ΑΜΠΕΛΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Το νέο terminal στο Διεθνές Αεροδρόμιο Amerigo Vespucci στη Φλωρεντία, σύντομα θα έχει έναν αμπελώνα οκτώ εκταρίων στην οροφή του. Οι 38 σειρές από αμπέλια θα φυτευτούν στην κλίση της οροφής, και τα σταφύλια θα οινοποιούνται σε υπόγεια κελάρια.

Το μελλοντικό αυτό εγχείρημα σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, Rafael Viñoly, και στοχεύει στο να συνδυάσει την καινοτομία με την οινοποιητική παράδοση της Τοσκάνης. Η Φλωρεντία αποτελεί τη βασική πρόσβαση μέσω αεροπλάνου, για όποιον θέλει να επισκεφθεί τη φημισμένη οινική ζώνη.

«Η Φλωρεντία είναι ένα μέρος όπου τα πράγματα γίνονται τοπόσημα επειδή έχουν ένα βασικό αίσθημα εσωτερικής λογικής και ποιότητας», είχε πει για τα σχέδια του για το έργο ο Rafael Viñoly δημιουργός του αρχιτεκτονικού γραφείου, ο οποίος απεβίωσε το Μάρτιο του 2023. «Επειδή το αεροδρόμιο, που είναι η πύλη προς την πόλη και τον πολιτισμό της, βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο της, πρέπει να είναι ένα αστικοποιημένο project, όχι ένα απομονωμένο σχέδιο, ξένο προς όλα, που να εστιάζει μόνο στα αεροπορικά τεχνικά standard και την προσέλκυση επιβατών.”

Εκτός από την παραγωγή κρασιού, η παρουσία του αμπελώνα θα λειτουργήσει επίσης για να καμουφλάρει κάπως την εμφάνιση του αεροδρομίου όταν το βλέπει κανείς από την κορυφή των ορόσημων της πόλης, όπως στην κορυφή του Duomo, του διάσημου Καθεδρικού Ναού της Φλωρεντίας  © Architectural office Rafael Viñoly

Όπως αναφέρει το ιταλικό γαστρονομικό περιοδικό Gambero Rosso, η σχεδίαση της υποδομής αυτής απαιτεί ένα πολύπλοκο σχέδιο, όπου πρέπει να ληφθούν υπόψη η κατανομή του βάρους, το σύστημα αποστράγγισης των υδάτων αλλά και η αντοχή στο φορτίο του ανέμου. Καθώς το μικροκλίμα στην οροφή του terminal διαφέρει σημαντικά από έναν συμβατικό αμπελώνα, θα υπάρχουν επίσης προκλήσεις στον χειρισμό της θερμοκρασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο project θα συμμετέχει ένας από τους κορυφαίους οινοποιούς της Τοσκάνης.

Δείτε Επίσης

Το πρώτο κομμάτι αναμένεται να ανοίξει το 2026, με την ολοκλήρωση να είναι προγραμματισμένη για το 2035.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!