6 + 1 WINE COCKTAILS

Γιοβάννα Λύκου

Wine cocktails για το καλοκαίρι

Τα wine cocktails είναι ίσως μια από τις πιο παρεξηγημένες πτυχές της σύγχρονης οινοποσίας. Για πολλούς παραδοσιακούς, μοιάζουν με ιεροσυλία και «προσβολή» για τη δουλειά του οινοποιού. Κι όμως, αν δεις πέρα από τη σύμβαση, υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον σε αυτή τη μίξη: μια δημιουργική προσέγγιση που δεν ακυρώνει το κρασί, αλλά το τοποθετεί σε ένα νέο πλαίσιο.

Δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για cocktail, και σίγουρα δεν είναι όλα τα cocktails τίμια απέναντι στο κρασί. Αλλά όταν το υλικό είναι σωστό και ο χειρισμός γίνεται με γνώση και σεβασμό, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απολαυστικό. Όχι απλώς «νόστιμο», αλλά έξυπνο, ευφάνταστο και με χαρακτήρα.

Για μένα, τα wine cocktails είναι ένα ακόμα εργαλείο για να μιλήσουμε για το κρασί. Όχι με μεγάλες λέξεις, αλλά με γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Είναι ένας τρόπος να φέρεις το κρασί πιο κοντά στον κόσμο, χωρίς να το «μικρύνεις».

Η αγάπη για το κρασί δεν σημαίνει σοβαροφάνεια. Το κρασί (πρέπει να) είναι χαρά, ανακάλυψη, ανεπιτήδευτη απόλαυση. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως είναι τόσο ολοκληρωμένο και υπέροχο από μόνο του. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι φοβάται να φορέσει το διασκεδαστικό του πρόσωπο και την ποπ διάθεσή του. Κάπως έτσι, συνδυάζεται με φρούτα, αρωματικά βότανα, πάγο, και μεταμορφώνεται σε ένα απολαυστικό wine based cocktail. Από ένα δροσιστικό Wine Mojito μέχρι ένα εκλεπτυσμένο Vinsanto Affogato, το κρασί μας προσκαλεί να το δούμε αλλιώς, χωρίς να προδώσουμε τη μέχρι τώρα σχέση μας με αυτό.

Αν ξέρεις το κρασί, δεν το φοβάσαι όταν αλλάζει. Και αν το αγαπάς, τότε σίγουρα θέλεις να ανακαλύπτεις και τις πιο ανάλαφρες, χαλαρές εκδοχές του.

Wine Spritzer

Συστατικά:
90 ml λευκό ξηρό κρασί
45 ml σόδα
Ποτήρι: κρασιού
Γαρνιτούρα: φέτες λεμόνι ή grapefruit
Παρασκευή: Σε ένα ποτήρι κρασιού με πάγο προσθέτουμε το λευκό κρασί και τη σόδα, αναδεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή grapefruit.

Pink & Tonic

Συστατικά:
100 ml ξηρό ροζέ
50 ml tonic
Ποτήρι: highball
Γαρνιτούρα: φλούδα ροζ grapefruit
Παρασκευή: Σε ένα ποτήρι highball προσθέτουμε μπόλικο πάγο, ροζέ κρασί και συμπληρώνουμε με tonic. Αναδεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με φλούδα ροζ grapefruit.

Samos Basil Smash

Συστατικά:
60 ml Samos Vin Doux
15 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
4–5 φύλλα βασιλικού
Ποτήρι: τύπου old-fashioned
Γαρνιτούρα: κορυφή βασιλικού
Παρασκευή: Τοποθετούμε τα φύλλα βασιλικού στο shaker και τα πιέζουμε απαλά με ένα γουδοχέρι, ώστε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με πάγο και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε στο ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε.

Wine Mojito

Συστατικά:
90 ml λευκό ξηρό κρασί
10 ml χυμός lime
10 ml σιρόπι αγαύης
6 φύλλα δυόσμου
30 ml σόδα
Ποτήρι: τύπου highball
Γαρνιτούρα: 4–5 φύλλα δυόσμου
Παρασκευή: Προσθέτουμε το lime, τον δυόσμο και το σιρόπι αγαύης σε ένα ποτήρι τύπου highball και τα πιέζουμε απαλά. Προσθέτουμε το κρασί, τη σόδα και πάγο και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε.

Berry Frozen Wine

Συστατικά:
100 ml ημίξηρο ερυθρό κρασί
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα μύρτιλα ή βατόμουρα
Ποτήρι: τύπου coupette
Γαρνιτούρα: δυόσμος, berries
Παρασκευή: Ανακατεύουμε στο μπλέντερ τα κατεψυγμένα φρούτα με λίγο πάγο και έπειτα προσθέτουμε το κρασί, αναδεύοντας ελαφρώς ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου coupette και γαρνίρουμε με berries και, προαιρετικά, δυόσμο για το άρωμα.

White Sangria

Συστατικά:
150 ml αρωματικό λευκό ξηρό κρασί
Ροδάκινο σε φέτες
Μήλο σε φέτες
Ανανάς σε φέτες
Lime σε φέτες
Πορτοκάλι σε φέτες
Φύλλα μέντας
15 ml Triple Sec, Cointreau ή Peach Schnapps
15 ml σιρόπι αγαύης
Ποτήρι: τύπου martini
Γαρνιτούρα: κορυφή μέντας
Παρασκευή: Τοποθετούμε το κρασί, τα φρούτα και τα μυρωδικά σε μία κανάτα και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30′. Σερβίρουμε προαιρετικά με πάγο και γαρνίρουμε με κορυφή μέντας.

Vinsanto Affogato

Συστατικά:
1 μπάλα παγωτό βανίλια
30–40 ml Vinsanto
Ποτήρι: τύπου old-fashioned ή γυάλινη κούπα
Γαρνιτούρα: κόκκοι καφέ
Παρασκευή: Σε ένα ποτήρι τύπου old-fashioned ή σε γυάλινη κούπα τοποθετούμε μια μπάλα παγωτό και περιχύνουμε με Vinsanto ακριβώς πριν το σερβίρισμα. Γαρνίρουμε με κόκκους καφέ.

TAGS.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!