SPRING BEST BUYS #33

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γράφει πως «έρχεται η άνοιξη» και, κάπου ανάμεσα σε παιχνίδια φίλων και εραστές που ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο, μιλάει για χρώματα, για αρώματα και αισθήσεις.

Για την αισιοδοξία που φέρνει η εποχή και για το φως που αρχίζει να τρυπώνει από παντού μέχρι να καλοκαιριάσει. Έτσι πρέπει να γεμίσουν τα ποτήρια μας και οι στιγμές μας, οι μέρες και οι βραδιές μας. Με τις οσμές που έχουν τα αρωματικά, κρυστάλλινα λευκά, τα τραγανά και χυμώδη ροζέ και φυσικά τα πλούσια και ζουμερά κόκκινα. Ταξιδιάρικα αποστάγματα, γουλιές που λιγώνουν και πλημμυρίζουν τα ποτήρια και τις ζωές μας με μυρωδιές επανεκκίνησης, αναγέννησης και άνοιξης. Υποδεχτείτε τα spring best buys!

 [ 1 ] APHRODITE Οινοποιείο Ταραλά [ Ξινόμαυρο ] • 19,50€

Ο Χρήστος Ταραλάς εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δυναμική του Ξινόμαυρου και δημιουργεί ένα μοναδικό ερυθρό αφρώδες. Παιχνιδιάρικος αφρισμός και ελκυστικό ρουμπινί χρώμα προϊδεάζουν για μια μύτη γεμάτη ζουμερό φρούτο. Μούρα, μαρμελάδα τομάτα, βύσσινο και αγριοκέρασα μαζί με φρεσκοτριμμένο ροζ και μαύρο πιπέρι επικρατούν ως highlights σε μύτη και στόμα. Απολαύστε το δροσερό ως απεριτίφ ή πλάι σε μεσογειακά τάπας, άγλυκα κέικ αλλά και πιάτα με μελιτζάνα και κρέας.

[ 2 ] CAVA JUVE AND CAPS RESERVE DE LA FAMILIA [ Xarello, Macabeo, Parellada ] • 27,60€

Ο εμβληματικός οίκος Juve & Camps μπορεί να υπερηφανεύεται πως η ετικέτα που αρχικά δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την οικογένεια, βγήκε εκτός… σπιτιού και κατέκτησε τη διεθνή αγορά. Kάπως έτσι, αυτή η κορυφαία 100% βιολογική cava, με ελάχιστο χρόνο παλαίωσης τους 36 μήνες, είναι η ετικέτα-σήμα κατατεθέν του ισπανικού brand. Η αρωματική
της πολυπλοκότητα και η ζηλευτή ισορροπία φρούτου – μπριός και φρεσκάδας – ωριμότητας θα αποθεώσουν ένα χοιρινό με πουρέ μήλου ή μια τάρτα τυριών.

[ 3 ] BLANC DES COTEAUX 2020 Αμπελώνες Θυμιόπουλου [ Αηδάνι, Ασύρτικο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά ] • 32,20€

Mπορεί ο Απόστολος Θυμιόπουλος να φημίζεται για τα ερυθρά του, αλλά αυτό το κρασί αποδεικνύει τη μαεστρία του και στα λευκά. Μια καρμική ένωση τεσσάρων αγαπημένων ελληνικών ποικιλιών σε ένα κρασί που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί μεγάλο. Αμφορείς και γαλλική δρυς θα ενισχύσουν τη δομή της γουλιάς, την αρωματική του πολυπλοκότητα και χωρίς αμφιβολία την κλάση του. Συγκλονιστικό, μεταξύ άλλων, πλάι σε ριζότο φρέσκων μανιταριών και μεγάλο ψάρι στη σχάρα.

[ 4 ] CUVÉE BLANC 2023 Liapis Boutique Winery [ Aσύρτικο, Μοσχάτο ] • 13,50€

Το γνωστό μέχρι πρότινος οινοποιείο Αρλεκοίνων Χώρα εγκαινιάζει τη μετονομασία του σε Liapis Boutique Winery με ένα λαχταριστό και καλοδουλεμένο λευκό. Δύο λευκές ελληνικές ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Μοσχάτο, συμπληρώνουν από κοινού το γευστικό παζλ του κρασιού, χαρίζοντας γουλιές ανοιξιάτικης ευφορίας και απόλαυσης. Συγκρατημένα αρωματικό, με φινέτσα και βοτανική οξύτητα που δροσίζει τα λευκά φρούτα και άνθη. Ίδανικό για σπιτικά pesto, τοπικές χορτόπιτες και ποικιλίες τυριών.

