ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ARTE

Στις 12 Δεκεμβρίου, το γαλλο-γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών στην περιοχή της Σαμπάνιας κατά τη διάρκεια του τρύγου. Το θέμα είχε ήδη απασχολήσει μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα την περίοδο του φετινού τρύγου, όταν πέντε εργάτες είχαν εντοπιστεί νεκροί. Το ρεπορτάζ του ARTE παρουσιάζει εικόνες που δείχνουν τις άθλιες συνθήκες διαμονής των εργατών που είχαν γίνει γνωστές τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Οι δημοσιογράφοι, μαζί με εκπροσώπους συνδικάτων, ανακάλυψαν στημένες σκηνές για τους εργάτες μέσα στο δάσος. Μαρτυρίες εργατών αναφέρουν ότι σε υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν τους καταβλήθηκε ούτε το χαμηλότερο μεροκάματο που προβλέπει ο γαλλικός νόμος καθώς οι εργοδότες τους εξαφανίστηκαν. Το ημίωρο ντοκιμαντέρ καταδεικνύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στη Σαμπάνια, όπου εταιρείες υπηρεσιών συχνά προσλαμβάνουν και οργανώνουν τους εργάτες του τρύγου, χωρίς τα οινοποιεία να έχουν πλήρη εικόνα ενώ δεν υπάρχει σωστός και τακτικός έλεγχος από τις τοπικές αρχές.
Το Comité Champagne καταδίκασε ξεκάθαρα αυτές τις πρακτικές: “Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο ARTE, είναι σαφές ότι οι καταστάσεις που περιγράφονται, δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα του κλάδου μας και τη δέσμευση της συντριπτικής πλειονότητας των παραγωγών Σαμπάνιας. Καταδικάζουμε απερίγραπτες πρακτικές και συμπεριφορές που αποκαλύπτονται στο ρεπορτάζ”. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των παραγωγών και οίκων σαμπάνιας ανακοίνωσαν άμεση δράση. “Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο θα υλοποιηθούν πριν την επόμενη συγκομιδή, και διάφορα έργα, όπως ο Χάρτης για την Φροντίδα των Παρόχων Υπηρεσιών και εργαλεία για κοινωνική διαφάνεια, βρίσκονται ήδη στο στάδιο ολοκλήρωσης”, λένε χαρακτηριστικά.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του ARTE

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!