ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα “Λαούδια” μια πολύ ιδιαίτερη Σαντορίνη από την Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπου κέρδισε  το πρώτο βραβείο, στον 22ο Διεθνή Διαγωνισμό οίνου και Αποσταγμάτων που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Καλύτερο ροζέ ανακηρύχθηκε το Vera Rosa, ένα blend Syrah με Κοτσιφάλι από το οινοποιείο Στραταριδάκη στην Κρήτη, ενώ η μεγάλη έκπληξη του φετινού Διαγωνισμού ήταν η πρώτη θέση στα ερυθρά κρασιά. Κορυφαίο κόκκινο αναδείχθηκε το Kolios Shiraz , από το οινοποιείο Κολιός που βρίσκεται στην Πάφο της Κύπρου.

Οι κριτές την ώρα των δοκιμών.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κρασί από την Κύπρο καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ελληνικό διαγωνισμό κρασιού και η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την αλματώδη οινική ανάπτυξη της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Κορυφαίος αφρώδης οίνος ανακηρύχθηκε το Αμύνταιον Αφρώδης Demi Sec  από τον Συνεταιρισμό του Αμυνταίου, ενώ την πρώτη θέση στους επιδόρπιους οίνους, μοιράστηκαν το Emilia από το οινοποιείο Silva Daskalaki στην Κρήτη και το Samos Nectar από τον Συνεταιρισμό της Σάμου. 

Κορυφαίο λευκό,  προφανώς είναι το κρασί που πήρε την πρώτη θέση του Διαγωνισμού τα “Λαούδια” από την Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπου.  Πρόκειται για ένα κρασί που προέρχεται από το ομώνυμο αμπελοτόπι στον Πύργο της Σαντορίνης. Προφυλλοξηρικές κουλούρες Ασύρτικου, χειρωνακτικός τρύγος  υπερώριμων σταφυλιών. Η ζύμωση και η τετράμηνη ωρίμανση με τις λεπτές οινολάσπες έχει γίνει σε πήλινους αμφορείς ενώ το μετά την εμφιάλωση κρασί έχει μείνει δέκα μήνες στη φιάλη100%,  Ένα κρασί που όπως λένε οι δημιουργοί του είναι η έκφραση της προσπάθειά τους για την ανάδειξη της τυπικότητας της ποικιλίας αλλά και της μοναδικότητας του terroir.

Στα αποστάγματα κορυφαίο αναδείχθηκε το Μονοποικιλιακό Λημνιό από το Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο Βλαδίκα στο Μελενικίτσι Σερρών.

Kριτές και διοργανωτές στην καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Ο Άρης Τσέλεπος μιλώντας στο grapemag.gr, δήλωσε :

“Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι που η προσπάθεια της Σαντορίνης και η συνεργασία μας με την οικογένεια Χρυσού, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς κερδίζοντας μια τόσο μοναδική διάκριση. Προσωπικά νιώθω πολύ χαρούμενος για τα Λαούδια. Είναι ένα κρασί που αγαπώ ιδιαίτερα γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που απαιτούνται για τη δημιουργία του αλλά πιστεύω ακράδαντα, ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάθε άλλο μεγάλο λευκό κρασί του κόσμου. Η σοδειά του 2020 ήταν ιδιαίτερα καλή και παραγωγική για τη Σαντορίνη, επιτρέποντας μας να φτιάξουμε ένα κρασί παλαίωσης όπως το είχαμε φανταστεί. Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στην οινολογική μας ομάδα. Η Βασιλική Τζανετοπούλου – Χρύσου, η Έλλη Τετζεράκη, ο Τάκης Σμυρνιώτης και ο Γιάννης Σιβρής συνθέτουν μια φοβερή ομάδα χωρίς την οποία δε θα μπορούσαμε να δώσουμε τόσο ποιοτικά αποτελέσματα και τους ευχαριστούμε πολύ!”

Δείτε Επίσης
ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ PFC

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 22ου Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και του 8ου Διαγωνισμού αποσταγμάτων: https://www.tiwc.gr/el/ .

 

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!