[ 5 ] KΥΔΩΝΊΤΣΑ MATURE 2019 Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη [ Κυδωνίτσα ] • 21,50€

Η νέα γενιά της οικογένειας Τσιμπίδη δημιουργεί μια «τρισδιάστατη» και ανατρεπτική έκφραση της Κυδωνίτσας. Το τυπικό για την ποικιλία κυδώνι πρωταγωνιστεί πλάι σε φλούδες πορτοκαλιού, πράσινο τσάι, βερίκοκο και αρώματα μπισκότου. Το γεμάτο στόμα υποδεικνύει την ευεργετική επίδραση της τριετούς ξεκούρασης στη φιάλη τόσο στην υφή, όσο και στην πολυπλοκότητα. Παράλληλα, η ήπια τανικότητα του επιτρέπει να φλερτάρει με (ήπια) κρεατοφαγία και πιο λιπαρές, απ’ ό,τι το σταφύλι αυτό συνηθίζει, συνταγές.

[ 6 ] THEMA 2023  Kτήμα Παυλίδη [ Sauvignon Blanc, Ασύρτικο ] • 15,00€

Το απόλυτο βορειοελλαδίτικο λευκό blend ακούει στο δίδυμο Sauvignon Blanc – Ασύρτικο. Σαν ζευγάρι που έμελλε καρμικά να συναντηθεί, φτάνει στο απόγειό του επί δραμινού εδάφους. Το Κτήμα Παυλίδη ευθύνεται για μια λαχταριστή, best selling ετικέτα της ελληνικής αγοράς. Δροσιστικό και ευχάριστο, με πεντακάθαρα λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα, Ένα κρασί που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μην αρέσει και που μπορεί να είναι παντός καιρού και παντός συνδυασμού.

[ 7 ] ΡΕΤΣΙΝΑ ΓΙΑΛΤΡΑ Οινοποιείο Βρυνιώτη [ Ροδίτης ] • 15,00€ [13]

Μετά από 50 χρόνια από την τελευταία χρονιά κυκλοφορίας της, η Ρετσίνα Γιάλτρα Ονομασία κατά Παράδοση επανακυκλοφορεί, λυτρώνοντας ηθικά και συναισθηματικά τόσο τον δημιουργό της, Κώστα Βρυνιώτη, όσο και τους καταναλωτές που έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν. Ήπια σε ένταση, με φινέτσα στο ρετσίνι, φρούτο σε πρώτο πλάνο, mineral γουλιά και αρωματική κομψότητα. Ξεχωρίζουν γκρέιπφρουτ, λεμονανθοί, άγουρος γιαρμάς, κυδώνι και μέντες με θυμαρορίγανη. Ίδανική για ηλιόλουστη ψαροφαγία και τηγάνι.

[ 8 ] GEWÜRZTRAMINER 2023 Κτήμα Μπαραφάκα [ Gewürztraminer ] • 17,00€ [14]

Η ολοκαίνουργια ετικέτα του Κτήματος Μπαραφάκα είναι το απόλυτο must εδώ για όλους όσοι αγαπούν τα λευκά αρωματικά κρασιά με εξωτικό ταμπεραμέντο. Η ποικιλία-γλωσσοδέτης, για πολλούς, εκφράζει όλη την αρωματική εξωστρέφεια και την πικάντικη διάθεση, σκλαβώνοντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ροδάκινα, ζουμερά βερίκοκα, τροπικοί ανανάδες και δροσερά βότανα περιμένουν στο ποτήρι να τα απολαύσετε. Θα σας εντυπωσιάσει είτε πλάι σε διεθνείς κουζίνες είτε ως απεριτίφ.

[ 9 ] RIESLING VOM KALSTEIN TROCKEN 2021 Wittmann [ Riesling ] • 18,00€

Αν είστε λάτρης των τυπικών γερμανικών Riesling, τότε θα [15] πρέπει να προσθέσετε στην προσωπική σας wine list αυτό το ασβεστολιθικό «αστέρι» από το οινοποιείο Wittmann. Μια ειλικρινής, νόστιμη και value for money ετικέτα, στη γουλιά της οποίας πρωταγωνιστούν αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων με ζουμερή και μεστή φρεσκάδα. Το στόμα διαθέτει κομψή και καθαρή δομή με εκλεκτές νότες βοτάνων και την αναμενόμενη ορυκτότητα, που καταλήγει σε μια έντονη και σχεδόν αλμυρή επίγευση.

