Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΣΑΤΙΑ

©MEYER-ConseilVinsAlsace

Νίκος Ιωαννίδης

Στην Αλσατία, ο πιο πρώιμος τρύγος όλων των εποχών ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου. Άρχισε περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με την Ένωση Οινοποιών Αλσατίας (AVA). Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2018, όταν ο τρύγος ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου.
Και η γιορτή του τρύγου μεταφέρεται κι αυτή. Έτσι, το φετινό φεστιβάλ του τρύγου της Αλσατίας που θα γίνει για 71η φορά στην πόλη Barr είναι προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου.

Παραδοσιακά, τα σταφύλια για την παραγωγή του Crémant τρυγούνται πρώτα στην Αλσατία. Τα σταφύλια για τα υπόλοιπα κρασιά αναμένεται να αρχίσουν να μαζεύονται από τις 25 Αυγούστου, λέει ο πρόεδρος της AVA, Ζιλ Εράρ. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο τρύγος ξεκινά περίπου 20 με 25 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια».

Τα αμπέλια αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα νωρίς φέτος, ευνοημένα από τον ήπιο καιρό. Την γλίτωσαν από τους όψιμους παγετούς και τον Ιούνιο ακολούθησε μια περίοδος καύσωνα ενώ στο τέλος Ιουλίου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, για να ακολουθήσει από ένα ακόμη κύμα καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σταφύλια να απορροφήσουν αρχικά νερό, στη συνέχεια να παράγουν σάκχαρα, και τέλος να αυξήσουν τον αλκοολικό τίτλο κατά δύο βαθμούς την εβδομάδα – αντί του συνηθισμένου 1,2.

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης του τρύγου καθορίζεται σε συνεννόηση με το Εθνικό Ινστιτούτο Ονομασίας Προέλευσης και Ποιότητας (INAO). Κάποιοι οινοποιοί στην Αλσατία είχαν ήδη ξεκινήσει τον τρύγο πριν από την επίσημη ημερομηνία της Τρίτης, αλλά χρειάστηκε να λάβουν ειδική άδεια από τις αρχές.

TAGS.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!