ΜINDFUL DRINKING VS DRY JANUARY

«Αν πραγματικά θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί, πιείτε ένα ποτήρι κρασί. Συνειδητοποιήστε όμως την αίσθηση που σας χαρίζει αυτή η εμπειρία, μην το πίνετε μηχανικά. Τι αίσθηση σας χαρίζει στο στόμα, πώς αισθάνεστε όταν το πίνετε….». Αυτές είναι με δύο λόγια οι συμβουλές των οπαδών του Mindful Drinking της νέας τάσης που διαμορφώνεται διεθνώς ως απάντηση στην δαιμονοποίηση του αλκοόλ που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει τελευταία.

Tα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές έχουν αποκτήσει μια νέα συνήθεια: Ονομάζεται Dry January, ή Drynuary και δεν είναι τίποτε άλλο από την αποχή από το αλκοόλ για ένα μήνα, μετά από τις «υπερβολές» των εορτών. Η τάση αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλής, κάτι σαν τις δίαιτες που ξεκινούν  μετά μανίας για να χαθούν τα κιλά των διακοπών.

 Είναι όμως η σωστή απάντηση για όσους θέλουν πραγματικά να περιορίσουν την κατανάλωση; Η μήπως μετά από ένα μήνα πλήρους αποχής, επιστρέφει κανείς δριμύτερος στις «κακές» συνήθειες, όπως συμβαίνει συνήθως και με τις πολύ αυστηρές δίαιτες; 

Δυστυχώς, κατά την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων «προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ», η οποία αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες με κυρίαρχο το στρές. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες μελέτες η τάση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες. Όμως οι ριζικές λύσεις τύπου «το κόβω για ένα μήνα» φαίνεται τελικά ότι δεν αποτελούν την σωστή απάντηση. 

Μια λελογισμένη κατανάλωση, όπως αυτή που προτείνουν οι οπαδοί του mindful drinking  είναι η νέα προσέγγιση η οποία δεν υιοθετεί την στέρηση και την αποχή αλλά το μέτρο. Το κίνημα του mindful drinking υιοθετεί πολλές «στρατηγικές» από την πρακτική του διαλογισμού και απευθύνεται σε όλους όσοι θεωρούν ότι το «παρακάνουν» με το ποτό. «Η πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα προσφέρει τη δυνατότητα στο σώμα μας και στο νού μας να κάνει ένα reset, » επισημαίνουν οι ειδικοί, όμως η συνειδητή κατανάλωση δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πίνουν λιγότερο χωρίς να στερούνται. 

Δείτε Επίσης
ΠΑΙΞΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ QR

Οίνος ευφραίνει καρδίαν άλλωστε, ας μη το ξεχνάμε.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!