[ 10 ] ΙΕΡΕΙΑ 2023 Οινοποιία Μποσινάκης [ Μοσχοφίλερο ] • 13,50€

Η οικογένεια Μποσινάκη παραμένει πιστή στο Μοσχοφίλερο [16] και συνεχίζει να ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη στις λίγες και καλές ετικέτες της. Στη ροζέ απόχρωση η ποικιλία φοράει ό,τι
πιο ανοιξιάτικο και έρχεται να σαρώσει. Κομψότητα, ισορροπία, εσπεριδοειδή, βότανα, ολάνθιστα ρόδα και τραγανή οξύτητα ορίζουν εκ νέου μια εξευγενισμένα γαστρονομική εκδοχή των επονομαζόμενων αρωματικών κρασιών. Η τέλεια ευκαιρία να επανασυστηθεί κανείς με την ποικιλία και να απολαύσει μια αθηναϊκή σαλάτα ή sushi.

[ 11 ] ΟΔΙΤΗΣ 2023 Κτήμα Στροφιλιά [ Αγιωργίτικο ] • 14,50€

Μπορεί το 2023 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Αγιωργίτικο, η Στροφιλιά ωστόσο καταφέρνει να βγάλει τη μέχρι τώρα πιο εντυπωσιακή σοδειά του Οδίτη. Σκέρτσο και φινέτσα, συμμαχία φρούτων, βοτάνων και λουλουδιών, λυτρωτική φρεσκάδα και μια ανατρεπτικά γεμάτη γουλιά που κανείς θα νόμιζε για λιπαρή. Η ακαταμάχητη δυναμική της ποικιλίας για ροζέ θα αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο για γευστικούς συνδυασμούς και συντροφιές. Πίτσες, πίτες, ζυμαρικά, λαδερά, θαλασσινά και η λίστα συνεχίζεται…

[ 12 ] DUNE 2023 Κτήμα Χατζηγεωργίου [ Syrah, Ασύρτικο ] • 11,00€

Από την Καβάλα με αγάπη, ένα όμορφο ροζέ που ενώνει την πιπεράτη διάθεση και το φρούτο του Syrah με το νεύρο και την οξύτητα του Ασύρτικου. Έκφραστικά ευγενική μύτη, με αρώματα κόκκινων φρούτων, καραμέλας κεράσι αλλά και γιασεμιού με δυόσμο. Αίσθηση φρεσκάδας και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας, που μπορεί να σκηνοθετήσει κάλλιστα στιγμές χωρίς φαγητό. Παράλληλα, λαμβάνει το βραβείο του απόλυτου χαμαιλέοντα στο καθημερινό τραπέζι, αφού ταιριάζει (σχεδόν) με κάθε λογής συνταγές.

[ 13 ] MELIAS 2022 Κτήμα Παπαγιαννάκου [ Mαλαγουζιά ] • 12,60€

Υπέροχο επιδόρπιο κρασί από Μαλαγουζιά, μια ποικιλία που δείχνει πως απολαμβάνει τη φροντίδα του Βασίλη Παπαγιαννάκου και την παραμονή της στον αττικό αμπελώνα. Χρυσαφένια όψη και μια υπερεκφραστική μύτη, πλούσια σε λευκά και κίτρινα φρούτα, όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο, άνθη όπως το αγιόκλημα και η γαρδένια, αλλά και μπόλικα ανθόμελα και κερήθρες. Το στόμα είναι απόλυτα συνεπές με μια βοτανώδη οξύτητα, που λειτουργεί ως στυλοβάτης δροσιάς. Ίδανική επιλογή για λευκά και σιροπιαστά ή γλυκά ταψιού.

[ 14 ] GARDINA Κατώγι Αβέρωφ [ Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα, Ντόπιο Πρώιμο ] • 31,00€

Δείτε Επίσης

Το Κατώγι Αβέρωφ μαζεύει από τον κήπο του («Gardina» στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει «κήπος») τέσσερις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες και παράλληλα με την αναβίωσή τους δημιουργεί ένα απόσταγμα οίνου υψηλής κλάσης. Σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα άφιξη της κατηγορίας και χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο εντυπωσιακές ετικέτες της αγοράς. Ξεχωρίζουν αρώματα φρούτων, όπως το μοσχολέμονο και το βύσσινο, άνθη από αγιόκλημα και χαμομήλι, αλλά και βότανα της ελληνικής γης. Μεταξένια, θερμή γουλιά που σε ταξιδεύει καρφί για Μέτσοβο.

