ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ

Οι ψεκασμοί των σταφυλιών στο αμπέλι μπορεί να είναι η λύση απέναντι στην ανεπιθύμητη γεύση του κρασιού που προκαλείται από τον καπνό των πυρκαγιών, σύμφωνα με νέες έρευνες του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Όρεγκον.
Οι ερευνητές του Oregon State University αναπτύσσουν ένα προϊόν με το οποίο οι διαχειριστές αμπελώνων θα μπορούν να ψεκάσουν τα σταφύλια τους για να τα προστατεύσουν από τον καπνό των πυρκαγιών πριν καθίσει στα φυτά τους. Ένα τέτοιο ψεκαστικό επίστρωμα για την πρόληψη της ζημιάς από τον καπνό μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Το smoke effect (ο καπνός από πυρκαγιές που κάθεται στα φύλλα των αμπελιών) είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τα οινοποιεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή οι αμπελουργοί δεν έχουν πραγματικά εργαλεία για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του καπνού» δηλώνει η Elizabeth Tomasino, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Αυτό το επίστρωμα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο του κρασιού»

Ο καπνός από τις πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο του 2020, κάλυψε μεγάλο μέρος του Όρεγκον, της Ουάσινγκτον, της Καλιφόρνιας και της Βρετανικής Κολομβίας και επηρέασε σημαντικά την ποιότητα των σταφυλιών.

Οι πυρκαγιές συνέπεσαν με την εποχή του τρύγου και εκείνη την περίοδο, οι αμπελουργοί δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι για την επίδραση του καπνού στη σοδειά τους και πολλοί αποφάσισαν ότι η αβεβαιότητα δεν αξίζει το κόστος για τη συγκομιδή των σταφυλιών τους και την πιθανή επίδραση στην ποιότητα του κρασιού. Έτσι πολλά αμπέλια δεν τρυγήθηκαν και το smoke effect προκάλεσε απώλειες που ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τον κλάδο του κρασιού.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, υπό την καθοδήγηση της Yanyun Zhao, εστίασαν σε τρεις ενώσεις γνωστές ως πτητικές φαινόλες που προκαλούν τη δυσάρεστη γεύση στα σταφύλια.
Ανέπτυξαν επιστρώματα βασισμένα σε νανοφίλτρα κυτταρίνης που περιέχουν χιτοζάνη και βήτα-κυκλοδεξτρίνη που μπορούν να εφαρμοστούν στα σταφύλια στο αμπέλι.

Δείτε Επίσης
WINE & ART

Το σημαντικό είναι ότι το επίστρωμα δεν απορροφά τις φαινολικές ενώσεις και δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθεί πριν από την οινοποίηση. «Το να μην χρειάζεται να το αφαιρέσουμε, εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και νερό για τους αμπελοκαλλιεργητές και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας» είπε η Zhao. Οι μελέτες εφαρμογής επιστρωμάτων στο αμπέλι που έγιναν, έδειξαν ότι τα επιστρώματα δεν επηρέασαν την ανάπτυξη και την ποιότητα των σταφυλιών.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!