Με αφορμή την παρουσίαση της σπάνιας Ζακυνθινής ποικιλίας Μακρυποδιά, η οποία φύεται στο νησί της Ζακύνθου, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της διάσωσης γηγενών ποικιλιών, οι οποίες είναι πιθανό να είναι κρυμμένοι θησαυροί για τον οινικό πλούτο της χώρας.
Η ποικιλία Μακρυποδιά διασώθηκε στη Ζάκυνθο, με πολύ προσωπική εργασία για 20 έτη του Επαμεινώνδα Τσούτσουρα, πρώην ερευνητή στο Ινστιτούτο Οίνου Αθηνών, σε συνεργασία με καλλιεργητές του νησιού. Tο όνομά της φαίνεται να προέρχεται από το ιδιαίτερο σχήμα του τσαμπιού της που είναι μακρύ και λεπτό. Η σύγχρονη ιστορία της Μακρυποδιάς ξεκινά το 1980, όταν το Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών ενέταξε την ποικιλία στην αμπελογραφική συλλογή. Μόλις δύο πρέμνα Μακρυποδιάς είχαν εντοπιστεί τότε σε υψόμετρο 400 μέτρων κοντά στο χωριό Ορθονιές. Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, με γενετική σύγκριση, η Μακρυποδιά αποδεικνύεται ότι δεν ταυτίζεται με καμία άλλη ποικιλία. Σήμερα στη Ζάκυνθο υπάρχουν 15 έως 20 στρέμματα αμπελώνων, στους οποίους φύεται η ποικιλία Μακρυποδιά. Παράλληλα, καλλιεργητές και οινοποιοί από άλλες περιοχές της χώρας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της ποικιλίας, η οποία ήδη οινοποιείται στην περιοχή Τσεκούρι Σουλίου στην Ήπειρο.
Στο άμεσο μέλλον, το οινικό δυναμικό της ποικιλίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 5.000 φιάλες, όπως όμως είπε ο Δημήτρης Τζάκος, ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής Winest, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση: “Η μοναδικότητα της γεύσης των κρασιών αυτής της ποικιλίας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ώστε να προσελκύσει περισσότερους καλλιεργητές και οινοποιούς.
Η Μακρυποδιά «μπαίνει στον χάρτη»: Δέσμευση για εγγραφή της σπάνιας Ζακυνθινής ποικιλίας στον Εθνικό Κατάλογο
Με επίσημη δέσμευση για την κατάθεση του σχετικού φακέλου προς το Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της σπάνιας λευκής ποικιλίας Μακρυποδιά στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών αμπέλου μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου στην Αθήνα, με θέμα: «Μακρυποδιά – Η διαδρομή μιας σπάνιας Ζακυνθινής οινοποιήσιμης λευκής ποικιλίας από ποικιλία υπό εξαφάνιση σε μια νέα πραγματικότητα».
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου και συγκέντρωσε δημοσιογράφους, οινοπαραγωγούς, οινοχόους, καθώς και επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Επαμεινώνδας Τσούτσουρας, τέως ερευνητής του Ινστιτούτου Οίνου Αθηνών, και ο Δημήτρης Τάσκος, ερευνητής Γ’ του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα». Ο κ. Τσούτσουρας βραβεύτηκε για τη μακρά του συμβολή στη διάσωση και ανάδειξη της ποικιλίας, η οποία μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στα όρια της εξαφάνισης.