ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ BORDEAUX

Η απόβαση των Κινέζων στο Bordeaux και η αγορά οινοποιείων έχει και σκοτεινές πτυχές και φαίνεται ότι η ιστορία του Red Obsession συνεχίζεται. Εννέα Chateau του Bordeaux κατασχέθηκαν με εντολή δικαστηρίου του Παρισιού. Ιδιοκτήτης τους είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Naijie Qu, επικεφαλής του Ομίλου Haichang, ο οποίος έκανε την περιουσία του στην πετρελαϊκή βιομηχανία, στο real estate και στα θεματικά πάρκα στην πόλη Νταλιάν της βόρειας Κίνας και τώρα καταδικάστηκε για ξέπλημα χρήματος και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τα οινοποιεία: Chateau L’Enclos, Chateau Baby, Chateau Chenu-Lafitte, Chateau Branda, Chateau Grand Branet, Chateau Laurette, Chateau Thebot, και Chateau Millaud Montlabert.

Αγόρασε τα οινοποιεία στις αρχές της δεκαετίας του 2010 αλλά στο πλαίσιο ερευνών από το Κινεζικό Ελεγκτικό Δικαστήριο, ο Qu κατηγορήθηκε το 2023 για υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες για την απόκτηση των Chateau. Κατηγορήθηκε επίσης ότι έλαβε δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από τη θυγατρική του Βιομηχανικού και Εμπορικού Τραπεζικού Ομίλου της Κίνας (ICBC) στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια.

Συνολικά, ο Qu είχε αγοράσει 27 οινοποιεία σε πέντε χρόνια, τα οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν «παραμελημένα και ζημιογόνα». Σύμφωνα με γαλλικές αναφορές, τα Chateau και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του που κατασχέθηκαν έχουν συνολική αξία 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη ποινή σε τέτοιου είδους περίπτωσείς, μετά τις καταδίκες του Teodorin Obiang, γιου του προέδρου της Γουινέας, και του Rifaat el-Assad, θείου του προέδρου της Συρίας.

Ο Qu περιγράφεται ως αντικοινωνικός και επιθετικός επιχειρηματίας που είχε πάντα αδυναμία στο κρασί. Εισήγαγε το διάσημο φεστιβάλ κρασιού και γαστρονομίας του Bordeaux στην πατρίδα του, Νταλιάν, και φύτεψε εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνων με ποικιλίες από το Bordeaux στην πόλη. Η δίψα του για το κρασί τον οδήγησε σε ένα ξέφρενο αγοραστικό πανηγύρι στο Μπορντό μεταξύ 2010 και 2013.

Αγόρασε πάνω από 20 κτήματα στο Bordeaux, την εποχή των τεράστιων κινεζικών επενδύσεων στην περιοχή από δισεκατομμυριούχους όπως ο Jack Ma, ο Pan Shutong και η ηθοποιός Zhao Wei. Γνωστός στους περισσότερους στην περιοχή ως “Mr Dalian”, έχει γίνει το σύμβολο της εισροής κινεζικών χρημάτων στο Bordeaux.

Η έρευνα αποκάλυψε αργότερα ότι τα οινοποιεία αγοράστηκαν στο όνομα της συζύγου του Qu στο Χονγκ Κονγκ μέσω μιας σειράς εικονικών εταιρειών στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Δείτε Επίσης

Το 2024, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ένας συνεργάτης του καταδικάστηκε σε 18 μήνες με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για πλαστογραφία, παραποίηση εγγράφων και απάτη. Σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes”, η περιουσία του Naijie Qu ανέρχεται σε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!