ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Το νέο πρόσωπο του Κτήματος Μιχαλάκη, από το Ηράκλειο της Κρήτης έρχεται φρέσκο, ανανεωμένο και μπαίνει για τα καλά στις τάσεις και τις επιταγές της εποχής. Τοπικές ποικιλίες που παντρεύονται με διεθνείς σε πετυχημένους συνδυασμούς δίνουν πολλά υποσχόμενα κρασιά, με καινούργιες ετικέτες και άλλη φιλοσοφία από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Η σειρά Thèse περιλαμβάνει τρία νέα κρασιά που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο φετινό Οινόραμα. Δύο Λευκά, Ασύρτικο-Βιδιανό-Sauvignon Blanc για το Thèse 10, μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc για το Thèse 12 και ένα ροζέ, blend Κοτσιφάλι με Syrah για το Thèse 11. Παραγωγές από 3.000 έως 5.000 φιάλες,  θεωρούνται μικρές για τα δεδομένα του Κτήματος που έχει δυνατότητα 6.000 τόνων. 

Οι τρεις νέες ετικέτες της σειράς Thèse από το Κτήμα Μιχαλάκη

Με τη νέα σειρά το Κτήμα δείχνει να απαντάει καταφατικά στο ερώτημα, αν μπορεί ένα οινοποιείο που είναι συνυφασμένο με μεγάλες παραγωγές, να στραφεί σε σειρές κρασιών περιορισμένης παραγωγής. Ειδικά αν η σειρά αυτή έχει την υπογραφή ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με την έρευνα και τον πειραματισμό, όπως είναι ο Γιώργος Κοτσερίδης, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οινολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών καθώς επίσης και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Οινολογία. Οι περγαμηνές του όπως και η δουλειά που έχει κάνει σε σειρά σημαντικών οινοποιείων, είτε σε επίπεδο συμβουλευτικής, είτε στην άμεση εμπλοκή του στην οινοποίηση είναι αδιαμφισβήτητες. Το όνομα της πειραματικής σειράς δεν επελέγη τυχαία. Η γαλλική λέξη Thèse που σημαίνει «διατριβή», προέρχεται από την ελληνική λέξη «θέση».

«Η συνεργασία μας με τον Γιώργο Μιχαλάκη έχει σκοπό να εντάξει στο οινοποιείο κάποια θέματα εφαρμοσμένης έρευνας που έχουν γίνει για την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα», λέει ο Γιώργος Κοτσερίδης μιλώντας στο grapemag.gr. Το Εργαστήριο Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δουλεύει πάνω στο project «Εμβληματική Δράση για τους αμπελώνες του κρασιού». Και όπως λέει ο Κοτσερίδης, τώρα είναι η ώρα να περάσουν από τη θεωρία και την εργαστηριακή εφαρμογή, στην πράξη.

«Είχα εμπλοκή με τις ποικιλίες για αρκετά χρόνια, μέσα από την έρευνα, τώρα πολλά από τα στοιχεία που έχουμε αντλήσει βρίσκουν πεδίο εφαρμογής στη σύγχρονη οινοποίηση. Θέλαμε να βγάλουμε κάποια πειραματικά κρασιά ενσωματώνοντας σε αυτά, στοιχεία που έχουμε από την έρευνα. Εντάξαμε και διεθνείς ποικιλίες, για το πρώτο στάδιο του project αλλά σκοπός είναι να αναδειχθούν οι γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης.  Θέλουμε να μεγαλώσει το project και να πάμε και σε άλλες ελληνικές ποικιλίες εκτός Κρήτης και μάλιστα σε σπάνιες, όπως για παράδειγμα το Μαυρομπούμπουκο, μια σπάνια ερυθρή ποικιλία της Ζακύνθου. 

Αυτά τα οραματιζόμουν για χρόνια και τώρα με τη συνεργασία με το Κτήμα Μιχαλάκη, το όραμα αρχίζει να υλοποιείται. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, γιατί αλλιώς είναι η θεωρία ή η έρευνα στο εργαστήριο κι αλλιώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον πραγματικό κόσμο, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάνει τη βάση για να ξεκινήσουμε. Βρήκαμε εύφορο έδαφος και ανθρώπους ανοιχτούς. Κάναμε κάτι που εκφράζει έμενα άλλα και το Κτήμα».

Blend Ασύρτικο-Βιδιανό-Sauvignon Blanc για το Thèse 10

Η προσπάθεια των οινοποιείων της Κρήτης να ξεφύγουν από την μαζική παραγωγή και να κατευθυνθούν προς πιο ποιοτικές ετικέτες τα τελευταία χρόνια, έχει ορατά αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολο να γίνει, ούτε έχει άμεσα αποτελέσματα. Οι οινοποιοί στην πλειονότητά τους όμως, βάζουν κόπο, γνώση και χρόνο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η δυναμική των μεγάλων οινοποιείων του νησιού συναντά τις προσπάθειες των μικρών παραγωγών και αυτό που βγαίνει συνολικά προς τα έξω, σε όλες τις αναφορές στον κρητικό αμπελώνα, είναι θετικό. Το Κτήμα Μιχαλάκη φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις οινικές εξελίξεις και με τη νέα σειρά κρασιών κάνει ένα δυνατό statement.  

Με ιστορία 60 χρόνων, που ξεκινάει από ένα μικρό χωριό, τη Ρόκα Κισσάμου έχει καταφέρει πλέον να καταξιωθεί ποιοτικά και επιχειρηματικά και θέλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στην Κρήτη. Το οινοποιείο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο Παρθένι Ηρακλείου, περιβάλλεται από ενιαίο αμπελώνα έκτασης 450 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρικο και οι τοπικές: Malvasia Aromatica, Πλυτό, Δαφνί, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι αλλά και οι διεθνείς: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc. 

Δείτε Επίσης
ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ

 

 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!