ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ… ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

O Ιταλός οινολόγος Stefano Ferrante είναι ο άνθρωπος που υπογράφει τις νέες ετικέτες του Κτήματος Μιχαλάκη, του γνωστού οινοποιείου της Κρήτης με το οποίο συνεργάζεται ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ο τρύγος του 2023 είναι δικός του τρύγος και αυτός που θα φέρει τις πρώτες οινοποιήσεις με τη δική του υπογραφή για το κτήμα. Προερχόμενος από την Ιταλία και με μια πολυετή συνεργασία με τη Zonin, τη μεγαλύτερη οικογενειακή εταιρεία οινοποιίας της γειτονικής χώρας, ο Ferrante μεταφέρει στις αποσκευές του τεράστια εμπειρία αλλά και μια αγάπη για την Κρήτη που ήταν και αυτή που τον οδήγησε στη συνεργασία με το συγκεκριμένο κτήμα. 

Από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, γιατί επιλέξατε να εργαστείτε στην Κρήτη;

Πιστεύω ότι η Κρήτη είναι ένα μοναδικό μέρος για πολλούς λόγους: Είναι ένα μεγάλο νησί με τεράστια ποικιλία στα εδάφη της, βρέχεται από θάλασσα, διαθέτει ψηλά βουνά, ανέμους, διαφορετικούς προσανατολισμούς. Επιπλέον, είναι ένα νησί με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια , όπου όλα γίνονται χειρωνακτικά και η αφοσίωση των ανθρώπων της στην διάσωση των τοπικών ποικιλιών της είναι τεράστια.

Oι αμπελώνες του Κτήματος Μιχαλάκη στην Κρήτη από ψηλά.

Η Κρήτη διαθέτει ένα μοναδικό κλίμα και είναι πολύ συναρπαστικό να ανακαλύπτω μια αναπάντεχη φρεσκάδα και ένα βάθος στα κρασιά της παρότι βρίσκεται στη νότιο Μεσόγειο. Είναι ένα μικρό παράδοξο που εξάπτει την περιέργεια ενός οινολόγου που ταξιδεύει ανά τον κόσμο. 

Τέλος, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Κρήτη, αν εξαιρέσει τον Λίβανο και το Ισραήλ που έχουν μια μικρή παραγωγή κρασιών, είναι η νοτιότερη αμπελουργική ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Και όπως με έχει διδάξει ο μέντορας μου Denin Dubourdieu, στις αμπελουργικές ζώνες που βρίσκονται στα όρια της γεωγραφικής ζώνης που μπορεί να καλλιεργηθεί το αμπέλι, είτε στο βορρά είτε στο νότο, βρίσκει κανείς πάντα μοναδικές εκφράσεις του σταφυλιού. 

Ποιά από τις ποικιλίες της Κρήτης σας έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή;

Αναμφισβήτητα το Βιδιανό, το οποίο ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή, χάρη στην αμεσότητα του, την αρωματική του δύναμη και τη φρεσκάδα του. Ανακάλυψα ότι τα αμπελοτόπια είναι πολύ ιδιαίτερα. Γενικά, με εντυπωσίασε πόσο μοντέρνα είναι τα κρασιά που παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης. Πιστεύω για παράδειγμα ότι το Μοσχάτο Σπίνας είναι μια πολύ αρωματική και ντελικάτη ποικιλία που δεν έχει ίχνος της πικρίλας που  μπορεί να έχουν άλλα μοσχάτα, ενώ θεωρώ ότι το Κοτσιφάλι μπορεί να δώσει πολύ ωραία και ευχάριστα μεσογειακά ερυθρά κρασιά μετρίου σώματος. 

Βρίσκετε ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ της Κρήτης και κάποιων περιοχών της νότιας Ιταλίας που γνωρίζετε καλά, όπως η Puglia για παράδειγμα;

Η Κρήτη διαθέτει ένα υπέροχο κλίμα, πολύ σταθερό, ήπια ζεστό με αρκετούς αέρηδες. Στη διάρκεια και των δύο τρύγων που έκανα εδώ εξεπλάγην από το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλότερες από αυτές της νότιας Ιταλίας. Αρχικά πίστευα ότι οι συνθήκες που θα συναντούσα θα ήταν παρόμοιες με αυτές της Σικελίας ή της Puglia, αλλά παρότι μιλάμε για περιοχές της νότιας Μεσογείου, μέχρι στιγμής δεν έχω βρει πολλές ομοιότητες μέχρι στιγμής. 

Δείτε Επίσης
ΠΑΡΙΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

Ακούγεται συχνά στην Ελλάδα ότι εκείνο που λείπει ένα «μεγάλο κόκκινο». Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να προέλθει από την Κρήτη;

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Κρήτη ένα μεγάλο κόκκινο κρασί, που θα κατακτήσει την κορυφή των ερυθρών κρασιών της Ελλάδος και της Μεσογείου. Απαιτεί μελέτη, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο στυλ, λεπτομέρεια και επιμονή , χρόνος και φυσικά υπομονή. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πολύ πάνω στο Syrah και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Θα δούμε στο μέλλον αν θα επιτρέψει να το συνδυάσουμε σε χαρμάνι με κάποια γηγενή ποικιλία προκειμένου να δημιουργήσουμε όχι μόνο ένα σπουδαίο κόκκινο αλλά ένα μοναδικό κρασί που θα συνδέεται με τον σπάνιο γηγενή γενετικό πλούτο της Κρήτης.

Πόσα νέα κρασιά βασισμένα στις γηγενείς ποικιλίες δουλεύετε αυτή τη στιγμή και ποια θα δούμε να κυκλοφορούν την τρέχουσα χρονιά;

Χάρη στη θέληση και την αποφασιστικότητα της οικογένειας Μιχαλάκη, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε 3- 4 νέα κρασιά εκ των οποίων δύο είναι βασισμένα σε γηγενείς ποικιλίες. Είναι μια πρώτη μικρή παραγωγή που προέρχεται από αμπελώνες που έχουν δουλευτεί με μεγάλη προσοχή και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα του δρόμου που έχουμε επιλέξει. Πιστεύω ότι τα κρασιά θα εμφανιστούν στην αγορά το φετινό καλοκαίρι. 

Να σημειωθεί ότι ο Stefano Ferrante επιμελείται την οινοποίηση όλων των σειρών του κτήματος, ενώ θα εμπλουτίσει την premium σειρά Kyros με νέους κωδικούς που προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του ενιαίου ιδιόκτητου αμπελώνα Μιχαλάκη έκτασης 450 στρεμμάτων στην περιοχή Παρθένι Ηρακλείου Κρήτης. Διαθέτει προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, στεγασμένες δεξαμενές οινοποίησης, χημικό εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και δύο πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές εμφιάλωσης.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!