ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΝΟΥΜΕ SAUVIGNON BLANC

Η 6η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα του Sauvignon Blanc. Όποιο Sauvignon κι αν διαλέξετε να ανοίξετε σήμερα, ελληνικό ή ξένο, κλασσικό ή νεοκοσμίτικο, έχουμε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ποικιλία:

Προέλευση:

Kαλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά πατρίδα του θεωρείται η Γαλλία. Στο Bordeaux συνήθως “παντρεύεται” με το Semmilion και θα το βρούμε σε ξηρές και γλυκές εκφράσεις. Το Sancerre και το Pouilly-Fumé στην Kοιλάδα του Λίγηρα είναι περιοχές ξακουστές για τα Sauvignon Blanc. Στην κοιλάδα Marlborough στη Νέα Ζηλανδία όπου βρήκε τόπο να ανθίσει με εξαιρετικά αποτελέσματα, θα συναντήσουμε τις τροπικές εκδοχές του. Θα το βρούμε και στην Καλιφόρνια, τη Νότια Αφρική και τη Χιλή αλλά και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε όλες τις διεθνείς ποικιλίες. Συνήθως σε ψυχρά κλίματα όπως του Αμυνταίου, μονοποικιλιακό ή σε blend, σαν το κλασσικό χαρμάνι με Ασύρτικο στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας.

Χαρακτηριστικά:

  • O χαρακτήρας του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται, αλλά αν προσπαθήσουμε να ομαδοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να πούμε ότι: Το σταφύλι αυτό είναι γνωστό για τα crispy, κομψά και δροσερά κρασιά που δίνει. Κρασιά από Sauvignon Blanc συνήθως έχουν λεπτές νότες από εσπεριδοειδή, φρούτα όπως λάιμ, γκρέιπφρουτ, αλλά και πεπόνι, ανανά, ενώ επίσης μπορεί να έχουν αρώματα από φυτικά στοιχεία όπως πράσινη πιπεριά, σπαράγγι, γρασίδι και χαμομήλι.
  • Έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε φρέσκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά από Sauvignon Blanc που έχουν έρθει σε επαφή με ξύλινα βαρέλια.

Δείτε Επίσης
100 ΧΡΟΝΙΑ CHIANTI CLASSICO

Τα περιέργα:

  • To Screaming Eagle Sauvignon Blanc, Oakville (2016) σύμφωνα με τη λίστα του Wine Search είναι το ακριβότερο Sauvignon Blanc που έχει πουληθεί, με τιμή κοντά στα 7.000 $. Το καλιφορνέζικο κρασί, θεωρείται και το ακριβότερο κρασί στις ΗΠΑ. Κι ενώ η Καλιφόρνια είναι στην κορυφή, η Γαλλία έχει 7 θέσεις στη δεκάδα με τα ακριβότερα Sauvignon Blanc.
  • Στην Αυστραλία, φτιάχνονται αφρώδη κρασιά από Sauvignon Blanc που αποκαλούνται “Sauvignon Blanc Fizz”. Στη Νέα Ζηλανδία, το κρασί αυτό συνήθως συνοδεύεται με παγωτό λεμόνι.
  • Η χρήση του όρου “Fume Blanc” που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα Sauvignon Blanc που έχουν παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια, ιδίως στην Καλιφόρνια. Η καθιέρωση του όρου αποδίδεται στον οινοποιό και πιονέρο της Napa,  Robert Mondavi ο οποίος τη δεκαετία του 1960 προσπάθησε να το κάνει πιο θελκτικό για τους Αμερικανούς που είχαν συνηθίσει τα παλαιωμένα Chardonnay.
  • Η λέξη “Sauvignon” προέρχεται από τη λέξη “sauvage”, που σημαίνει “άγριο” ενώ το “Blanc” σημαίνει “λευκό”.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!