ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ DECANTER

F\

Τέσσερα πλατινένια μετάλλια μαζί με σημαντικά χρυσά, ασημένια και χάλκινα έρχονται να προστεθούν στις σπουδαίες διακρίσεις που απέσπασαν τα ελληνικά κρασιά σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στον φετινό διαγωνισμό του περιοδικού Decanter, η Σαντορίνη αναδείχθηκε στην κορυφή του ελληνικού αμπελώνα καθώς και τα τέσσερα φετινά πλατινένια μετάλλια είναι από οινοποιεία του μοναδικού νησιού των Κυκλάδων.

Με 97 /100 και πλατινένια μετάλλια βραβεύτηκε το  Κτήμα Αργυρού για το Cuvee Monsignori του 2019 και το Vinsanto Late Release του 2002 αλλά και για το Pure του 2018 από το (μικρό αδερφάκι του Κτήματος) Volcanic Slopes Vineyards, ενώ την ανώτατη διάκριση κατέκτησε και το οινοποιείο Μικρά Θήρα για το Ασύρτικο του 2020. 

Ο Ματθαίος Αργυρός μιλώντας στο grapemag.gr σχολίασε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο παράγοντες. Στο αμπέλι και στην ομάδα. 

«Στο Κτήμα Αργυρού και στο Volcanic Slopes έχουμε καταφέρει να έχουμε μεγάλες διακρίσεις σε όλους τους σοβαρούς διαγωνισμούς που συμμετέχουμε. Ειδικά στο Decanter τα τελευταία χρόνια έχουμε κατακτήσει τα περισσότερα από τα πλατινένια που έχουν δοθεί σε ελληνικά κρασιά. Αυτό οφείλεται σε δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες στους οποίους έχουμε επενδύσει σημαντικά. Ο πρώτος είναι αδιαμφισβήτητα ο αμπελώνας. Έχουμε πλέον 1.300 στρέμματα από τα οποία τα 1.200 είναι παραγωγικά. Γίνεται σπουδαία δουλειά για να έχουμε σωστό φρούτο, ποιοτική πρώτη ύλη. Όλα ξεκινούν από το καλό σταφύλι, αν δεν το έχεις δεν μπορείς να προχωρήσεις όσες επενδύσεις κι αν κάνεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό στο οινοποιείο. Έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή μας πλέον τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα.

Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας στον οποίο επενδύουμε και οφείλεται η επιτυχία μας είναι η ομάδα των ανθρώπων του οινοποιείου. Συνολικά 50 άτομα ασχολούνται αυτή τη στιγμή στο Κτήμα Αργυρού και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαζί μας πολλά χρόνια. Οι νεότεροι συνεργάτες μας (αν εξαιρέσουμε τους ανθρώπους στο κομμάτι του επισκέψιμου) είναι ήδη 7 με 8 χρόνια εδώ, ενώ οι παλαιότεροι συμπληρώνουν 20 και 30 χρόνια στο οινοποιείο. Το δέσιμο αυτή της ομάδας είναι το μυστικό της επιτυχίας. Από τους εργάτες στο αμπέλι, τους γεωπόνους, τους ανθρώπους που δουλεύουν στο οινοποιείο, στο χημείο ή στο εμπορικό μας τμήμα, όλοι μαζί συνθέτουν την ομάδα. Είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία οφείλονται όλες αυτές οι μεγάλες επιτυχίες. Τα δύο οινοποιεία μας παράγουν συνολικά (τις καλές χρονιές) maximum 420.000 φιάλες. Στόχος μας δεν είναι να τις αυξήσουμε αλλά να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα των κρασιών μας. Να καταφέρουμε να συγκεντρώνουμε ακόμα μεγαλύτερες βαθμολογίες και να κατακτάμε σημαντικές διακρίσεις  σε σοβαρούς διαγωνισμούς. Μας ενδιαφέρει το Decanter, ή οι δύο διαγωνισμοί που γίνονται στη χώρα μας. (Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και 50 Great Greek Wines)».

Συνολικά ο απολογισμός για τα ελληνικά οινοποιεία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Απέσπασαν 4 πλατινένια, 9 χρυσά μετάλλια, 92 ασημένια και 186 χάλκινα . Τα περισσότερα, 13 συνολικά κέρδισε το Κτήμα Βίβλια Χώρα ενώ αν προσθέσουμε και το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Δύο Ύψη, το Κτήμα Μικρός Τίτος και τη Μικρά Θήρα που πρωταγωνιστεί το δίδυμο Γεροβασιλείου- Τσακτσαρλής ο συνολικός αριθμός φτάνει στα 30 μετάλλια!

Πολύ καλή παρουσία είχε και η Κύπρος στον φετινό διαγωνισμό, κατακτώντας συνολικά 37 μετάλλια εκ των οποίων τα δύο είναι χρυσά.

Δείτε Επίσης
WINE & ART

Το Decanter World Wine Awards (DWWA), θεωρείται ο πλέον σοβαρός και αξιόπιστος διαγωνισμός και ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Με το κύρος του, το περιοδικό Decanter έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση ανάμεσα στους καταναλωτές και εμπόρους κρασιών σε όλο τον κόσμο. Συνολικά στο φετινό διαγωνισμό δοκιμάστηκαν 18.244 κρασιά (αριθμός ρεκόρ) από 54 χώρες. Σε διάστημα δύο εβδομάδων 250 ειδικοί του κρασιού, ανάμεσά τους 41 Masters of Wine και 13 Master Sommelier, κατέληξαν στα κρασιά που βραβεύτηκαν.

50 από αυτά κέρδισαν τον τίτλο «Best in Show», 165 πήραν πλατινένιο μετάλλιο ενώ 676 κατέκτησαν χρυσό, 5.900 ασημένιο και 8.074 το χάλκινο του διαγωνισμού. Σε διεθνές επίπεδο, τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ήταν η χρονιά της Νότιας Αμερικής. 

Η Αργεντινή σημείωσε μεγάλη άνοδο, ανεβαίνοντας από τα 14 πλατινένια, χρυσά και Best in Show του 2021, στα 41 το 2022 και τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα με κρασιά κάτω από 15 λίρες. Η Χιλή κατέκτησε 21 χρυσά, έξι πλατινένια και δύο Best in Show, αριθμοί ρεκόρ για τα κρασιά της χώρας. 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Κυκλοφορίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!