ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή είναι η Χιλή και κομμάτι της καταστροφής αυτής είναι και η οινική βιομηχανία της χώρας. Οι μεγάλες φωτιές που καίνε δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές στη Χιλή, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24 άτομα ενώ περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό πρακτορείο Conaf. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους καθώς στη χώρα, μαίνονται τουλάχιστον 80 πυρκαγιές ενώ άλλες 250 έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της νότιες επαρχίες Νιούμπλε, Μπίο-Μπίο, και Αραουκάνια. Από τις πυρκαγιές έχουν γίνει στάχτη περίπου 2.700.000 στρέμματα, που περιλαμβάνουν και αμπελώνες. Το κύμα καύσωνα δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών αφού η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Για άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα. «Η Χιλή είναι ουσιαστικά από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όχι στη θεωρία αλλά στην πραγματικότητα».

Αμπελώνες και οινοποιεία καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που καίνε στη Χιλή. Σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες. Κάποια από τα πιο παλιά αμπέλια της κοιλάδας Ιτάτα ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών έγιναν στάχτη.

Η περίοδος του τρύγου πλησιάζει για τις κοιλάδες Μπίο-Μπιο και Ιτάτα όπου βρίσκονται κάποιοι από τους παλαιότερους αμπελώνες της Χιλής. Με δεδομένο ότι τα οινοποιεία που επλήγησαν είναι κυρίως μικρές σχετικά επιχειρήσεις, υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αν θα καταφέρουν να ανακάμψουν. «Χάσαμε το 90% των αμπελιών μας», λέει ο Λέο Εράζο από το οινοποιείο A los Viñateros Bravos και παροτρύνει τους φίλους τους να βοηθήσουν. «Η καλύτερη ηθική και οικονομική υποστήριξη προς εμάς από όλους εσάς που πραγματικά ενδιαφέρεστε, είναι να ανοίξετε μια φιάλη κάποιου παραγωγού από την περιοχή Χαριλχούε. Αυτό θα βοηθήσει όσους από μας έχουμε πληγεί, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να ονειρευόμαστε και να διατηρήσουμε την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας σε αυτή τη γη που βρίσκονται τα παλιά αμπέλια μας. Όλα αυτά χάνονται κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας».
Και ενώ οι προσπάθειες αναχαίτισης των πυρκαγιών συνεχίζονται, παράλληλα έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και όλο και περισσότεροι αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί ζητούν απεγνωσμένοι βοήθεια από την πολιτεία αλλά και ορθότερη πολιτική για την προστασία των δασών. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι η εμπορική εκμετάλλευση των δασών», εξηγεί ο Χουάν Χοσέ Λεντέσμα, από το οινοποιείο Vinas Ineditas που βρίσκεται στη Μπίο-Μπίο. «Οι αντιπυρικές ζώνες είναι απλοί δρόμοι και δεν προσφέρουν στην προστασία. Μια πολύ απλή λύση θα ήταν η πολιτεία να κατασκευάσει μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, με πλάτος 300 ως 500 μέτρα κι έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος».

Οι πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι πολλές οινικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Ανάμεσά τους τα οινοποιεία: Leoncio Wines, Rogue Vine, Jorge Cotal και Viña Altos del Valle ενώ και πολλοί άλλοι παραγωγοί ανέφεραν ότι οι περιουσίες τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Όπως δήλωσε στο Decanter η Ανίτα Τζάκσον, Διευθύντρια των Wines of Chile στο Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πραγματικά λυπηρό και ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει και οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις φωτιές. Οι περιοχές αυτές είναι παραδοσιακές οινικές ζώνες και εκεί βρίσκονται παλαιά αμπέλια που παράγουν πολύ ιδιαίτερα κρασιά τα οποία προέρχονται κυρίως από μικρά οινοποιεία και αμπελουργούς. Παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς οι αναφορές για τις επιπτώσεις στην περιοχή συνεχώς αυξάνονται».
Η εταιρεία Itata Expediciones, που ειδικεύεται στο γαστρονομικό τουρισμό, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Είμαστε πολύ βαθιά λυπημένοι με αυτό που έχει συμβεί. Οι φίλοι μας θα χρειαστούν πολύ βοήθεια για να το ξεπεράσουν. Τόσα όνειρα έγιναν στάχτη, αλλά θα βρουν την δύναμη να επανακάμψουν. έχουν γίνει στάχτη».
Η περιοχή αυτή υπέφερε από καταστροφικές πυρκαγιές και τον Ιανουάριο του 2017 όταν περίπου 570.000 εκτάρια κάηκαν προκαλώντας τεράστια ζημιά στην οινική βιομηχανία. Η Ισπανία, οι ΗΠΑ, ο ισημερινός, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα προθυμοποιήθηκαν να στείλουν δυνάμεις για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης ενώ η γειτονική Αργεντινή έστειλε ήδη 64 πυροσβέστες, οχήματα κι ένα ελικόπτερο Chinook.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!