WINE JOURNAL #34

Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και απόψεις που καταγράφηκαν σε ένα ημερολόγιο.

Ακούγεται ότι το εστιατόριο Pharaoh απευθύνεται σε ένα εναλλακτικό κοινό. Λένε ότι το Pharaoh είναι ένας μικρός χίπστερ. Επίσης λένε ότι έχει να κάνει με τα «φυσικά κρασιά». Λοιπόν, μόλις το επισκέφτηκα με φίλους και -ό,τι κι αν είναι – περάσαμε φανταστικά! Μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αυτό το διαφορετικό και ευχάριστο εστιατόριο απέχει πολύ από το mainstream: σερβίρουν αυθεντική ελληνική κουζίνα, εμπνευσμένη από την Κρήτη, όλα μαγειρεμένα σε ξυλόφουρνο, όπως σε ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης. Δεν κάνουν διεθνή κουζίνα, μόνο αυθεντική ελληνική. Η μουσική είναι μόνο από βινύλιο και αργότερα το βράδυ ο ήχοι του DJ έγιναν λίγο πιο δυνατοί, δημιουργώντας ατμόσφαιρα πάρτι. Ο φιλικός και ενημερωμένος σομελιέ μας βοήθησε να επιλέξουμε μια εκλεκτή Μαλαγουζιά από τους Αμπελώνες Ανατολικού, από τη Θράκη της Βόρειας Ελλάδας. Το κρασί που επιλέξαμε ταίριαζε τόσο με θαλασσινά όσο και με κρέας – όλα ήταν εξαιρετικά νόστιμα και καλά προετοιμασμένα. Πολλοί οι λόγοι λοιπόν για να επιστρέψει κανείς!

«Δεν μου αρέσει η Ρετσίνα». Λοιπόν, αυτό είναι τόσο ξεπερασμένο! Έχετε δοκιμάσει το νέο Rezine Wild Ferment 2303 NV Retsina; Θα ξετρελαθείτε! Όμορφα αρώματα μαστίχας, πευκοδάσους, μέντας, λεμονιού και πράσινου μήλου προσφέρουν μια πολύ λεπτή μύτη, ενώ η δροσερή οξύτητα και το μεσαίο σώμα θα αποτελέσουν το ιδανικό κρασί για όμορφους συνδυασμούς με μικρά τηγανητά ψάρια όπως σαρδέλες, τηγανητά καλαμάρια, τηγανητό μπακαλιάρο και κάθε ελληνικό μεζέ. Οινοποιημένο σε μικρότερες ποσότητες από τον θρύλο της Ρετσίνας «Μαλαματίνα», αυτό το κρασί είναι από Σαββατιανό, το κλασικό σταφύλι  για την παρασκευή ρετσίνας. Αυθόρμητη ζύμωση σε οβάλ τσιμεντένιες δεξαμενές και παραμονή στις οινολάσπες για τρεις μήνες. Ωστόσο, περιμένει κανείς να κοστίζει περισσότερο από τις συνηθισμένες βιομηχανικές ρετσίνες.

Η επίσκεψη στη Μονεμβασιά είναι πάντα απολαυστική. Η πόλη ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα και κατοικείται συνεχώς από τότε. Τα τείχη της Μονεμβασιάς και πολλές βυζαντινές εκκλησίες αντανακλούν το παρελθόν και δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, το τοπικό κρασί, το Malvasia, ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής με παγκόσμια εμβέλεια, καθιστώντας τη Μονεμβασιά ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η οικογένεια Τσιμπίδη έχει προσφέρει στην Ελλάδα και τον κόσμο την αναγέννηση του κρασιού Malvasia, δουλεύοντας σκληρά με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποκαταστήσουν το κρασί ως προστατευόμενο, ΠΟΠ κρασί (ΠΟΠ Μονεμβασιά – Μαλβαζία). Επισκεφτήκαμε το ολοκαίνουργιο οινοποιείο τους και περάσαμε υπέροχα! Χάρη στον Τσιμπίδη, μπορούμε πλέον να δοκιμάσουμε τη γεύση του μεσαιωνικού γλυκού κρασιού (είναι νόστιμο!), καθώς και μια σειρά από ξηρά λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μονεμβασιά, Ασπρούδια και άλλα.

Οι φίλοι μου και εγώ οργανώσαμε μια ιδιωτική εκδήλωση στο Metropolitan Foods, έναν  premium εισαγωγέα τροφίμων στην Ελλάδα. Το μενού μας ήταν πολύ ιδιαίτερο: Burrata με ντοματίνια, πέστο βασιλικού και μαρμελάδα πιπεριάς, μπρουσκέτα με στήθος φραγκόκοτας και μαγιονέζα kimchi, Tuna Tartare, Wagyu Carpaccio, στήθος ορτυκιού με γιαπωνέζικο ρύζι και μελιτζάνα, Pluma Iberico. Τα συνδυάσαμε με εξίσου εντυπωσιακά διεθνή κρασιά: Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2021 από Marlborough, Νέα Ζηλανδία, Jean-Paul & Benoit Droin Fourchaume Chablis Premier Cru 2020 και Louis Jadot Lavaux Saint-Jacques, Gevrey-Chambertin 20 Premier Cru από τη Γαλλία Cellars Hyde Vineyard Chardonnay 2020 Carneros Napa Valley και Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2020, Sonoma Coast, και οι δύο από την κομητεία Sonoma, Καλιφόρνια, Ricasoli Castello di Brolio Gran Selezione 2016, Chianti Classico από την Ιταλία και το θρυλικό Essencia Royal 2009 Tokaji. Λοιπόν, αυτό ήταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό!

Μερικές φορές θέλετε απλώς να αισθάνεστε χαλαρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φαγητό και το κρασί θα πρέπει να είναι μια χαλαρή υπόθεση. Χωρίς μεταγγίσεις, χωρίς vintage επιλογές, χωρίς περίπλοκα pairings. Απλά καλή παρέα και νόστιμα, χαρούμενα, γοητευτικά κρασιά. Πράσινες σαλάτες, κρύο finger food, πίτσες και δύο από τα αγαπημένα μου ελληνικά κρασιά: La Tour Melas Idylle d’ Achinos 2022  ένα λαχταριστό τριαντάφυλλο από παλιά αμπέλια, παραγωγής του κορυφαίου οινοποιείου της Κεντρικής Ελλάδας La Tour Melas. Ο Κύρος Μελάς ξεκίνησε ως ειδικός στο κόκκινο κρασί, αλλά σύντομα έγινε και σοβαρός παραγωγός ροζέ κρασιού. Απολαύσαμε επίσης ένα άλλο αγαπημένο κόκκινο όλων των εποχών: Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Αγιωργίτικο 2019 με άφθονα κόκκινα φρούτα, βύσσινα, φράουλες και μεταξένιες τανίνες Το Αγιωργίτικο από τη Νεμέα της Πελοποννήσου είναι γνωστό. Το χαλαρό είναι ωραίο, πρέπει να το κάνουμε πιο συχνά!

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!