Στην Ελλάδα το να είσαι φίλος του κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε πολλά πράγματα πρέπει να προβληματιστείς με τρόπους που δεν θα υπήρχαν καν στο ραντάρ σου αν ζούσες στην Αγγλία ή στην Αμερική.
Για παράδειγμα, να μπορείς να πιείς κρασιά τα οποία βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα, είχες βασικά μία επιλογή. Να πάρεις τα κρασιά φρέσκα, δηλαδή όταν κυκλοφορούν στην αγορά, να πας να αποθέσεις ένα νεφρό για να δημιουργήσεις ένα χώρο με κατάλληλες συνθήκες και να περιμένεις… Ίσως να υπήρχε και μία λίγο διαφορετική επιλογή. Να πας στους παραγωγούς των κρασιών που αγαπάς, να πέσεις στα γόνατα, να παρακαλέσεις, και εάν είσαι τυχερός… να σου δώσουν κάποιες ώριμες φιάλες.
Όλα τα παραπάνω θα τα είχες λυμένα αν ζούσες στο Λονδίνο ή στο Σαν Φρανσίσκο. Θα λάμβανες μέρος σε μία από τις πολλές δημοπρασίες κρασιών που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια και θα μπορούσες να αγοράσεις διαμάντια, σπάνιες φιάλες, στο καλύτερο σημείο ωριμότητας.
Η VERGOS Auctions, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος Οίκος δημοπρασιών στην Ελλάδα, έρχεται να μας προτείνει κάτι φρέσκο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά οινικά δεδομένα.
Στις 14 Δεκεμβρίου γίνεται στην Αθήνα η πρώτη δημοπρασία κρασιών στη χώρα μας – τουλάχιστον με την επίσημη μορφή της – υπό την επίβλεψη ενός Οίκου που ασχολείται αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο χώρο εδώ και 35 χρόνια, διαθέτοντας όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και πείρα στη διοργάνωση και επιτυχημένη υλοποίηση δημοπρασιών.
Δεν χρειάζεται να είσαι συλλέκτης για να λάβεις μέρος, ούτε χρειάζεται να βρίσκεσαι στην Αθήνα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Για τη φιάλη που ένιωσες την καρδιά σου να σκιρτά μόλις την είδες στον κατάλογο της δημοπρασίας, μπορείς να κάνεις ένα ‘χτύπημα’ τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, ακόμα και τη στιγμή που λαμβάνει χώρα η δημοπρασία. Εάν πάλι θέλεις περισσότερες πληροφορίες αρκεί να επικοινωνήσεις απευθείας με τη VERGOS Auctions (www.vergosauctions.com).
Σε αυτό το πρώτο βήμα, η δημοπρασία περιέχει μόνο εκλεκτά ελληνικά κρασιά από 19 οινοποιεία από όλη την χώρα, τα οποία προέρχονται απευθείας από τα κελάρια των ίδιων των παραγωγών. Σημαντικότατο στοιχείο, αφού όταν αγοράζεις κρασί, όχι μόνο σε δημοπρασία αλλά και γενικά, πρέπει να είσαι σίγουρος πως έχει συντηρηθεί καλά και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του έχουν συμπεριφερθεί όπως πρέπει.
Ίσως κάποιος να ρωτήσει: “Μα, το ελληνικό κρασί είναι άξιο δημοπρασίας;” Αν και θα μπορούσα σχεδόν να απαξιώσω αυτή την ερώτηση, θα απαντήσω θέτοντας ακόμη περισσότερες ερωτήσεις: Μπορεί μία φιάλη ελληνικού κρασιού να είναι συλλεκτική; Μπορεί ένα ελληνικό κρασί να εξελιχθεί μέσα στο χρόνο και να φτάσει σε ένα peak μετά από 10, 20 χρόνια αφού έχει βγει στην αγορά;
Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με το ελληνικό κρασί, θα απαντούσε σίγουρα ναι και στις δύο δικές μου ερωτήσεις. Αν απάντησες κι εσύ ναι σε αυτές, τότε σίγουρα γνωρίζεις ότι το ελληνικό κρασί έχει δικαιωματικά κερδίσει εδώ και αρκετά χρόνια τη θέση του σε μία δημοπρασία εφάμιλλη των αντίστοιχων του εξωτερικού.
Το να έχεις πρόσβαση σε φιάλες κρασιού όπως μία Σαντορίνη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μία Νεμέα ή ένα Ξινόμαυρο από την δεκαετία του ‘90, σπάνιες φιάλες σε μεγάλα format όπως φιάλες 6 l ή 9 l, που πιθανότατα να έχουν εμφιαλωθεί κάτω από δέκα συνολικά στον αριθμό, είναι κάτι που ανεβάζει την οινική εμπειρία σε εντελώς άλλο επίπεδο κατά την γνώμη μου. Γιατί, όποιος με διαβάζει σε αυτές τις σελίδες, θα γνωρίζει πως θεωρώ ότι η μαγεία του κρασιού είναι πολλά περισσότερα από τα αρώματα, τη δομή, την οξύτητα, το σώμα που βρίσκουμε στο ποτήρι όταν το πίνουμε. Αυτό που πολλές φορές χαϊδεύει τη ψυχή μας είναι η σπανιότητα, η αίσθηση του ότι κατέχουμε κάτι ξεχωριστό, η σκέψη ότι αν ανοίξουμε ένα μπουκάλι να το πιούμε, ίσως και να πίνουμε το τελευταίο που υπάρχει στον πλανήτη.
Τώρα που γράφω όλα αυτά, σκέφτομαι πως πιθανότατα η δημοπρασία της VERGOS Auctions μπορεί να είναι και μία αρχή για κάποιους να μπουν στο καταπληκτικό σύμπαν της συλλογής κρασιών και στη δημιουργία κελαριού. Θα είναι μεγάλη χαρά να νιώσω πως κάποιοι νέοι άνθρωποι μπήκαν σε αυτό το σκεπτικό, γιατί είναι πραγματικά υπέροχο. Ελπίζω βέβαια να μην μπουν σε αυτό το σκεπτικό έχοντας μόνο κατά νου να επενδύσουν στην υπεραξία από κάποια μελλοντική δημοπρασία. Γιατί το κρασί είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, μία επένδυση στην απόλαυση.
Το κείμενο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.
Δημοπρασία ελληνικών κρασιών
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025, ώρα:13.00, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος (Μαρκόπουλο Αττικής)









