WINE FOLLY

Η Madeline Puckette ανήκει στην ευτυχισμένη –και όχι τυχερή, επιμένω– κατηγορία των ανθρώπων που μπόρεσαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Πρώην μουσικός και γραφίστρια, αφού στην πορεία σπούδασε οινοχόος, αποφάσισε να δημιουργήσει το 2011 το Wine Folly, ένα πραγματικά πρωτότυπο wine blog που συγκεντρώνει περισσότερους από 15 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Ξεχάστε παπιγιόν και μύτη στο ταβάνι, η νέα σομελιέ ονομάζεται Madeline. Η ίδια δηλώνει gone wine geek… και καταφέρνει με τεράστια επιτυχία να παντρεύει τη μουσική, τις καλές τέχνες και το κρασί.

Η Madeline μεγάλωσε στο Όρεγκον, μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να γίνει κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Καλιφόρνια και εκεί γνώρισε και το κρασί. Όπως λέει χαρακτηριστικά, όταν άρχισε να μαθαίνει κάποια πράγματα, συνειδητοποίησε –όπως όλοι– ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα που δεν ήξερε. Όλα ξεκίνησαν όταν το 2009 έμεινε χωρίς δουλειά –ως γραφίστρια– και άρχισε να εργάζεται σε ένα wine bar.

«Προσπαθούσα να μάθω περισσότερα πράγματα για το κρασί, αλλά ζούσα στη Νεβάδα τότε, με αποτέλεσμα να νιώθω εντελώς ξεκομμένη από τον κόσμο του κρασιού. Το να δημιουργήσω κάτι στο διαδίκτυο ήταν μονόδρομος τελικά, αφού ήμουν “παιδί της τεχνολογίας”, με μπαμπά tech freak», παραδέχεται. Και επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα, με τεράστια επιτυχία, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στο ότι προσέγγισε το κρασί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. «Φυσικά ήταν μέσα στο πλάνο η επιτυχία», παραδέχεται η Madeline. «Για την ακρίβεια, θέλαμε τρελή επιτυχία!!! Όμως ακόμα μου φαίνεται περίεργο το ότι κάποιος με αναγνωρίζει. Και όταν αυτό γίνεται, αυτομάτως αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ανθρώπους του κρασιού, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πόσο cool! Δικοί μου άνθρωποι. Δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αγαπούν και ασχολούνται με το κρασί έχουν πίσω τους πολύ ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες ιστορίες-καριέρες, που τους οδήγησαν τελικά στο κρασί. Ο κόσμος του κρασιού είναι γεμάτος πάθος. Δεν μπορείς να είσαι μέτριος. Και αυτό είναι που όλοι εμείς αγαπάμε σε σχέση με το κρασί».

ΠΚ: Ποιο ήταν το πρώτο γράφημα-χάρτης που δημιούργησες;

MP: Ξεκινήσαμε το blog με μια σαφέστατη κατεύθυνση προς την οπτικοποίηση της πληροφορίας. Εξάλλου το παρελθόν μου στον χώρο του graphic design των καλών τεχνών με έκανε να θεωρώ ότι, εκτός από αναγκαίο, ήταν και διασκεδαστικό τόσο για μένα όσο και για τους άλλους. Το πρώτο γράφημα, ωστόσο, που συζητήθηκε πολύ στα ΜΜΕ ήταν ένα γράφημα-πόστερ που ονομαζόταν «Different Types of Wine» και δημοσιεύθηκε στην Washington Post τον Ιανουάριο του 2013. Μετά από αυτό άλλαξε πολύ η πορεία μας.

Το blog της έχει ξεκάθαρα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Όμως –και αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του– το κάνει με έναν εξαιρετικά απλό, αλλά άψογα αισθητικά τρόπο, με αποτέλεσμα να μοιάζει λίγο και με παιχνίδι. Η πληροφορία που σου δίνει, βέβαια, κάθε άλλο παρά απλουστευμένη είναι.

