Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Το νέο terminal στο Διεθνές Αεροδρόμιο Amerigo Vespucci στη Φλωρεντία, σύντομα θα έχει έναν αμπελώνα οκτώ εκταρίων στην οροφή του. Οι 38 σειρές από αμπέλια θα φυτευτούν στην κλίση της οροφής, και τα σταφύλια θα οινοποιούνται σε υπόγεια κελάρια.
Το μελλοντικό αυτό εγχείρημα σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, Rafael Viñoly, και στοχεύει στο να συνδυάσει την καινοτομία με την οινοποιητική παράδοση της Τοσκάνης. Η Φλωρεντία αποτελεί τη βασική πρόσβαση μέσω αεροπλάνου, για όποιον θέλει να επισκεφθεί τη φημισμένη οινική ζώνη.
«Η Φλωρεντία είναι ένα μέρος όπου τα πράγματα γίνονται τοπόσημα επειδή έχουν ένα βασικό αίσθημα εσωτερικής λογικής και ποιότητας», είχε πει για τα σχέδια του για το έργο ο Rafael Viñoly δημιουργός του αρχιτεκτονικού γραφείου, ο οποίος απεβίωσε το Μάρτιο του 2023. «Επειδή το αεροδρόμιο, που είναι η πύλη προς την πόλη και τον πολιτισμό της, βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο της, πρέπει να είναι ένα αστικοποιημένο project, όχι ένα απομονωμένο σχέδιο, ξένο προς όλα, που να εστιάζει μόνο στα αεροπορικά τεχνικά standard και την προσέλκυση επιβατών.”
Όπως αναφέρει το ιταλικό γαστρονομικό περιοδικό Gambero Rosso, η σχεδίαση της υποδομής αυτής απαιτεί ένα πολύπλοκο σχέδιο, όπου πρέπει να ληφθούν υπόψη η κατανομή του βάρους, το σύστημα αποστράγγισης των υδάτων αλλά και η αντοχή στο φορτίο του ανέμου. Καθώς το μικροκλίμα στην οροφή του terminal διαφέρει σημαντικά από έναν συμβατικό αμπελώνα, θα υπάρχουν επίσης προκλήσεις στον χειρισμό της θερμοκρασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο project θα συμμετέχει ένας από τους κορυφαίους οινοποιούς της Τοσκάνης.
Αρχική » ΑΜΠΕΛΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Το πρώτο κομμάτι αναμένεται να ανοίξει το 2026, με την ολοκλήρωση να είναι προγραμματισμένη για το 2035.