KEFALONIA WINE HUB

Με τρεις διαφορετικές ποικιλίες ΠΟΠ (που ενδέχεται να γίνουν τέσσερις) η Κεφαλονιά είναι μια από τις σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές όσον αφορά την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και να γίνει πραγματικότητα η τοποθέτηση των ελληνικών κρασιών σε περίοπτη θέση στις διεθνείς αγορές, απαιτούνται σχεδιασμός και δράσεις.

Στο πλαίσιο τέτοιων δράσεων, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την Άνθεια Κώτση, σχεδίασαν και υλοποίησαν για 3η χρονιά το Kefalonia Wine Hub, το οποίο συνδέει άμεσα αμπελουργούς, οινοποιούς και άλλους ειδικούς της αγοράς οίνου με στόχο να αναδειχθούν μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση επίκαιρα οινικά και αμπελουργικά θέματα.

Η φετινή χρονιά ήταν αφιερωμένη στη βιοδυναμική καλλιέργεια και το smart farming, με καλεσμένους τον οινοποιό και γεωλόγο Δημήτρη Γεώργα, τον Μάριο Δεσύλλα που είναι γεωπόνος, και σύμβουλος βιοδυναμικής καλλιέργειας, τον Δημήτρη Χριστούδη, MSc Γεωπόνο και Smart agriculture expert και τον Ιάσονα Μπινιάρη επίσης MSc Γεωπόνο και Smart agriculture expert. Αν και αρχικά τα δύο θέματα φαίνονταν αποξενωμένα, αποδείχτηκε ότι είχαν άμεση σύνδεση.©Kefalonia Winemakers_Kefalonia Wine Hub 2024_photo by Adriana Karantinou

Μπορεί η βιοδυναμική καλλιέργεια να απαιτεί μηδενικές επεμβάσεις με χημικά, αλλά η χρήση της τεχνολογίας είναι αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο τελικό αποτέλεσμα και στην επίτευξη του στόχου. Για παράδειγμα, η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των συνθηκών πάνω και κάτω από το έδαφος, μαζί με τη ματιά του αμπελουργού, ώστε η πρόβλεψη να μειώσει το ρίσκο της παρέμβασης. Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη μας στην Κεφαλονιά, σε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ, βρεθήκαμε συμπτωματικά σε μια μάζωξη Ιταλών οινοποιών που παράγουν φυσικά κρασιά την Ιταλία, οι οποίοι στο σύνολο τους μας είπαν ότι αξιοποιούν την τεχνολογία στο μέγιστο προκειμένου να προλάβουν άσχημες εξελίξεις.

Δείτε Επίσης

Παράλληλα, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και στα χέρια των καλλιεργητών που θέλουν να επιτύχουν την ηπιότερη δυνατή παρέμβαση στο αμπέλι, αξιοποιώντας μεθόδους καλλιέργειας ακριβείας, με τη χρήση αυτόνομων και ημι-αυτόνομων συσκευών, όπως τα ρομπότ και τα drones. ©Kefalonia Winemakers_Kefalonia Wine Hub 2024_photo by Adriana Karantinou

Στο πλαίσιο της δράσης του Συνδέσμου Οινοποιών της Κεφαλονιάς, αναδείχθηκαν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ο κατακερματισμός της καλλιεργητικής γης και η γραφειοκρατία που καθυστερεί την ανάδειξη γηγενών ποικιλιών, τα οποία είναι διαχρονικά προβλήματα του κλάδου

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!