ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΣΤΟ BORDEAUX

Οι αμπελουργοί στο Bordeaux αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα με τον περονόσπορο. Το θέμα απασχολεί και φέτος σοβαρά την οινική κοινότητα με τον ειδικό στην προστασία των φυτών Αλεξάντρ Νταβί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (IFV) να παρουσιάζει στο Συμβούλιο των Επαγγελματιών Κρασιών του Μπορντό (CIVB) μια επισκόπηση της κατάστασης υγείας των αμπελώνων.

Σύμφωνα με τον Νταβί, ένα τρίτο των 47 ελεγχόμενων τοποθεσιών που δεν είχαν εφαρμοστεί παρεμβάσειςγια την αντιμετώπιση ασθενειών, σε ολόκληρη την περιοχή Gironde έδειξε ήδη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα περονόσπορου στις 30 Απριλίου. «Στο δίκτυό μας από 56 plots που είναι παραγωγικά και έχουν δεχθεί προληπτική παρέμβαση, το ένα στα δύο είναι μολυσμένο, με επίπτωση 3%».

Στην περιοχή του Libournais, οι αντίστοιχες περιπτώσεις είναι συχνές έως πολύ συχνές. Το ίδιο ισχύει και για το Graves, ενώ τα σημεία στο Médoc  είναι αρκετά απομονωμένα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν εξαιρετικά νωρίς το 2024. «Παρατηρήσαμε συμπτώματα από τις 22 Απριλίου, περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ότι το 2020 και 2023». Ο Αλεξάντρ Νταβί εξηγεί το φαινόμενο με τον ήπιο και βροχερό χειμώνα. «Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, έπεσαν 950 χιλιοστά βροχής στο Saint-Émilion – σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 544 χιλιοστών. Και ήταν 1,3° C πιο ζεστά από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι».

Δείτε Επίσης
ΚΡΑΣΙ 2.000 ΕΤΩΝ

Οι αμπελουργοί θα πρέπει τώρα να αυξήσουν τα διαστήματα μεταξύ των παρεμβάσεων αλλά και τη δόση των προϊόντων προστασίας των φυτών για να περιορίσουν νέες μολύνσεις. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι οι επιδημικές μολύνσεις θα εξαπλωθούν στα αμπελοτόπια του Bordeaux.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!