ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Με αφορμή την εκδήλωση γευσιγνωσίας «Ελληνικό Απόσταγμα», που θα γίνει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στο Φουαγιέ του Ωδείου Αθηνών, το grapemag.gr δίνει βήμα στους πρωταγωνιστές της.

Παραγωγοί τσίπουρου, τσικουδιάς, ούζου και ελληνικών αποστάγματα σταφυλής αλλά και λικέρ θα βρίσκονται στην έκθεση παρουσιάζοντας τις δουλειές τους. Ο Νίκος Κατσάρος, είναι τέταρτη γενιά αποσταγματοποιός σε μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει άρχισε να παράγει ούζο στον Τύρναβο της Θεσσαλίας από το 1856.

Σήμερα η εταιρεία έχει στη γκάμα της ούζα, τσίπουρα φρέσκα και παλαιωμένα, αλλά και λικέρ.

G: Τα ελληνικά αποστάγματα, δείχνουν να κερδίζουν όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών, συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

ΝΚ: Ναι, φυσικά! Η οικονομική κρίση, τα capital control και η covid εποχή -όσο παράξενο και αν ακούγεται- ‘’βοήθησε’’ τον καταναλωτή να στραφεί και να τιμήσει τα Ελληνικά αποστάγματα.

G: Υπάρχουν και δικά σας στοιχεία ή ενδείξεις για τη στροφή προς το επώνυμο εμφιαλωμένο και την αποφυγή του χύμα;

ΝΚ: Ο καταναλωτής έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως πρέπει να κοιτάξει την υγεία του και αυτό μπορεί να γίνει μόνον ξέροντας τι πίνει και όχι ένα προϊόν άγνωστης προέλευσης που ποτέ δεν είναι ίδιο!

G: Είναι συνυφασμένο με τη ζωή και την καθημερινότητα του Έλληνα το τσίπουρο και η τσικουδιά, το ούζο. Κυριαρχεί ως ποτό στα καφενεία, στα μεζεδοπωλεία. Μπορεί να βρει θέση και σε άλλα είδη εστίασης, όπως το μπαρ, το απλό εστιατόριο ή ακόμα και το fine dining; Γίνονται βάση για coctail ;

ΝΚ:Τα τελευταία χρόνια γενικότερα στα μπαρ της Ελλάδας το cocktail είναι τάση και πιστέψτε με ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσα πολλά coctail με βάση τα Ελληνικά αποστάγματα (μαστίχα, ούζο, τσίπουρο και φυσικά το παλαιωμένο τσίπουρο!

“Στην Ελλάδα σήμερα παράγονται 15 παλαιωμένα αποστάγματα με το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο! Μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει ένα whisky ή brandy και φυσικά μετά από ένα ωραίο δείπνο ως digestive”, λέει στο grapemg.gr ο Νίκος Κατσάρος.

G: Ο Τύρναβος είναι μια περιοχή συνώνυμη με την παραγωγή τσίπουρου. Η θεσμοθετημένη ένδειξη προστατεύεται κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

ΝΚ: Ναι, είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης οπότε καμία χώρα στην Εύρώπη τουλάχιστον δεν μπορεί να παράγει τσίπουρο πλην της Ελλάδας. Άλλωστε στον Τύρναβο παράγεται περίπου το 40% της ετήσιας συνολικής παραγωγής τσίπουρου και στην Θεσσαλία (επίσης ΠΓΕ) το 60%.

G: Μπορεί να περάσει τα σύνορα της χώρας μας η προσπάθεια αποσταγματοποιών της περιοχής σας; Σε ποιες αγορές στοχεύετε και ποια είναι η ανταπόκριση που βρίσκετε;

Δείτε Επίσης
ΝΕΟ ΛΕΥΚΟ CHATEAU MARGEAUX

ΝΚ: Από το 2004 η εταιρία μας αλλά και άλλοι συνάδελφοι αποσταγματοποιοί συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού όπως PROWEIN, ANUGA, SIAL και πολλές άλλες με σημαντικά αποτελέσματα. Παράδειγμα η δική μας εταιρία εξάγει τα προιόντα της σε 33 χώρες και στις 27 από αυτές εξάγει και τσίπουρο!

G: Είναι τα ίδια προϊόντα αυτά που εξάγονται ή οι ξένες αγορές αναζητούν διαφορετικά πράγματα;

ΝΚ: Γενικά τα αλκοολούχα ποτά της χώρας μας (ούζο-τσίπουρο καλύπτουν το 60%) έχουν ξεπεράσει ‘’μεγάλα’’ αλκοολούχα όπως το τζιν για παράδειγμα που ξεπεράσαμε την εισαγωγή τζιν στην Γερμανία με το ούζο μας σε λίτρα!

G: Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι που έχετε αρχικά ως εταιρεία αλλά και γενικότερα ως κλάδος;

ΝΚ: Ως εταιρία επιδιώκουμε τα αποστάγματα μας την επόμενη 5ετία να εξάγονται σε 50 χώρες. Η χώρα με διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα εξωστρέφειας ήδη βοηθά πολύ και υπάρχει πρόθεση να βοηθήσει παραπάνω και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης γευσιγνωσίας “Ελληνικό Απόσταγμα 2023” είναι το Grape.  

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε τα newsletter του grape!