Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Κι όμως, το Βέλγιο είναι οινοπαραγωγική χώρα.
Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει κατά πολύ τις συνθήκες της αμπελοκαλλιέργειας στην Ευρώπη και νέες περιοχές μπαίνουν στον οινικό χάρτη. Η παραγωγή κρασιού στο Βέλγιο έφτασε σε σημεία ρεκόρ το 2023.
Η χώρα, που είναι διάσημη κυρίως για τις μπύρες της, παρήγαγε 35.000 εκατολίτρα κρασί το περασμένο έτος, ένας αριθμός που μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά αντιστοιχεί σε αύξηση 550% τα τελυταία δέκα χρόνια. Η έκταση των αμπελώνων αυξήθηκε από τα 72 εκτάρια που ήταν οι συνολικές φυτεύσεις το 2006 σε 891 εκτάρια το 2023.
Είναι εντυπωσιακό ότι το Βέλγιο παράγει κυρίως λευκό αφρώδες κρασί (16.000 εκατόλιτρα) και ακολουθεί το ήσυχο, ξηρό λευκό (12.000 εκατολίτρα). Το κόκκινο και το ροζέ κρασί είναι πολύ μικρές παραγωγές με 3.800 εκατολίτρα συνολικά. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρά την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των θερμοκρασιών, κόκκινα σταφύια δεν καταφέρνουν πάντα να ωριμάσουν.
Το κρασί καλλιεργείται τόσο στη Βαλλονία όσο και στη Φλάνδρα. Η επαρχία Ενών της Βαλλονίας είναι η μεγαλύτερη οινοποιητική περιοχή στο Βέλγιο, παράγει κυρίως αφρώδες κρασί και ακολουθούν οι επαρχίες Λιμβούργο, Λιέγη και Δυτική Φλάνδρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν κταγεγραμμένα 120 οινοποιεία σε όλη τη χώρα.
Αρχική » ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ
Η χώρα έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή κρασιού, καθώς από τον Μεσαίωνα καταγράφονται στοιχεία αμπελοκαλλιέργειας κυρίως άπό μοναχούς σε αββαεία. Στις λευκές ποικιλίες καλλιεργούνται: Auxerrois, Bacchus, Chardonnay, Müller-Thurgau, Kerner, Optima, Ortega, Pinot blanc, Pinot gris, Riesling, Siegerrebe, Würzer. Τα ελάχιστα κόκκινα κρασιά προέρχονται κυρίως από Dornfelder, Pinot Meunier και Pinot noir.