ΤΑ 50 GGW ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Τρεις διαφορετικές δράσεις περιλάμβανε η απόβαση των 50 Great Greek Wine στο Λονδίνο. Στη Βρετανική πρωτεύουσα το διήμερο 28 & 29 Μαΐου είχε έντονο ελληνικό οινικό χαρακτήρα που εκφράστηκε πρώτα σε ένα υψηλών προδιαγραφών Masterclass που έγινε υπό την καθοδήγηση των Γιάννη Καρακάση MW και Stefan Neumann MS, ακολούθησε ένα εμπνευσμένο δείπνο που ταίριαξε ιδανικά τη σκανδιναβική υψηλή γαστρονομία με επιλεγμένα κρασιά από το φετινό διαγωνιστικό κομμάτι των 50’s και κορυφώθηκε με την καρδιά των εκδηλώσεων, το Trade Walk Around Tasting που έφερε κοντά στα 50 GGW τους κορυφαίους Βρετανούς επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των 33 συμμετεχόντων οινοποιείων και των οργανωτών.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες προέβαλαν μια απόλυτα σύγχρονη εικόνα του ελληνικού κρασιού, κάτι το οποίο  πρεσβεύει απόλυτα η πλατφόρμα του 50 Great Greek Wines, και οδήγησαν τους Βρετανούς σε διθυραμβικά σχόλια, φτάνοντας στο σημείο να μιλάνε για «knock out tasting» του ελληνικού κρασιού. Συνολικά, στις τρεις εκδηλώσεις παρευρέθησαν περισσότεροι απο 200 επαγγελματίες, ανάμεσα τους και ένας μεγάλος αριθμός Masters of Wine και Master Sommeliers. «Πέρα απο τα θετικά σχόλια και τα εντυπωσιακά νούμερα, αυτό που διαφοροποίησε τις εκδηλώσεις ήταν η απόλυτη στόχευση στην ελίτ των επαγγελματιών του Λονδίνου που ανταποκρίθηκε με αθρόα προσέλευση και ξεπέρασε τις προσδοκίες των παραγωγών σε ποιότητα επιχειρηματικών επαφών» δηλώνει ο ιδρυτής των 50 GGW Γιάννης Καρακάσης MW.

H τέταρτη κατά σειρά δράση προβολής των 50 Great Greek Wines για τη φετινή χρονιά μετά το Βέλγιο, την Πολωνία και την Ολλανδία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και άφησε ισχυρή παρακαταθήκη για το ελληνικό κρασί στην επαγγελματική οινική σκηνή του Λονδίνου, μιας απο τις σημαντικότερες αγορές-στόχους για το ελληνικό κρασί.

«Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού θεωρούμε βασικά συστατικά της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας τον οίνο και την γαστρονομία, τα οποία αντιμετωπίζουμε ενιαία και επενδύουμε με δράσεις προβολής στο εξωτερικό. Ο ΕΟΤ στέκεται αρωγός στην προσπάθεια εξωστρέφειας του ελληνικού αμπελώνα στηρίζοντας πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε αυτό. Μία τέτοια ξεχωριστή πρωτοβουλία είναι το 50 Great Greek Wines και οι δράσεις του που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο με την συμμετοχή 33 οινοποιείων από όλη την Ελλάδα. Η διασύνδεση του κρασιού σ’ αυτό το επίπεδο ποιότητας με το υψηλό τουριστικό προϊόν της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική σε μία αγορά όπως αυτή της Αγγλίας. Ευχαριστώ τον διακεκριμένο Master of Wine κ.Γιάννη Καρακάση για την εξαιρετική συνεργασία, η οποία είναι μία στρατηγική επιλογή για εμάς», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης αποτιμώντας τις δράσεις.

