Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ

Ο οίκος της Σαμπάνιας Moët & Chandon, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων Yanmar, ανέπτυξε ένα ρομποτικό τρακτέρ για την καλλιέργεια και κυρίως τον ψεκασμό των αμπελώνων. Το αυτόνομο ρομπότ YV01 ελέγχεται μέσω GPS και είναι ικανό να λειτουργεί σε απότομες πλαγιές με κλίση έως και 45 μοίρες. Χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερα οικονομικό και δυνατό κινητήρα και λειτουργεί για πολλές ώρες χωρίς διακοπή. Το αμπέλι χρειάζεται έτσι μόνο έναν επόπτη που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του ψεκασμού.

Από το 2019, ο οίκος Moët & Chandon πρωτοπορρεί στη χρήση τέτοιων μηχανών, οι οποίες μπορούν να ψεκάζουν τα αμπέλια ακόμα και σε δύσβατες περιοχές. Το πρωτότυπο ρομπότ παρουσιάστηκε το 2021 και δοκιμάστηκε αρχικά σε ένα αμπελοτόπι που ανήκε στην Επιτροπή της Σαμπάνιας για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ονομασίας Προέλευσης.

Στη συνέχεια, ο οίκος Moët & Chandon πραγματοποίησε «εκτεταμένες δοκιμές» με δύο μηχανές YV01 σε κάποιους από τους πιο δύσκολους σε πρόσβαση αμπελώνες για να αξιολογήσει την απόδοση των ρομπότ ψεκασμού σε πραγματικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ξεκίνησε προγράμματα εκπαίδευσης για τους εργαζόμενούς της προκειμένου να εξοικειωθούν με τις νέες μεθόδους λειτουργίας.

Σύμφωνα με την Yammar, στην καρδιά του YV01 βρίσκεται η κορυφαία τεχνολογία ηλεκτροστατικού ψεκασμού, η οποία εξασφαλίζει ότι σε όλες τις επιφάνειες του φυτού – εκτεθειμένες ή κρυφές – θα φτάσει η σωστή ποσότητα του υγρού με αποτελεσματικότητα και οικονομία. Το αποτέλεσμα; Η ποσότητα νερού ή χημικών που χρησιμοποιείται είναι βελτιστοποιημένη και με λιγότερα αποβλήτα. Ένα μεγάλο οφέλος για την οικονομική απόδοση του αμπελώνα.

Δείτε Επίσης
ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ DECANTER

Προς το τέλος του 2022, ο οίκος Moët & Chandon επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να χρησιμοποιήσει το YV01 σε «απαιτητικά» τμήματα αμπελώνων στο Aÿ και στο Cramant. Το κόστος του οχήματος ανέρχεται σε περίπου 152.000 ευρώ και μετά από τα θετικά αποτελέσματα, οι Yanmar Vineyard Solutions και η Moët & Chandon ξεκίνησαν την ανάπτυξη ενός άλλου ρομπότ για τον έλεγχο των ζιζανίων το 2023.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!