ΝΑΟΥΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΗUB ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Νίκος Ιωαννίδης

Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε και επίσημα ο τρύγος για τα Ξινόμαυρα στη ζώνη της Νάουσας και αφορά στα σταφύλια που βρίσκονται μέσα στα όρια της ΠΟΠ ζώνης. Κάποιοι οινοποιοί έχουν ήδη αρχίσει να κόβουν σταφύλια για τα λευκά ή ροζέ κρασιά τους από Ξινόμαυρο, ενώ έχουν τρυγηθεί και άλλες ποικιλίες. Κάθε χρόνο, ο τρύγος στη Νάουσα είναι μια γιορτή, το επιστέγασμα της προσπάθειας που έκαναν όλο τον χρόνο αμπελουργοί και οινοποιοί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για το καλύτερο κρασί.

Ως μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, η Νάουσα και τα οινοποιεία της επηρεάζουν τα τεκταινόμενα στον χώρο του κρασιού και πλέον αποφασίζουν να βγουν προς τα έξω, με τους οινοποιούς να εμφανίζονται οπλισμένοι με μια ισχυρή δόση εξωστρέφειας. Μέσα από κινήσεις που έχουν ως βάση τη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους θεσμικούς φορείς, θέτουν στόχους για την εδραίωση του ονόματος αλλά και για την ανάδειξη της δουλειάς που γίνεται σε πολλά επίπεδα.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας γίναμε μάρτυρες μιας ανοιχτής συζήτησης ανάμεσα σε οινοποιούς-μέλη του Συνδέσμου Οινοποιών, τον Δήμο της πόλης και τους ανθρώπους της αναπτυξιακής εταιρείας. Πρώτα απ’ όλα, στη Νάουσα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις για το κρασί. Η πρωτοβουλία «Νάουσα – Πόλη του Οίνου», που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νάουσας, αναμένεται να εξελιχθεί και να αποκτήσει ακόμα πιο έντονη ταυτότητα.
Ο Δήμος και οι οινοποιοί μίλησαν επίσης για άλλες κοινές δράσεις με κύριο γνώμονα το Ξινόμαυρο, οι οποίες προγραμματίζονται όχι μόνο στα στενά όρια της πόλης αλλά και με στόχο να “ταξιδέψουν” τα κρασιά στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κρήτη. Ήδη έχουν μπει στην ατζέντα οι ημερομηνίες και οι χώροι όπου θα πραγματοποιηθούν τα events: εκθέσεις με walk around tasting, δείπνα με wine & food pairing, αλλά και masterclasses με Ξινόμαυρα της Νάουσας. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις εκδηλώσεις που είναι ήδη καθιερωμένες, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Σχολής του Αριστοτέλη, τοποθεσία με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στις ανακοινώσεις περιλαμβάνονταν και οι θετικές εξελίξεις σε άλλα μέτωπα πέρα από τα καθαρά οινικά, όπως οι ανασκαφές στην περιοχή της Μίεζας που συνεχίζονται και παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο αναμένεται να λειτουργήσει και η Ακαδημία Οίνου στη Νάουσα, μια σχολή που θα εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους με γνώσεις για το αμπέλι και το κρασί. Μέσα από ένα πρόγραμμα σπουδών που θα προκύψει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, φιλοδοξεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένων νέων που θέλουν να ασχοληθούν με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση.

Στην ίδια κατεύθυνση, που θέλει τη Νάουσα να μετατρέπεται σε hub για το κρασί, εντάσσεται και η δράση του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη για την ίδρυση της Βιβλιοθήκης Οίνου. Το project, που έχει αναλάβει ο Μιχάλης Μπουτάρης, είναι πολυεπίπεδο και ολοκληρώνεται σύντομα. Η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου στην Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στις 9 Νοεμβρίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κυψέλη ανακάλυψης, γνώσης και συνεργασίας.
Γίνεται πραγματικότητα από το Ίδρυμα Γιάννη Μπουτάρη με τη συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και της Future Library. Στεγάζεται στη διατηρητέα οικία της οικογένειας Μπουτάρη, όπου λειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα το πρώτο οινοποιείο του Ιωάννη Μπουτάρη, προπάππου του Γιάννη Μπουτάρη. Ο χώρος της ΒΙΒΟΝ θα είναι φιλόξενος και ανοιχτός προς όλους, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον, την παράδοση με την επιστημονική γνώση, τη φυσική με την επαυξημένη πραγματικότητα, τη βιωματική εμπειρία με την τεκμηριωμένη πληροφορία.
Η αποστολή της ΒΙΒΟΝ, όπως αναφέρεται από τους ιδρυτές της, είναι να:
– προάγει την οινική κουλτούρα και τον πολιτισμό με βιωματικές δράσεις για όλα τα ηλικιακά κοινά και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα
– στηρίζει την επιστημονική έρευνα και μελέτη με έμφαση στη βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής
– δίνει βήμα διαλόγου και συνεργειών σε ενεργές κοινότητες, μαθητές και σπουδαστές, επιστήμονες και ερευνητές, επιχειρήσεις και συλλογικότητες, καθώς και σε οινοποιούς, αμπελουργούς, επαγγελματίες του οινικού κλάδου, του οινοτουρισμού και φυσικά σε οινόφιλους.

Η Νάουσα μπορεί να έχει συρρικνωθεί σε επίπεδο αμπελώνα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που της δίνουν μοναδικότητα. Πρώτα απ’ όλα  οι άνθρωποι: Ανοιχτοί, ευγενικοί και φιλόξενοι. Έπειτα, είναι το κρασί: δύσκολα θα βρει κανείς κακής ποιότητας ετικέτα από τη Νάουσα. Ο μέσος όρος είναι ψηλά, τα περισσότερα κρασιά ξεπερνούν τη μετριότητα και ειδικά οι ΠΟΠ ετικέτες στοχεύουν ψηλότερα. Στα premium, που αυξάνονται συνεχώς, συναντάμε εμβληματικές ετικέτες, μεγάλα και καθιερωμένα ονόματα αλλά και πολλές νέες προτάσεις. Από τους πρωτοπόρους μέχρι τους νέους οινοποιούς με φιλοδοξίες, από αυτή τη νέα γενιά που μπαίνει με όρεξη και δυναμική στο παιχνίδι και θέλει να σταθεί δίπλα στους έμπειρους και γνωστούς παραγωγούς.

Ύστερα έρχονται οι συνέργειες. Συζητήσεις και αποφάσεις για κοινές δράσεις, που δεν είναι αυτονόητο ότι θα βρουν όλους σύμφωνους, δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πορεία μιας ζώνης όταν οι άνθρωποι λειτουργούν ανοιχτά και αφήνουν στην άκρη τα «εγώ» τους. Στο κάτω κάτω, η Νάουσα, σε όποιο στυλ κι αν την προτιμά κανείς, παραμένει πάντα κλασική – και ακριβώς γι’ αυτό μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη.

TAGS.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!