Το Μasterclass πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο ”The Great Scotland Yard”, λίγα μέτρα από την ιστορική Trafalgar Square. Εκεί, 30 επαγγελματίες, ανάμεσά τους Masters of Wine, οινοχόοι απο κορυφαία δυάστερα και τριάστερα εστιατόρια και δημοσιογράφοι οίνου, παρακολούθησαν τη συναρπαστική «αφήγηση» για τις ποικιλίες, τους ανθρώπους, τον τόπο παραγωγής των συνολικά 18 κρασιών από τη λίστα των 50 GGW που παρουσιάστηκαν.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου, 33 βραβευμένα οινοποιεία του 50 GGW βρέθηκαν στο μεγάλο Walk Around Tasting στην καρδιά του Soho, σε ένα χώρο υψηλών προδιαγραφών, στο Moοnchu Hall του China Exchange. Εκεί, 140 opinion leaders της αγοράς, δοκίμασαν τόσο τα κρασιά τα οποία έχουν μπει στη 50 GGW | The List όσο και άλλες επιλεγμένες ετικέτες από το portfolio των παραγωγών αποκτώντας μια πληρέστερη εικόνα για τη δουλειά τους. Ο Γρηγόρης Μιχαήλος Dip WSET development manager του 50 GGW δήλωσε ότι και αυτή η εκδήλωση υπήρξε πόλος έλξης για υψηλού προφίλ επαγγελματίες: «Δεχτήκαμε κολακευτικά σχόλια για την πρωτοβουλία του 50 GGW να βρεθεί στο Λονδίνο ισχυροποιώντας το μήνυμα του greatness μέσα απο την καινοτόμα πλατφόρμα που φέρνει στο προσκήνιο την ποιότητα της δουλειάς των Ελλήνων  παραγωγών».

Η τριπλέτα των δράσεων ολοκληρώθηκε το βράδυ στις 29 Μαΐου με μια σύμπραξη των 50 GGW με το εστιατόριο Ekstedt at the Υard του Michelin-starred chef Niklas Ekstedt, που ένωσε δυο διαφορετικούς κόσμους. Οι γευστικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού που επιμελήθηκε ο οινοχόος του εστιατορίου Κλέαρχος Κανελλάκης ανέδειξαν την γαστρονομική διάσταση των ελληνικών κρασιών και την προσαρμοστικότητά τους σε διαφορετικές κουζίνες και πρώτες ύλες που βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής.

Ο Stefan Neumann (Master Sommelier) βρέθηκε στο Walk Around Tasting κι έχοντας εικόνα για τα ελλληνικά κρασιά, μπορεί να κρίνει το επίπεδο της δουλειάς των παραγωγών: «Είναι μοναδικό το να δοκιμάσεις τόσα υπέροχα ελληνικά κρασιά σε έναν χώρο και με την πλειοψηφία των παραγωγών να είναι εδώ, ήταν σαν βούτυρο στο ψωμί των σομελιέ. Μια γιορτή για τον ουρανίσκο και σίγουρα κάτι φανταστικό να βλέπεις τόσα πολλά κρασιά και από την Κύπρο».

Ο Peter Richards είναι Master of Wine, κριτικός και αρθρογράφος του Decanter, με μεγάλη επιρροή στα οινικά τεκτενόμενα της αγοράς του Λονδίνου: «Αν νόμιζες ότι το ελληνικό κρασί δεν θα μπορούσε να γίνει πιο συναρπαστικό, έρχεται η γευσιγνωσία των 50 GGW στο Λονδίνο και σε αφήνει άφωνο. Ήταν μια εξαιρετική επιλογή από κρασιά και οινοπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα, δοκιμάστηκε μια  ποικιλία κρασιών που αναδεικνύουν το καλύτερο που έχει να προσφέρει αυτή η χώρα. Ως πολύ προσεκτικά επιμελημένη αυτή η επιλογή, καθιστά την εμπειρία σου ως δοκιμαστή πολύ πιο αποδοτική και αξιόλογη. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Καρακάση, στους διοργανωτές και τους κριτές – και φυσικά στις σκληρά εργαζόμενες ομάδες οινοποιών».

Δείτε Επίσης

Ένας άνθρωπος της αγοράς, ο Mike Best (Master of Wine) λέει ότι το tasting ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του: «Ήρθα στη γευσιγνωσία με ενθουσιασμό και επιλογή μου να δοκιμάζω τέσσερα κρασιά ανά παραγωγό ήταν διαχειρίσιμη και με έκανε να θέλω να μάθω τι άλλο παράγουν. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις στο ημερολόγιο γευσιγνωσιών του Λονδίνου, αλλά αυτή ήταν μία από τις φετινές κορυφαίες στιγμές».

Ο Χρήστος Ζαφειράκης, οινοποιός από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας και ιδιοκτήτης του ομώνυμου κτήματος, είναι από τους ανθρώπους που έχει πολύ καθαρή εικόνα για τις οινικές αγορές: «Ήταν μια πολύ σημαντική έκθεση και παρουσία για το Ελληνικό κρασί. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε πολύ επιδραστικούς ανθρώπους του κρασιού. Ήταν σίγουρα η πιο εποικοδομητική έκθεση που έχω πάει. Αυτό που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ήταν το υψηλό οινικό επίπεδο των επισκεπτών. Νομίζω για πρώτη φορά συναντώ πόσους πολλούς ανθρώπους του κρασιού σε μόλις 6 ώρες»

 

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!