ΤΟ PROJECT “SAVE THE VINES”
ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου η κατανάλωση κρασιού σε συγκεκριμμένα σημεία, αποκτάει διαφορετικό χαρακτήρα. Σε επιλεγμένα εστιατόρια και wine bar θα “τρέχει” το project “Save the vines” που έχει στόχο την αναγέννηση του αμπελώνα στις Μέλαμπες Ρεθύμνου.

Η Ηλιάνα Μαλιχίν, οινοποιός από το Ρέθυμνο, συνεχίζει την προσπάθειά της για να ξαναγεννηθεί ο αμπελώνας στις Μέλαμπες. Το μεγαλύτερο τμήμα του καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου. Η αντίδρασή της μετά τη φωτιά ήταν άμεση. Η σκέψη της πήγε κατευθείαν στη συλλογική δράση, αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία της. Το hashtag #savemelampes  έγινε viral, το project της αναβίωσης άρχισε να υλοποιείται. Η υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό της αλλά και στους καλλιεργητές της περιοχής, ότι ο τόπος θα γίνει καλύτερος απ΄ότι ήταν πριν τη φωτιά, τηρείται. Παρά τις δυσκολίες, ο τρύγος έγινε στα αμπέλια που γλίτωσαν από τη φωτιά ενώ βρέθηκαν και νέα κομμάτια που έδωσαν καλή πρώτη ύλη.

Τρύγος στις αρχές Σεπτέμβρη, μέσα στα καμμένα, σε αμπέλι που σώθηκε στις Μέλαμπες

Στο πλευρό της έχουν ταχθεί πολλοί. Ανάμεσά τους και άνθρωποι από τον χώρο του κρασιού, οινοποιοί από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μεγάλα  καταξιωμένα διεθνή έντυπα και media που ασχολούνται με το κρασί έκαναν αναφορά στον αγώνα των ανθρώπων στα νότια της Κρήτης.

Η εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης  στοχεύει στο να επανέλθει η αμπελουργική δραστηριότητα και να φυτευτούν νέα κομμάτια. Για να γίνει το πρώτο βήμα , θα χρειαστούν 55.000 Ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, σίγουρα δεν μπορούν να ξαναγίνουν σε μια στιγμή τα αυτόριζα αμπέλια που κάηκαν καθώς πολλά είχαν ηλικία ακόμα και μεγαλυτερη των 100 ετών. Όμως  θα είναι μία αρχή για μπορέσουν η Μαλιχίν με  την ομάδα των αμπελοκαλλιεργητών που συνεργάζεται, να ορθοποδήσουν και να προχωρήσουν.

Μία από τις δράσεις που έχουν οργανωθεί για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, θα γίνει στην κάβα Mr. Vertigo στο Κολωνάκι, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Όλη την ημέρα, θα είναι προς δοκιμή τρία κρασιά της Μαλιχίν κι ένα ελαιόλαδο που παράγεται από τον οικογενειακό ελαιώνα ηλικίας σαράντα ετών.  Το κόστος της δοκιμής είναι 10 Ευρώ ενώ τα κρασιά και το ελαιόλαδο θα είναι διαθέσιμα προς πώληση.  Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την εκδήλωση στο facebook. Στο ίδιο πλαίσιο, για την ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν πληγεί, το project επεκτείνεται σε εστιατόρια και wine bar στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την ίδια μέρα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στα σημεία  αυτά θα διατίθενται τα κρασιά και το ελαιόλαδο της Μαλιχίν και σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά μενού που θα αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των κρασιών. Παράλληλα οι καταναλωτές θα ενημερώνονται πως μπορούν να συνεισφέρουν στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης.

Τα εστιατόρια και wine bar της Αθήνας που φιλοξενούν το event “Save the vines”:

 

Δείτε Επίσης
Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ

Αμπελώνας μετά τη φωτιά στις Μέλαμπες Ρεθύμνου

Το 2019 η Ηλιάνα αφιέρωσε στην προσπάθεια της στο να διασώσει τα αμπέλια που είχαν εγκαταλειφθεί στα ορεινά του Ρεθύμνου. Με προσωπικό κόπο,  με συνεργασίες και πάρα τις μεγάλες  δυσκολίες προχώρησε. Επένδυσε στο χωριό Μέλαμπες , έφτιαξε ένα μικρό οινοποιείο, και με το πείσμα που την χαρακτηρίζει  κατάφερε να πείσει νέους και παλιούς καλλιεργητές του χωριού να συνταχθούν με το όραμά της  και να  ξαναστήσουν τον μοναδικό αμπελώνα της συγκεκριμένης περιοχής του Ρεθύμνου. Από τα αμπέλια των Μελάμπων του Φουρφουρά και του Μέρωνα βγήκαν πέντε ετικέτες. Το ξεχωριστό φυσικό κρασί της από το Βιδιανό, από τους αμπελώνες που διασώθηκαν,  κυκλοφόρησε σε μικρή παραγωγή, αλλά έγινε αμέσως γνωστό.

Η Ηλιάνα Μαλιχίν σε στιγμιότυπο από τον τρύγο του 2021

Η εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα, ο στόχος έχει καλυφθεί κατά 70%  ενώ η δράση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σπετεμβρίου. Για να στηρίξει κάποιος την προσπάθεια της Ηλιάνας Μαλιχίν και τους αμπελουργούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο μπορεί να καταθέσει χρήματα ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3BmEuyz

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!