ΠΚ: Μήπως, τελικά, και αυτό μπορεί για μερικούς να είναι «πρόβλημα»;

MP: Ηeh!!! Μία και δύο φορές; Όταν βγήκε στην αγορά το πρώτο μας βιβλίο, μαζί με τις καλές κριτικές γεμίσαμε και με αρνητικές. Κοίταξε, είναι πολύ απλό να επηρεαστείς και να αλλάξεις κάτι. Και τώρα, κοιτώντας πίσω, δεν βρίσκω ότι όλα ήταν άχρηστα, χρησιμοποιήσαμε αρκετά για να βελτιωθούμε. Εάν δε –που πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το κάνουμε– είσαι προσανατολισμένος στο να βελτιώνεσαι διαρκώς, τότε οφείλεις να ακούς τα αρνητικά. Αλλά, όπως μου αρέσει πολύ να λέω, το να κρατάς τα πράγματα απλά είναι και το πιο δύσκολο.

ΠΚ: Έντυπο ή digital;

MP: Έντυπο. Σαφέστατα έντυπο. Αλλά πιστεύω ότι τα πράγματα σε σχέση με τα βιβλία θα αλλάξουν αρκετά τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι πολύ ευχάριστο να μπαίνει κανείς σε μια πλατφόρμα με audio books.

ΠΚ: Μετράς την επιτυχία σου με κλικ;

MP: Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο θηρίο στις μέρες μας. Πρέπει να δηλώνεις την παρουσία σου με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά κανάλια των social. Επομένως δεν μπορώ να πω ότι κάτι είναι ξεκάθαρο και μετρήσιμο. Ωστόσο αυτό που ξέρω και είναι ενδιαφέρον είναι ότι το site μας έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον μήνα.

ΠΚ: Έχω παρακολουθήσει αρκετά βίντεο στα οποία συγκρίνεις και αναλύεις διαφορετικά κρασιά. Φαίνεται ότι περνάς πολύ καλά. Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου απολαμβάνεις περισσότερο;

MP: Μου αρέσει πολύ και εξίσου να δουλεύω με γραφήματα, άρθρα αλλά και βίντεο. Για παράδειγμα, το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς μου έχει σαφείς αναφορές στο αναλυτικό μου κομμάτι, το οποίο έρχεται από πολύ παλιά, όταν ακόμα σπούδαζα μουσική τεχνολογία στο σχολείο. Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι δεν απολαμβάνω να δημιουργώ έναν χάρτη. Η ιδέα ότι ένας χάρτης μου βρίσκεται σε διαφορετικές χώρες και είναι κρεμασμένος σε έναν τοίχο μού φαίνεται ότι είναι το πιο cool πράγμα στον κόσμο! Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που χρησιμοποιούν την πληροφορία που τους δίνω για να μάθουν πράγματα γύρω από το κρασί. Και πόσο ευτυχισμένη με κάνει το γεγονός ότι αυτό που δημιούργησα είναι και αρκετά όμορφο, ώστε να το κρεμούν στους τοίχους των σπιτιών τους! Κοκκινίζω από ντροπή και μόνο που το σκέφτομαι. Όμως, την ίδια ώρα, το ότι είμαι και αφεντικό μιας επιχείρησης μου τρώει χρόνο από το δημιουργικό κομμάτι γύρω στο 15-25 τοις εκατό. ʘέλω πολύ να επιστρέψω στο παραγωγικό κομμάτι. Και σκοπεύω να το κάνω σύντομα!

ΠΚ: Αγαπημένες περιοχές; Η γνώμη σου για την Ελλάδα;

MP Δεν μπορώ να μην εντάξω την Ελλάδα. Στο νέο μας βιβλίο έχει επίσης θέση με έναν νέο χάρτη. Έχω γράψει και στο blog μας επανειλημμένως για τα ελληνικά κρασιά, αφού, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για έναν τόπο όπου μπορείς να βρεις ποιότητα. Μου αρέσουν τόσα μέρη σε αυτή τη χώρα. Είναι όλα τόσο όμορφα! g

Author

  • Πηνελόπη Κατσάτου

    Αφού πέρασε 15 χρόνια σε στούντιο ειδήσεων ασκώντας “σοβαρή δημοσιογραφία” αποφάσισε να πάρει τη “ζωή αλλιώς". Μαθήτευσε στα θρανία του WSPC και του Κωνσταντίνου Λαζαράκη και κατάφερε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Έκτοτε έχει τη χαρά να συνεργάζεται και να γνωρίζει ενδιαφέροντες ανθρώπους, να ταξιδεύει και να έχει περισσότερο χρόνο για τον άντρα της, τα τρία της παιδιά, το σκύλο και το μποστάνι της.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!