Ανεξάρτητος δημοσιογράφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ασχολήθηκα πριν από…
Με τρεις διαφορετικές ποικιλίες ΠΟΠ (που ενδέχεται να γίνουν τέσσερις) η Κεφαλονιά είναι μια από τις σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές όσον αφορά την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και να γίνει πραγματικότητα η τοποθέτηση των ελληνικών κρασιών σε περίοπτη θέση στις διεθνείς αγορές, απαιτούνται σχεδιασμός και δράσεις.
Στο πλαίσιο τέτοιων δράσεων, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την Άνθεια Κώτση, σχεδίασαν και υλοποίησαν για 3η χρονιά το Kefalonia Wine Hub, το οποίο συνδέει άμεσα αμπελουργούς, οινοποιούς και άλλους ειδικούς της αγοράς οίνου με στόχο να αναδειχθούν μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση επίκαιρα οινικά και αμπελουργικά θέματα.
Μπορεί η βιοδυναμική καλλιέργεια να απαιτεί μηδενικές επεμβάσεις με χημικά, αλλά η χρήση της τεχνολογίας είναι αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο τελικό αποτέλεσμα και στην επίτευξη του στόχου. Για παράδειγμα, η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των συνθηκών πάνω και κάτω από το έδαφος, μαζί με τη ματιά του αμπελουργού, ώστε η πρόβλεψη να μειώσει το ρίσκο της παρέμβασης. Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη μας στην Κεφαλονιά, σε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ, βρεθήκαμε συμπτωματικά σε μια μάζωξη Ιταλών οινοποιών που παράγουν φυσικά κρασιά την Ιταλία, οι οποίοι στο σύνολο τους μας είπαν ότι αξιοποιούν την τεχνολογία στο μέγιστο προκειμένου να προλάβουν άσχημες εξελίξεις.
Αρχική » KEFALONIA WINE HUB
Στο πλαίσιο της δράσης του Συνδέσμου Οινοποιών της Κεφαλονιάς, αναδείχθηκαν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ο κατακερματισμός της καλλιεργητικής γης και η γραφειοκρατία που καθυστερεί την ανάδειξη γηγενών ποικιλιών, τα οποία είναι διαχρονικά προβλήματα του κλάδου