[ 15 ] LOKITA ΒLANCO Tequila • 57,00€

Μια απολαυστική ετικέτα τεκίλας κατηγορίας blanco και 100% agave azul. Με άλλα λόγια, η Lokita είναι μια πεντανόστιμη λευκή από 100% μπλε αγαύη, σε περιορισμένη εμφιάλωση μόλις 6.000 ετικετών για όλο τον κόσμο. Προσφέρει ένα απολαυστικό άρωμα αχλαδιού, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια τραγανή, γεμάτη εσπεριδοειδή και άψογα απαλή γεύση. Ήπια υφή στο στόμα με καλές εντάσεις, αλλά χωρίς ιδιαίτερη λιπαρότητα. Μήπως ήρθε η εποχή για Μargarita on the rocks και Paloma;

[ 16 ] GARDENER Gin • 46,80€

Θα θέλατε ένα gin από τα χεράκια του Brad Pitt; Από την ομάδα του Μiraval; Ένα εξαιρετικό London Dry Gin που κρύβει σε κάθε του γουλιά τις ομορφιές της Γαλλικής Ριβιέρας, πρεσβεύοντας με φινέτσα και εκφραστικότητα το μοναδικό της terroir και το art-de-vivre της περιοχής. Άρκευθος σε πρώτο φόντο και έπονται ροζ γκρέιπφρουτ και γλυκολέμονο, φλούδες πορτοκαλιού, γλυκόριζα, αγγελική και κόλιανδρος. Ίδιαίτερες εντάσεις, εντυπωσιακό αρωματικό μωσαϊκό, γεμάτο φρεσκάδα και πικάντικη αίσθηση.

[ 17 ] LIMONCELLO SPRITZ Luxardo • 2,40€

Το αυθεντικό ιταλικό λικέρ λεμονιού αποφασίζει να μας λύσει τα χέρια. Αντί λοιπόν να μας βάλει να προμηθευόμαστε υλικά για τη συνταγή του spritz, την ετοιμάζει πριν από μας για μας. Η απόλυτη ready to drink εμπειρία απόλαυσης των χαμηλών αλκοολικών βαθμών (μόλις 3%) εμφιαλωμένων aperitivo cocktails μοιάζει να είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει. Κι αν για κάποιο λόγο η συσκευασία σάς κάνει πολύ casual, περιμένετε να δείτε πόσο σοβαρεύουν τα πράγματα στη γουλιά.

[ 18 ] ΝOSTOS MOURVÈDRE 2019 Οινοποιία Μανουσάκη [ Mourvèdre ] • 78,60€

Το συχνά τανικό, ζωικό και αλκοολικό Mourvèdre βρίσκει τον μάστορά του στα εδάφη της Κρήτης. Ένα πληθωρικό, απολαυστικό και οριακά γαστριμαργικό κόκκινο που, παρά το ξεμυαλιστικό μπουκέτο από αρώματα μαύρου φρούτου, δέρματος, σοκολάτας, μπαχαρικών και βιολέτας, εντυπωσιάζει με τη δομή και την ισορροπία του. Ώριμες τανίνες και καλή οξύτητα θα στηρίξουν και τα πιο εξεζητημένα pairing. Οι ελάχιστες φιάλες του ανεβάζουν τη μετοχή του κρασιού και το καθιστούν ακόμη πιο μοναδικό.

[ 19 ] KOKOTOS ESTATE CABERNET 2020 Κτήμα Κοκοτού [ Cabernet Sauvignon ] • 40,90€

Ίστορική ετικέτα που αποδεικνύει περίτρανα το πόσο καλά δείγματα έχει να προσφέρει ο ελληνικός αμπελώνας στις διεθνείς ποικιλίες. Έν προκειμένω το πόσο εντυπωσιακά έχει εγκλιματιστεί το Cabernet Sauvignon στον αττικό αμπελώνα. Το Κτήμα Κοκοτού έχει το δικό του μεγάλο Bordeaux και όλοι εμείς θα πρέπει να φυλάξουμε κάμποσες φιάλες στο κελάρι μας, για να μπορούμε να τις καμαρώσουμε (και) στο μέλλον. Έν τω μεταξύ, αν υποκύψετε, φροντίστε να έχετε μια ζουμερή κοπή να συνοδεύσει το μπουκέτο και τον γευστικό του πλούτο.

[ 20 ] BOURGOGNE ROUGE 2022 Bernard Defaix [ Pinot Noir ] • 24,10€

Εξαιρετική έκφραση του Pinot Noir σε μια εντυπωσιακή αντιστοιχία ποιότητας – τιμής. Οι Sylvain και Didier Defaix υπογράφουν ένα terroir driven κρασί που αναδεικνύει την κομψότητα και το φρούτο της ποικιλίας. Ακαταμάχητα φιλικό στο στόμα και ιδανικό για τους νέους οινόφιλους. Ζουμερό κεράσι, ανάλαφρη επιρροή της δρυός, στρογγυλό στόμα, βελούδινες τανίνες και δροσερή οξύτητα. Απολαύστε το με ευκολία σκέτο, αλλά και πλάι σε συνταγές όπως η κρεατόπιτα, τα κεφτεδάκια και τα μακαρόνια με κιμά.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!