Η φετινή απόδοση του τρύγου στη Σαντορίνη έφτασε στο ναδίρ της ιστορίας του νησιού, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του έργου Heva – Heroes of Europe Volcanic Agriculture. Η πρωιμότητα του τρύγου, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, ο ήπιος χειμώνας με λιγοστές βροχοπτώσεις, η ζεστή άνοιξη με ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση και ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων 100 ετών είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 70%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προωθητικές δράσεις των οινοποιών της Σαντορίνης προς το οινικό κοινό άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, αποκτούν νέο νόημα: την εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες παραγωγής στο νησί, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα νέα δεδομένα για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη.
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε επίσκεψη από 15 sommelier και οινογράφων υψηλού προφίλ από τη Γερμανία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα οινοποιεία του νησιού στο πλαίσιο του έργου Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA).