Ο OLIVIER FAYARD ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τοποθετημένο ειδυλλιακά από το 1929 σε ένα μικρό δάσος από πεύκα και φοίνικες, καταλαμβάνει 250 στρέμματα του terroir της La Monde les Maures, που βρίσκεται μεταξύ Τoulon και Saint Tropez. 

Αυτό το παραθαλάσσιο χωριό που αντικρίζει τη Μεσόγειο θάλασσα, καλλιεργήσιμο ήδη από την αρχαιότητα, είναι προικισμένο με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και έδαφος πλούσιο και κατάλληλο για την παραγωγή αυθεντικών κρασιών Cotes de Provence. 

Ο λόγος για το εξαιρετικό Chateau Sainte Marguerite και τα κρασιά του που σε κάθε τους γουλιά πρεσβεύουν την εξαιρετική δυναμική των Cru Classe αμπελώνων και τα υπέροχα πρόσωπα της Προβηγκίας.Στο τιμόνι σήμερα βρίσκεται ο Olivier Fayard, ο οποίος συστήθηκε στο grape mag. 

Olivier Fayard, Διευθύνων Σύμβουλος και οινοποιός του Chateau Sainte Marguerite στην Προβηγκία, οινόφιλος, προσηλωμένος στην οικογένειά μου και παθιασμένος με το να δημιουργώ τα καλύτερα ροζέ κρασιά.

ΓΛ. Τι περιλαμβάνει μία τυπική μέρα σας;

ΟF .τυπική μου μέρα είναι γεμάτη συζητήσεις και αποφάσεις. Μου αρέσει να περιτριγυρίζομαι από ομάδες συνεργατών και μου αρέσει να είμαι όσο περισσότερο μπορώ στην πρώτη γραμμή. Από τον αμπελώνα μέχρι τη γευσιγνωσία, από τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων σχετικά με τη διεθνή επέκταση, την εμπορική διανομή, τη νέα διαφημιστική καμπάνια μέχρι ακόμα και την εικόνα των ετικετών.

 Αν μπορούσατε να κάνετε κάποια άλλη δουλειά, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

ΟF .Μου αρέσει αυτό που κάνω, δεν με βλέπω πουθενά αλλού.

H θέα στους αμπελώνες από το δωμάτιο γευσιγνωσίας είναι μοναδική.

ΓΛ.Θέλατε από πάντα να δουλέψετε στο Chateau Sainte Marguerite. Πώς είναι άραγε να δουλεύει κανείς με την οικογένειά του;

ΟF .Όταν ήρθε η ώρα εγώ και τα αδέρφια μου να μπούμε στην οικογενειακή επιχείρηση, όλοι βρήκαν τη θέση τους: Ο Enzo κι εγώ ως υπεύθυνοι οινοποίησης, η Sigolène στον έλεγχο διαχείρισης και στα νομικά θέματα και ο Lionel στο σχεδιασμό των φιαλών και των ετικετών. Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα αριστείας και την ίδια απεριόριστη ενέργεια που τελικά μας οδηγεί να καινοτομούμε και να ξεπερνάμε τα όριά μας.  Στην οικογένεια Fayard, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις ιδέες τους.

ΓΛ. Ποιες φράσεις φανερώνουν τη φιλοσοφία του Chateau Sainte Marguerite.

OF.Ένα εξαιρετικό terroir. Οικογενειακή παράδοση. Η φινέτσα και η κομψότητα ως οινική υπογραφή. Κορυφαία δεξιοτεχνία. Cru Classé από το 1955. Βιολογικά πρότυπα από το 2003.  Η ελευθερία του ροζέ κρασιού.

ΓΛ. Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν το Chateau Sainte Marguerite από ένα άλλο Chateau της περιοχής;

ΟF. Επιλέξαμε την ποικιλία Grenache να ‘υπογράψει’ τα κρασιά μας. Συμπληρωματικά οι ποικιλίες Cinsault και Vermentino προσφέρουν κάθε μία  στο σύνολο. Φυτεμένες ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και την έκθεση κάθε αμπελώνα, αυτές οι τρεις ποικιλίες καθορίζουν το στυλ των ροζέ κρασιών του Chateau Sainte Marguerite.  Η φινέτσα, τα φρέσκα αρώματα και το κρυστάλλινο χρώμα τους αποτελούν τη νέα τάση στην κατανάλωση.

