ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Το μεγαλύτερο δρύινο βαρέλι στον κόσμο, βρίσκεται στη Νεβίλιε, ένα μικρό χωριό στο Πιεμόντε της Ιταλίας και ολοκληρώθηκε πρόσφατα μέσα στο οινοποιείο. Η κατασκευή του έγινε στο κελάρι και χρειάστηκαν δέκα εργάτες και δύο εβδομάδες δουλειάς. Έχει ύψος 5.3 μέτρα, διάμετρο 4.70 και βάθος 3.7 μέτρα. Η συνολική χωρητικότητα φτάνει στα 47.865 λίτρα και είναι γεμάτο με Barollo από τη σοδειά του 2016. Η ποσότητα αυτή, αρκεί για να γεμίσουν περίπου 64.000 φιάλες των 0,75 λίτρων, όση δηλαδή είναι η συνολική ετήσια παραγωγή ενός μικρομεσαίου ελληνικού οινοποιείου. Η δρυς που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τα δάση της Σλαβονίας, περιοχή στην Κροατία, πολύ γνωστή για τα υψηλής ποιότητας ξύλα της.

Το βαρέλι είναι καταγεγραμμένο από τον Ιούλιο του 2022 στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο σε χρήση. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό όμως, δεν είναι τόσο το μέγεθός του, όσο ο σκοπός που υπηρετεί. Γνωστή για την κοινωνική της δράση η οικογένεια Sarotto αποφάσισε το κρασί που θα εμφιαλωθεί και θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την ετικέτα ‘Barolo Riserva, Ai Fondatori’ (Οι Ιδρυτές), να αποτελέσει κομμάτι στο project ενίσχυσης του Ογκολογικού Ινστιτούτου Candiolo. Η dr Ιβάνα Σαρότο, αδερφή του Ρομπέρτο είναι ειδικευμένη γιατρός στην κλινική παθολογία στο ινστιτούτο αυτό που ασχολείται με την έρευνα μεθόδων καταπολέμησης του καρκίνου.

Το οινοποιείο Roberto Sarotto έχει οινικές ρίζες που φτάνουν στο 1820 όταν ο Giuseppe Sarotto άρχισε να φτιάχνει κρασί στην περιοχή του Πιεμόντε. Σήμερα παράγονται περίπου 1.000.000 φιάλες κρασί το χρόνο. Λευκά, ροζέ, κόκκινα,  ξηρά και γλυκά, ήσυχα και φυσικά πολλά διαφορετικά αφρώδη. Moscato d’Asti, Arneis, Chardonnay, Brachetto, Nebbiolo και Cabernet Sauvignon είναι οι κυριότερες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται.

Τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται μέσα στη ζώνη του Άστι και όπως είναι λογικό το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προέρχεται από Μοσχάτο με εννιά διαφορετικά αφρώδη. Οι ετικέτες αυτές κατατάσσονται συνήθως στην κορυφαία κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, DOCG.

Σε αυτά τα αμπέλια έχουν προστεθεί και επιλεγμένοι αμπελώνες από το Barollo και το Barbaresco που δίνουν την πρώτη ύλη για δημιουργία ποιοτικών ερυθρών κρασιών από τις περιοχές αυτές. Οινοποίηση και εμφιάλωση γίνονται εκτός ζώνης κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η αναγραφή της Ονομασίας Προέλευσης DOCG. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις στην κατηγοριοποίηση των κρασιών στις ιταλικές ζώνες. Η ιστορικότητα της οικογένειας στην οινοποίηση είναι αυτή που επιτρέπει την αναγραφή των DOCG Barbaresco και Barollo στις φιάλες του Roberto Sarotto.

Δείτε Επίσης
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟ BORDEAUX

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έρευνα και την περιβαλλοντική προστασία σε όλη τη διαδρομή της, η οικογένεια Sarotto αναπτύσσει σήμερα βιώσιμες τεχνικές στην καλλιέργεια και ήπιες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας τους είναι η βιωσιμότητα, κυρίως η εξασφάλιση της συνέχισης παραγωγής πρώτων υλών από τη γη, ισότιμα ανάμεσα στην οινική παραγωγή και την φροντίδα του οικοσυστήματος.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!