WINE JOURNAL #30

“Οι άνθρωποι δεν θυμούνται τις ημέρες, θυμούνται τις στιγμές.”

Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και ιδέες, αιχμαλωτισμένα σε ένα ημερολόγιο.

Πρόσφατα επισκέφθηκα το εστιατόριο Μilos στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς πίσω από την Παλαιά Βουλή. Απλά αγαπώ το Μήλος, για πολλούς λόγους αλλά ο βασικότερος είναι το γεγονός ότι προσφέρει αυθεντική, απαράμιλλη ελληνική κουζίνα, συνδυασμένη με εξαιρετικά ελληνικά κρασιά. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι στηρίζει την απλότητα, τη φρεσκάδα και την ειλικρίνεια της ελληνικής κουζίνας, χωρίς να επιβάλλει κανένα εγώ του σεφ. Το υλικό, κυρίως θαλασσινά και λαχανικά, είναι τα πραγματικά αστέρια. Το εστιατόριο βρίσκεται στο ισόγειο του πρώτου ξενοδοχείου Μήλος και είναι μέρος του “Μήλος concept”, που παρουσιάζει την ελληνική κουζίνα μέσα από εστιατόρια σε πόλεις όπως Λονδίνο, Μόντρεαλ, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας, Λος Κάμπος και Ντουμπάι. Λατρέψαμε τα οστρακοειδή, το αβγοτάραχο, τον φρέσκο τόνο και το σολωμό, ενώ το ψητό λαβράκι ήταν απλά φανταστικό. Με τα ωμά φαγητά και τις ορεκτικές, απολαύσαμε τις φυσαλίδες ενός Αμαλία Vintage από το Κτήμα Τσελέπου, το οποίο ακολούθησε το δυνατό Domaine Costa Lazaridi Sémillon 2021. Θα επιστρέψουμε!

Το Θησείο είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην Αθήνα από το εξωτερικό. Με ιδανική τοποθεσία κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αγορά, το Κεραμεικός και ο Λόφος της Πνύκας, και με πολλές καφετέριες και εστιατόρια με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, η περιοχή σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Έχει όμως γίνει λίγο τουριστικό και είναι δύσκολο να βρείτε μέρη με καλή ποιότητα κρασιού εδώ.  Ωστόσο,  υπάρχει μια εξαίρεση που λέγεται Caravin Wine Bar, όπου οι ιδιοκτήτες Λεόνη και Άννα προσφέρουν μια εξαιρετική λίστα επιλεγμένων ελληνικών κρασιών, με μια ποικιλία φαγητού που θεωρούνται κλασικές: καρπάτσιο χταποδιού, μουσακάς, γεμιστά αμπελοφύλλα και άλλα. Επιλέξαμε ένα Gentilini Robola από την Κεφαλονιά, που ήταν λεμονάτο, μεταλλικό και εξαιρετικά στρογγυλό.

Ποια είναι η κατάσταση του οινοποιείου Domaine Sigalas, μετά την αποχώρηση του Πάρη Σιγάλα από το οινοποιείο που ίδρυσε; Είχα πρόσφατα μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναδοκιμάσω όλα τα κρασιά τους και έμεινα έκπληκτος με την θετική έννοια!  Η Σαντορίνη ήταν όπως πάντα λεμονάτη και μεταλλική, ο Καβαλιέρος ήταν επικεντρωμένος και ακριβής, το Μαυροτράγανο ήταν πυκνό και έντονο, το Vinsanto τους ήταν λαχταριστό και εξωτικό, και ο Απηλιώτης ήταν ακόμα γοητευτικός και πειθαρχημένος. Αργότερα συνάντησα τον Πάρη Σιγάλα και του έθεσα την άποψή του για την παλιά του έπαυλη. “Νομίζω ότι ο πολιτισμός του κρασιού που θεσπίσαμε εξακολουθεί να υπάρχει,” απάντησε, ενώ μου προσέφερε ένα ποτήρι από το νέο του “μωρό”: ένα εξαιρετικό Τρία Αμπέλια Σαντορίνη 2021, από το νέο του οινοποιείο. Η ζωή είναι ωραία!

Τα θαλασσινά είναι τα πλέον δημοφιλή στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει επίσης ηπειρωτικό έδαφος και εκεί, και ιδιαίτερα στην Κεντρική Ελλάδα, το αρνί είναι ο βασιλιάς. Στη σούβλα ή στο φούρνο, το αρνί είναι πολύ δημοφιλές  στους Έλληνες για τη νοστιμιά και τις γήινες γεύσεις του. Έτσι, όταν επισκεφθήκαμε ένα χωριό κοντά στην Αμφιλοχία στη δυτική Κεντρική Ελλάδα, απολαύσαμε απίστευτο κοκορέτσι, που είναι (κρατηθείτε!) τα έντερα του αρνιού τυλιγμένα γύρω από πικάντικα γλυκάδια, καρδιές και πνεύμονες. Επιλέξαμε Thymiopoulos Earth & Sky Νάουσα 2020 για να συνοδέψουμε τις ρουστίκ και γήινες γεύσεις, και η αρμονία ήταν καταπληκτική! Η έντονη οξύτητα του Ξινομαύρου αναζωογονεί τον ουρανίσκο, ενώ η δομή του και οι δυνατές τανίνες ταιριάζουν θαυμάσια με την πρωτεΐνη. Ποτέ δεν βαριέμαι τα κλασικά όπως αυτό!

Jerár: τι εστιατόριο είναι αυτό! Νεανικό, γεμάτο ενέργεια και με έμφαση στο κρασί, βρίσκεται στη Δάφνη, ένα ήσυχο προάστιο στο νότιο μέρος της Αθήνας. Παρότι η λίστα κρασιών του είναι εξαιρετική, επιλέξαμε την επιλογή BYOB (φέρε το δικό σου κρασί) ως μέρος μιας βραδιάς ισπανικών κρασιών, με κρασιά όπως το R. Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva Blanco 2015, το Vega Sicilia Tinto Valbuena 5 και το Ribera del Duero 2017... όχι άσχημα! Απολαύσαμε λίγο από πολλές διαφορετικές γεύσεις: μία κρεμώδη ταραμοσαλάτα με καπνιστό βότανο λάδι, τα αλλαντικά τους που φτιάχνονται στο χέρι, ένα εκλεπτυσμένο και πλούσιο πατέ αν κρού με χοιρινό κρέας ελευθέρας βοσκής, φουά γκρά με πάπια, ξηρούς καρπούς, καρύδια και πουρέ χουρμάδων, ταρτάρ βοδινού κρέατος με ιδιαίτερη γεύση umami και ένα βελούδινο ριζότο Amarone με καπνιστό κάστανο, λαρδί, κόκκινο βασιλικό και πιπεριές σε κόκκινο κρασί. Το επικό δείπνο ολοκληρώθηκε με έναν υπέροχο medovic (ρωσική πίτα με μέλι) με παπαρούνoσπορο και παγωτό. Ήταν μια νόστιμη βραδιά από την αρχή ως το τέλος!

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!