ΓΛ.Τα τελευταία χρόνια τα ροζέ Προβηγκίας έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Πιστεύετε θα έχει ή όχι διάρκεια αυτή η τάση;

ΟF. Κατά τη γνώμη μου το ότι η κατάταξη του Rosé Provence AOP είναι τόσο δημοφιλής κι αναγνωρίζεται διεθνώς για τα εκλεπτυσμένα της χαρακτηριστικά οφείλεται στο έδαφος, την οινοποίηση και τη μοναδική του γεύση. Πιστεύω ότι χάρη στο εξαιρετικό terroir της περιοχής, θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη.

Στο κελάρι του Οινοποιείου.

ΓΛ. Η τάση των φυσικών κρασιών είναι η πιο ανερχόμενη στο κρασί αυτήν τη στιγμή. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΟF. Ως οινοποιείο μας απασχολεί εξαιρετικά έντονα η κλιματική αλλαγή και δίνουμε μεγάλη σημασία στη διατήρηση και την ανάδειξη του terroir. Από το 2003 που πήραμε βιολογική πιστοποίηση, δεν χρησιμοποιούμε κανένα είδος χημικών προϊόντων και το 100% της παραγωγής μας είναι βιολογική.

ΓΛ. Πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η ελληνική αγορά για τα κρασιά σας;

ΟF. Νομίζω ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι μεγάλοι γνώστες του κρασιού. Ως εκ τούτου σίγουρα θα προσέξουν τη φινέτσα και την κομψότητα των κρασιών.  Είτε στα όμορφα νησιά σας ή σε πιο ‘αστικά’ στιγμιότυπα, μέχρι στιγμής οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν να απολαμβάνουν ένα για παράδειγμα ποτήρι Sainte Marguerite Fantastique κι αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο.

ΓΛ. Αγαπημένο κρασί;

ΟF. Όχι συγκεκριμένα. Αγαπημένο είναι μάλλον το κρασί που μοιράζεσαι με τους κολλητούς σου…

ΓΛ. Τι σας δίνει κίνητρο;

ΟF. Να δημιουργώ. Να δημιουργώ τα καλύτερα ροζέ κρασιά.

ΓΛ. Για ποιο πράγμα είστε περισσότερο υπερήφανος από τότε που αναλάβατε το Chateau Sainte Marguerite;

ΟF. Για το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα ροζέ στον κόσμο. Για το ότι τα κρασιά μας αναγνωρίζονται διεθνώς από τους κορυφαίους ειδικούς στο κρασί. Για το ότι μία ομάδα όπως η Pernod Ricard* ενδιαφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί μας, να μοιραστεί τις ίδιες αξίες με μία οικογενειακή επιχείρηση της και να συνεχίσουμε από κοινού πια να αναπτύσσουμε το Chateau Sainte Marguerite τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς.

ΓΛ. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 20 χρόνια;

ΟF. Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος του γνωστού για το καλύτερο ροζέ κρασί στον κόσμο, Chateau Sainte Marguerite.

ΓΛ. Περιγράψτε το τέλειο σκηνικό για να απολαύσει κανείς την premium ετικέτα του Chateau Sainte Marguerite, Fantastique Rosé. Cuvee Symphonie Cru Classe.

ΟF. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, να απολαύσει κανείς τα κρασιά του Chateau Sainte Marguerite. Το τέλειο σκηνικό θα το ορίσετε εσείς.  Επιλέξτε ποιον/ους θα θέλατε συντροφιά σας και που θα θέλατε να βρίσκεστε.  Στεριά ή θάλασσα δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο κομψός και απροσδόκητος χαρακτήρας του κρασιού θα σας κάνει να βγείτε από την πεπατημένη, να νιώσετε ελεύθεροι και να το απολαύσετε!

*Στην Ελλάδα τη διανομή κάνει η εταιρία JeroboamAuthor

  • Γιοβάννα Λύκου

    Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε στόχο να δοκιμάσει και τα κρασιά της. Με κάθε ευκαιρία, λερώνει τις μπότες της στα αμπέλια πιστεύοντας πως έτσι το vine styling φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αν υπάρχει αισθητική, μπορεί ανά πάσα στιγμή, το ίδιο εύκολα, να απολαύσει ένα γαστρονομικό δείπνο, να χορέψει στην πλατεία ενός χωριού, να πιει ένα dry martini στο σπίτι ή να διαβάσει Εμπειρίκο στα ανοιχτά σε μια ψαρόβαρκα στη Σκύρο τρώγοντας αστακό. Θα ήθελε να μιλά όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας της. Δεν παίρνει ποτέ τίποτα πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Όταν ο χρόνος δε φτάνει για να πει όλα όσα κάνει με το κρασί και το απόσταγμα δηλώνει απλώς 360ᵒ sommelier ή Αwesomm Lady.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!