Οι διαρρήξεις σε εστιατόρια της Γαλλίας που διαθέτουν κάβες με πολύ καλά κρασιά συνεχίζονται. Οι τιμές των κρασιών από συγκεκριμένες περιοχές ανεβαίνουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και οι φιάλες αυτές γίνονται όλο και πιο συχνά στόχος ληστών. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές εκτιμούν ότι οι κλοπές είναι απόλυτα στοχευμένες και γίνονται “κατά παραγγελία”.
Αυτή τη φορά στόχος ήταν ένα μικρό εστιατόριο στο Παρίσι, το οποίο δεν κατονομάστηκε από τις αρχές. Άγνωστοι που μπήκαν μέσα, έκλεψαν 750 φιάλες κρασιού αξίας 60.000 ευρώ. Κάποια από τα κρασιά ήταν Grand Cru ετικέτες από την Βουργουνδία, με τιμή λιανικής πάνω από 2.000 ευρώ η καθεμία. Οι κλέφτες διέρρηξαν το μικρό εστιατόριο, το οποίο διαθέτει μόλις δώδεκα τραπέζια, και έτσι είχαν πρόσβαση στην κάβα του κρασιού. Τους τελευταίους μήνες, αρκετά εστιατόρια στο Παρίσι έχουν πέσει θύματα κλοπών κρασιού. Η πιο θεαματική περίπτωση αφορά το διάσημο εστιατόριο La Tour d’Argent, από την κάβα του οποίου κλάπηκαν 83 φιάλες Grands Crus αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ τον Ιανουάριο.
Ο λόγος για αυτά τα περιστατικά μπορεί να είναι η απότομη αύξηση των τιμών των κρασιών της Βουργουνδίας. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της La Revue du vin de France, Jérôme Baudouin, η μέση τιμή για μια φιάλη Burgundy Premier Cru στην εγχώρια αγορά έχει αυξηθεί από 50 ευρώ σε 400 ευρώ την τελευταία δεκαετία. Οι αυξήσεις αυτές καθιστούν τα κρασιά ελκυστικά για τους κλέφτες, οι οποίοι στοχεύουν μικρά εστιατόρια και κλέβουν συγκεκριμένα 20 έως 30 κιβώτια. Στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Νορβηγία, οι κάβες κορυφαίων εστιατορίων έχουν επίσης αποτελέσει στόχο διαρρήξεων και κλοπών τα τελευταία χρόνια.