ΝΕΑ, ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ!

Τρία νέα κρασιά κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα και έρχονται γεμάτα προσδοκίες να πρωταγωνιστήσουν στις οινικές επιλογές του καλοκαιριού.

Το Κτήμα Μουσών παρουσιάζει ένα νέο κρασί από Ασύρτικο.

Η ετικέτα ονομάζεται 100% CRISPY ASSYRTIKO.

Σταφύλια που προέρχονται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι, έναν τους παλαιότερους κυπελοειδής αμπελώνες Ασύρτικου (bush vines) της οικογένειας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων, στην κοιλάδα των Μουσών, στις πλαγιές του Ελικώνα στη Βοιωτία.  Χειρωνακτικός τρύγος, οινοποίηση με άγριες ζύμες και παραμονή για 8 μήνες στις οινολάσπες. Τα αδέρφια Ζαχαρία λένε για το νέο τους δημιούργημα, ότι είναι ένα κρασί με τραγανή οξύτητα και αρώματα από λεμόνι και πράσινο μήλο, με πικάντικη επίγευση και ορατές νότες μεταλλικότητας.

Αrtana, από το οινοποιείο Πετρακόπουλου.

Μια πρωτότυπη οινοποίηση ξηρού Μοσχάτου βγαίνει στην αγορά από το οινοποιείο Πετρακόπουλου. Το Artana είναι ένα κρασί από την ποικιλία του μικρόρωγου Μοσχάτου Κεφαλληνίας που κυκλοφόρησε σε μόλις 900 φιάλες. Τα σταφύλια προέρχονται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι στην περιοχή του Αγκώνα. Εκεί συναντά κανείς αργιλοαμμώδη εδάφη με έντονες κλίσεις και διαμόρφωση σε παραδοσιακές πεζούλες. Όπως μας λέει η οινοποιός και οινολόγος Κική Σιαμέλη: “Θα έλεγα ότι είναι ένα ξηρό μοσχάτο με κομψότητα, όχι πολύ έντονα αρωματικό που ακολουθεί τη φιλοσοφία του οινοποιείου. Οι μόνες παρεμβάσεις μας, έχουν να κάνουν με την προσθήκη ζυμών και την ελάχιστη δυνατή θείωση. Είναι ένα ενδιαφέρον αμπελοτόπι που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα κρασί, με οξύτητα, εντάσεις και ωραίο γαστρονομικό χαρακτήρα”. Το όνομα Αρτάνα, στην τοπική ιδιαίτερη Κεφαλλονίτικη διάλεκτο σημαίνει “παρτέρι για λουλούδια” κάτι που φαίνεται ότι ταιριάζει με τον χαρακτήρα του συγκεκριμμένου κρασιού. 

Ο νεαρός Αιμίλιος Αντρέι, στα αμπέλια.

Μια νέα κυκλοφορία έρχεται από την Κρήτη, αποτελεί παράλληλα και την πρώτη προσπάθεια του Αιμίλιου Αντρέι να συστηθεί ως οινοποιός στον κόσμο του κρασιού. Το πρώτο του κρασί είναι ένα Μοσχάτο Σπίνας από τα Λευκά Όρη. Μετά τις συνεργασίες του με τον Κωστή Δαλαμάρα και τον Αποστόλη Θυμιόπουλο, ο νεαρός οινοποιός επιστρέφει στη γενέτειρά του.  Αναζητώντας ιδανικούς αμπελώνες με τοπικές ποικιλίες στο νομό Χανίων, βρήκε το συγκεκριμένο αμπέλι που όπως λέει του ταιριάζει.

Μιλώντας στο grapemag περιγράφει την περιοχή που επέλεξε και τις διαδικασίες που ακολούθησε:  “Υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα παλιά αμπελοτόπια στα ορεινά των Χανίων και ειδικά στην περιοχή από όπου προέρχεται το Μοσχάτο Σπίνας. Η Σπίνα είναι ένα χωριό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η άκρη μιας πολύ ενδιαφέρουσας αμπελουργικής ζώνης που περιλαμβάνει τα χωριά Τεμένια και Μάζα. Υψόμετρο στα 810 μέτρα με γρανιτικά και σχιστολιθικά εδάφη και ένα αυτόριζο, αιωνόβιο αμπέλι. Η φυλλοξήρα δεν έχει αγγίξει αυτή την περιοχή και στο αμπελοτόπι από το οποίο προέρχεται το σταφύλι που μας έδωσε το κρασί, όπως μας λένε οι ντόπιοι καλλιεργητές, τα νεότερα κλήματα έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών!” 

Δείτε Επίσης
Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

Η έκφραση της ποικιλίας ξεφεύγει από την τυπικά έντονη αρωματικά εκδοχή που συνηθίζεται από τους περισσότερους παραγωγούς. Ήπια οινοποίηση με ουδέτερες ζύμες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και παραμονή για 4 μήνες με τις οινολάσπες. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, έχει 12% αλκοόλ και όπως λέει ο δημιουργός του, “είναι κρασί με έντονη λεμονάτη αίσθηση, έντονη οξύτητα και μια αίσθηση αλμύρας στο στόμα”. Ο Αιμίλιος Αντρέι παρουσιάζει το το νέο project του με το όνομα Αόρι που στη κρητική διάλεκτο σημαίνει “βουνό”. Το πρώτο κρασί, το Μοσχάτο Σπίνας είναι περιορισμένης παραγωγής καθώς κυκλοφόρησε σε 1.500 φιάλες. Σύντομα, μέσα στο φθινόπωρο θα ακολουθήσει ένα κόκκινο κρασί από Κοτσιφάλι. Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε τα newsletter του grape!