ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η αγροτική παραγωγή είναι βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής, γεγονός όμως, το οποίο
συνήθως οι κατά τόπους και κεντρικές κυβερνήσεις θυμούνται λιγότερο συχνά από όσο χρειάζεται.
Έτσι, οι εκλογές κάθε εμβέλειας, είναι συχνά μια ευκαιρία για όσους βιοπορίζονται άμεσα ή έμμεσα
από την αμπελουργία να υψώσουν πιο δυνατά τη φωνή τους, διεκδικώντας ότι θα μπορούσε να τους
ωφελήσει.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για το διάστημα 2023 – 2027 θα απορροφήσει ένα προϋπολογισμό ύψους 387 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσοστό αφορά στην αμπελουργία.  Το Ιταλικό “Wine News” έχει κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, σχετικά με τις θέσεις των Ιταλικών κομμάτων, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ (winenews.it)

Εν συντομία, το κυβερνών κόμμα θεωρεί την αγροτική παραγωγή ως βασικό πυλώνα για μια ανεξάρτητη Ευρώπη και στέκεται απέναντι σε ένα Green Deal που θα βλάψει τον αγροτικό τομέα. Επίσης, είναι ενάντια σε συστήματα που κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα, όπως το σύστημα Nutriscore που τιμωρεί τα εξαιρετικά προϊόντα της Ιταλίας και τη Μεσογειακή δίαιτα γενικότερα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται η Elly Schlein προτείνει μια πιο “πράσινη” αγροτική παραγωγή που θα βασιστεί σε σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές με στόχο τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή. Οι υπόλοιπες προτάσεις κινούνται στο ίδιο μοτίβο, σε κάποιες περιπτώσεις πιο ακραία, όπως το πρόγραμμα του κόμματος του Matteo Salvini “More Italy, Less Europe”, το οποίο σχεδόν χλευάζει το Green Deal ή το πρόγραμμα του κόμματος The Movimento 5 Stelle του Giuseppe Conte, το οποίο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον και αντίθετο στους πολλούς ενδιάμεσους από το χωράφι στον τελικό αγοραστή.

Στην Ελλάδα, ο αμπελουργικός κλάδος φαίνεται να ασχολείται με τις “χαμένες” ευκαιρίες, όπως η αναδιάρθρωση της αμπελοκαλλιέργειας με τη βοήθεια των εργαλείων της ΚΑΠ, η ενίσχυση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και η μείωση της γραφειοκρατίας. Σε συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η ΚΕΟΣΟΕ και η ΕΔΟΑΟ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, επανέλαβε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία του Υπουργείου θεωρούν την αμπελουργία πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.
Ωστόσο, σε συζήτηση (Grapemag.gr ) που είχαμε για το θέμα με τον Ματθαίο Δημόπουλο, εκπρόσωπο του νεο-ιδρυθέντα Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης, μας είπε ότι οι αμπελώνες στη Σαντορίνη χάνονται, μεταξύ άλλων από τη λαίλαπα της οικιστικής ανάπτυξης και ότι το μόνο που ζητούν οι οινοποιοί, είναι να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν επισκέφθηκε πριν από 3 χρόνια το νησί

Δείτε Επίσης
ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΓΗ ΣΤΗ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ

Author

  • Γιάννης Μουρατίδης

    Ανεξάρτητος δημοσιογράφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ασχολήθηκα πριν από δύο χρόνια με την αγορά των τροφίμων στο πλαίσιο επιχειρηματικού ρεπορτάζ και με το κρασί ερασιτεχνικά. Οπότε στο Grape μου δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσω επάγγελμα και ευχαρίστηση.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!