, φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε αργότερα και να ενημερώσετε το αρχείο δοκιμών σας. 

It’s all about styling

Το styling; Nαι το styling! Αν σκοπεύετε να κάνετε σοβαρή δουλειά και όχι βόλτα, θα χρειαστεί να είστε άνετοι και κυρίως να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας, για το ποτήρι, το σημειωματάριο ή/και το κινητό σας τηλέφωνο. 

Εκμεταλλευτείτε την ύπαρξη γκαρνταρόμπας για να αφήσετε περιττά πανωφόρια, τσάντες κοκ ώστε να κινείστε αέρινα στο χώρο και όχι σκουντώντας ποτήρια, φιάλες και επισκέπτες στο πέρασμά σας.

Επίσης αποφύγετε τα έντονα αρώματα γιατί θα επηρεάσουν τόσο τη δική σας δοκιμή όσο και των διπλανών σας. 

Ποτέ με άδειο στομάχι

Βεβαιωθείτε πως πριν επισκεφτείτε μία έκθεση κρασιού έχετε φροντίσει να μην έχετε αφήσει άδειο το στομάχι σας.

Καταναλώστε κάτι ελαφρύ που θα σας ‘κρατήσει’, ιδανικά χωρίς πολλά καρυκεύματα και εντάσεις, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει στην ‘κούραση’ της γευσιγνωσίας.

Παράλληλα φροντίστε να ενυδατώνεστε. Προσοχή όμως αποφύγετε να ξεπλένετε συνέχεια με νερό το ποτήρι σας. Ξεπλύνετε –ιδανικά με κρασί-  μόνο όταν αλλάζετε χρώμα ή μετά τα γλυκά κρασιά. 

Δείτε Επίσης
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Οι σημειώσεις σώζουν

Αν ανήκετε σε κείνους που στο σχολείο κρατούσαν σημειώσεις, αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί σας. Ο σκοπός είναι να θυμάστε αργότερα τι δοκιμάσατε.

Αποτυπώστε λοιπόν στο χαρτί τα στοιχεία του κάθε κρασιού (όνομα, σοδειά, ποικιλία, παραγωγός, προέλευση, τιμή κα) και τις εντυπώσεις επιγραμματικά, εναλλακτικά μαγνητοφωνήστε τις περιγραφές σας επιτόπου και αποδελτιώστε τες μετά και/ ή τραβήξτε φωτογραφίες. 

Σαβουάρ βιβρ στα τραπέζια

Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στα τραπέζια των παραγωγών λένε ότι πρέπει να είμαστε ευγενείς. Φροντίζουμε να χαιρετήσουμε και να συστηθούμε δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για το τι επιθυμούμε να δοκιμάσουμε. Πχ μόνο λευκά.

Δε μονοπωλούμε το ενδιαφέρον του ανθρώπου πίσω από το τραπέζι με τον ίδιο τρόπο που δεν κατασκηνώνουμε στις μπροστά θέσεις γιατί πολύ απλά υπάρχουν και άλλοι επισκέπτες.

Δε ζητάμε υπερβολές όπως λχ στην ποσότητα σερβιρίσματος, δεν κάνουμε τους έξυπνους και ποτέ μα ποτέ δεν κάνουμε γκριμάτσες αποστροφής. Ο κόπος του παραγωγού πρέπει να είναι σεβαστός.

Get home safe 

Mπορεί να μην πιείτε στάλα αλλά μόνο και μόνο δοκιμάζοντας 40+ κρασιά μπορεί να μην είστε σε θέση να οδηγήσετε.

Μην προσποιηθείτε τους ήρωες. Βρείτε λοιπόν εναλλακτικό τρόπο να μετακινηθείτε με ασφάλεια. 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!