Η επιτροπή για τα κρασιά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στη Γαλλία θέλει να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τα από-αλκοολοποιημένα κρασιά εάν συνεχίσουν να φέρουν την ένδειξη προέλευσης. Στα κρασιά αυτά μέσω συγκεκριμμένης διαδικασίας μετά την αλκοολική ζύμωση έχει αφαιρεθεί μερικώς ή πλήρως το αλκοόλ και το τελικό ποσοστό του δεν υπερβαίνει το 0,5%.
Ο Eric Paul, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τα κρασιά με ΠΓΕ στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας έκανε λόγο για σαφείς απαιτήσεις των μελών της: «Να επιτρέπεται η ανάμειξη μερικώς απο-αλκοολοποιημένων κρασιών με συμβατικά κρασιά για τη μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ».
Θα ήθελαν επίσης το νερό και τα αρώματα που προστίθενται να προέρχονται μόνο από τα από-αλκοολοποιημένα κρασιά – με άλλα λόγια, η προέλευση του νερού και των αρωματικών ενώσεων θα πρέπει να είναι εντελώς ενδογενής, ή μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα. «Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αρωματική ουσία εκτός από τα ενδογενή αρώματα του προϊόντος κατά τη διαδικασία απενεργοποίησης», λέει ο Paul.
Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία μειώνεται και η βιομηχανία κρασιού αναζητά τρόπους εξόδου από την κρίση και στρέφεται και στα μερικώς και πλήρως απο-αλκοολοποιημένα κρασιά. Η στροφή αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η βιομηχανία τους κρασιού να κερδίσει μερίδιο της αγοράς χωρίς να χαθούν βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού, όπως είναι η προέλευση.
Οι συγκεκριμένες οινολογικές διαδικασίες για αυτά τα προϊόντα θα συζητηθούν σύντομα και στο Διεθνές Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV). Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.