Μια ιστορική αλλαγή φέρνει η απόφαση της γαλλικής αρχής INAO, καθώς η Ονομασία Προέλευσης του Médoc, περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Bordeaux, θα περιλαμβάνει πλέον και λευκά κρασιά. Η ανακοίνωση έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την περιοχή.
Αν και η ένταξη των λευκών κρασιών συζητείται εδώ και χρόνια – η τελευταία επίσημη αναθεώρηση της ονομασίας του Médoc έγινε το 2022 – μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί της αριστερής όχθης μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο τη γενική ένδειξη Bordeaux Blanc. Τώρα, η νέα κατηγορία Médoc Blanc αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και διαφοροποίηση στα λευκά κρασιά της περιοχής.
Η αλλαγή βρίσκεται σε φάση έγκρισης και θα παραμείνει σε περίοδο ενστάσεων για δύο μήνες. Σύμφωνα με τη γαλλική οινική πλατφόρμα Vitisphere, εάν δεν προκύψουν εμπόδια, οι πρώτες ετικέτες με την ένδειξη Médoc Blanc θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ήδη από φέτος.
Οι προδιαγραφές και οι πρωταγωνιστές της αλλαγής
Η περιοχή διαθέτει περίπου 100 εκτάρια (1.000 στρέμματα) που πληρούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή Médoc Blanc, αν και οι συνολικές λευκές φυτεύσεις στην περιοχή είναι περίπου διπλάσιες. Σύμφωνα με τον Claude Gaudin, πρόεδρο του ομίλου παραγωγών (ODG) που εκπροσωπεί τις ονομασίες Médoc, Haut-Médoc και Listrac-Médoc, η νέα κατηγορία θα επιτρέψει στα κρασιά της περιοχής, που κοστίζουν από 12 έως 25 ευρώ, να διαφοροποιηθούν από τη γενική κατηγορία Bordeaux Blanc.
Μάλιστα, αναγνωρισμένες ετικέτες, όπως το Pavillon Blanc του Château Margaux, το Aile d’Argent του Mouton-Rothschild και το Cos d’Estournel Blanc, αναμένεται να υιοθετήσουν τη νέα ένδειξη, καθώς πληρούν τις προδιαγραφές παραγωγής, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 30% παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για έξι μήνες.
«Η εγγύτητα με τον ωκεανό και το σύστημα των εκβολών του ποταμού δίνουν στα κρασιά μια χαρακτηριστική αλμυρότητα, η οποία χρειάζεται την υποστήριξη των τανινών στο βαρέλι», δήλωσε η Hélène Larrieu, διευθύντρια του ODG, στην οινική έκδοση Téma Agriculture & Terroirs. «Χωρίς την αλληλεπίδραση με το ξύλο, τα κρασιά χάνουν μέρος της αρωματικής τους πολυπλοκότητας».
Οι ποικιλίες και οι κανονισμοί παραγωγής
Αν και αρχικά εξετάστηκε η ένταξη ποικιλιών όπως το Chenin Blanc, Gros Manseng, Viognier και το Chardonnay, η τελική απόφαση περιορίστηκε στις κλασικές ποικιλίες του Bordeaux – Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle και Sauvignon Gris. Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση 15% πειραματικών ποικιλιών, όπως Floréal, Sauvignac, Souvignier Gris, Alvarinho και Liliorila.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Chardonnay παραμένει «συμπληρωματική» ποικιλία, με όριο συμμετοχής έως 15% στο τελικό χαρμάνι. Αυτό αντικατοπτρίζει τη σημαντική παρουσία του στην περιοχή, όπου καλύπτει περίπου 5% των λευκών φυτεύσεων.
Αρχικά, η νέα ονομασία αφορούσε αποκλειστικά κρασιά που θα παλαιώνονταν και θα εμφιαλώνονταν στο κτήμα παραγωγής τους. Ωστόσο, μετά από πιέσεις των τοπικών εμπόρων (négociants), οι κανονισμοί επιτρέπουν πλέον την αγορά σταφυλιών ή κρασιού από τους εμπόρους, υπό την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη εξάμηνη παλαίωση θα έχει ολοκληρωθεί στο αρχικό κτήμα παραγωγής.
Η παράδοση των λευκών κρασιών στο Médoc
Παρότι το Médoc είναι ταυτισμένο με τα ερυθρά κρασιά, η ιστορία της λευκής οινοποίησης στην περιοχή χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, με ιδιαίτερη παράδοση στη βόρεια ζώνη του Médoc και στα ασβεστολιθικά εδάφη της περιοχής Blanquefort, στα περίχωρα του Bordeaux. Μάλιστα, στις αρχές του 20ού αιώνα, η ένδειξη “Graves de Blanquefort” κάλυπτε αποκλειστικά αυτά τα κρασιά.
Σύμφωνα με την Jane Anson, διακεκριμένη οινική συγγραφέα και ειδική στο Bordeaux, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν γνωστές ετικέτες, όπως το Pavillon Blanc, θα επιλέξουν να ενταχθούν στη νέα ονομασία. «Η κατηγορία Bordeaux Blanc διαθέτει ήδη ισχυρά ονόματα, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάποια από αυτές τις ετικέτες θα υιοθετήσουν τη νέα ένδειξη. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα το κάνουν – τουλάχιστον όχι στην αρχή».
Η νέα ονομασία αποτελεί σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη για το Médoc, καθώς δίνει νέα προοπτική στα λευκά κρασιά της περιοχής. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί από τους κορυφαίους παραγωγούς του Bordeaux.