Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 αμπελουργοί και εργαζόμενοι σε οινοποιεία πραγματοποιήθηκε στο νότο της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην πόλη Narbonne το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Αυτό που ζήτησαν οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότερη υποστήριξη από το κράτος, για να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες δυσκολίες της αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων και συνεταιρισμών, τα απλά κρασιά αγοράζονται από τις αλυσίδες λιανικής στις τιμές που αγόραζαν πριν από 15 χρόνια, αλλά πωλούνται στους καταναλωτές σε τιμή που έχει διπλασιαστεί από τότε.
Οι παραγωγοί, ζητούν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Όπως λένε, οι γαλλικές αλυσίδες λιανικής αγοράζουν πολύ λιγότερο κρασί από τη Γαλλία και προτιμούν να πάρουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία, ένα εκατολίτρο πωλείται στη Γαλλία για 40 ευρώ, σε σύγκριση με τα 80 ευρώ από τις τοπικές οινοποιίες. Η κρίση του Covid, ο παγετός, η χαλάζι, η ξηρασία και οι εμπορικοί φραγμοί στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε μια δομική κρίση την γαλλική αμπελουργία. Ο Υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau συμφώνησε να συναντηθεί με εκπροσώπους των καλλιεργητών τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η εφημερίδα L’Indépendant.
Ταυτόχρονα, η Γαλλική Γερουσία συζητά ήδη καθιέρωση κατώτατης τιμής πώλησης κρασιού τα 3,50 ευρώ ανά μπουκάλι. Αντίστοιχα το δοχείο των 5 λίτρων που είναι διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ, θα είναι κατά 150% ακριβότερο, με τιμή 23,30 ευρώ από 9,35 ευρώ που είναι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, θέλουν να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση αλκοόλ στην οποία οφείλονται 49.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Στη Σκωτία, όπου οι ελάχιστες τιμές για το αλκοόλ ισχύουν από τον Μάιο του 2018, οι πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί κατά 3% και οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 13,4%, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The Lancet”.