Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Εννέα ελληνικά εστιατόρια περιλαμβάνονται στη φετινή έκδοση του Wine Spectator με τα καλύτερα οινικά project του κόσμου και φιγουράρουν ανάμεσα σε 3.500 επιλογές. Σαφές δείγμα της προσοχής που δίνεται στο κρασί ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας και της φιλοξενίας που προσφέρουν τα εστιατόρια στους επισκέπτες τους.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο κομμάτι της γαστρονομίας και ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη έχουν στηθεί σημαντικά γαστρονομικά project διεθνούς βεληνεκούς. Το καλό φαγητό, οι ποιοτικές πρώτες ύλες και η ενσωμάτωση εννοιών όπως η εποχικότητα, η τοπικότητα, η βιωσιμότητα συνδυάζονται με τη φιλοξενία υψηλού επιπέδου.
Το ελληνικό κρασί ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, συμπληρώνει το puzzle και συμμετέχει ισάξια στις λίστες δίπλα σε παγκόσμια μεγαθήρια.
Έξι ελληνικά εστιατόρια μπαίνουν για πρώτη φόρα στη λίστα του Wine Spectator ενώ άλλα τρία είναι μέλη αυτής της ξεχωριστής ελίτ εδώ και αρκετά χρόνια. Στην ανώτατη κατηγορία με τα Grand Awards of Excellence θα συναντήσουμε φημισμένα εστιατόρια από όλο τον κόσμο, γνωστά τριάστερα και μύθους της παγκόσμιας γαστρονομίας που έχουν βρεθεί στην κορυφή, όχι όμως και κάποιο ελληνικό project.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία Best of Awards of Excellence (με τα δύο ποτήρια ως χαρακτηριστικό του βραβείου) βρίσκονται τέσσερα εστιατόρια της χώρας μας.
Από το 2014 βραβεύεται κάθε χρόνο το GB Roof Garden, το εστιατόριο της Μεγάλης Βρετανίας με chef τον Αστέριο Κουστούδη. Υπεύθυνος για το wine project του εστιατορίου είναι ο Ευάγγελος Ψοφίδης και η λίστα περιλαμβάνει 660 επιλογές.
Η ίδια ομάδα είναι υπεύθυνη και για το γειτονικό Tudor Hall, εστιατόριο του ξενοδοχείου King George, στο Σύνταγμα που πετυχαίνει την ίδια διάκριση επίσης εδώ και εννέα χρόνια.
Το Salis στο παλιό λιμάνι των Χανιών του Afsin Molavi είναι στην λίστα από το 2019. Με 1.250 επιλογές κι ένα κελάρι που φιλοξενεί περίπου 7.500 φιάλες θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα οινικά εστιατόρια της Ελλάδας.
New entry στη λίστα και μάλιστα κατευθείαν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία Best of Awards of Excellence, είναι το Selene στην Σαντορίνη.
Πολύ συχνά οργανώνονται οινικές εκδηλώσεις, ειδικές γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις με αποκορύφωμα την αναβίωση της Vedema, της οινικής γιορτής που καθιέρωσε ο αείμνηστος Γιώργος Χατζηγιαννάκης και έγινε θεσμός για το νησί.
Το τρίτο βραβείο, Award of Excellence απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν καλά επιμελημένες λίστες με περίπου 90 ή περισσότερες επιλογές. Αυτές οι λίστες περιλαμβάνουν παραγωγούς κρασιών υψηλής ποιότητας και κρασιά που οι πελάτες δεν θα έβρισκαν εύκολα στις τοπικές κάβες ώστε να τα καταναλώνουν στο σπίτι τους. Αυτή τη διάκριση κατέκτησαν στη χώρα μας πέντε εστιατόρια και σε δύο απ’ αυτά πάλι συναντάμε πάλι τον Γιάννη Καρακάση MW. Eίναι τα Botrini’s σε Σαντορίνη και Μύκονο.
Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται για πρώτη φορά φέτος το εστιατόριο Pelagos στο 4 Seasons Four Seasons Astir Palace. Yψηλή γαστρονομία από τη συνεργασία του chef Luca Piscazzi με τον restaurant manager Cedric Vinckier που έχει τον ρόλο του wine director. Η λίστα περιλαμβάνει 450 διαφορετικά κρασιά.
Το Nōema στη Μύκονο μπαίνει για πρώτη φορά στον οινικό χάρτη του Wine Spectator και δείχνει μεγάλη δυναμική. Η λίστα στο Noema έχει περίπου 400 ετικέτες με επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Αρχική » WINE SPECTATOR ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ
Στο Nōema συναντάμε μια άψογα καταρτισμένη ομάδα με επικεφαλής τον general manager Χάρη Πεγιούδη και Wine Director τον Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Chef είναι ο βραβευμένος Αθηναγόρας Κωστάκος, sommelier είναι ο Παναγιώτης Μανδάνης και ο Νικόλαος Καμπάς.
Το Atelier της Ναταλίας Χατζή στο Avaton Luxury Beach Resort που βρίσκεται στη Χαλκιδική μπαίνει με τη σειρά του για πρώτη φορά στην ίδια κατηγορία και είναι το μοναδικό εστιατόριο από τη βόρεια Ελλάδα. Ο sommelier Λευτέρης Μακεδονίτης επιμελείται τη λίστα με τα κρασιά που περιλαμβάνει 260 ετικέτες, ενώ στην κουζίνα τον ρόλο του chef έχει ο Πάνος Παπαδόπουλος.
Η βράβευση από ένα περιοδικό με το κύρος του Wine Spectator είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και το να συγκαταλέγεται μία επιχείρηση ανάμεσα στις κορυφαίες στο είδος της σε όλο το κόσμο δεν είναι τυχαίο αποτέλεσμα αλλά προϊόν γνώσης, αντίληψης και δουλειάς. Όπως αναφέρει η Cassia Schifter, συντάκτρια του Wine Spectator στο άρθρο της για τα φετινά βραβεία: «Η τέχνη της φιλοξενίας ζει και ευδοκιμεί, με τα εστιατόρια να βρίσκουν νέους και συναρπαστικούς τρόπους για να ικανοποιήσουν τόσο την τακτική τους πελατεία όσο και να προσελκύσουν ευρύτερο κοινό.
Με την εξάπλωση πιο εξελιγμένων τεχνολογιών όπως η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας (ΑI), οι εστιάτορες και οι επαγγελματίες του κρασιού αποδεικνύονται αναντικατάστατοι, προσφέροντας συμβουλές, καθοδήγηση και ένα αίσθημα σύνδεσης που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι όπως το ChatGPT».
Η λίστα, με τους φετινούς νικητές περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 εστιατόρια που έχουν κερδίσει ένα από τα Βραβεία Εστιατορίων από το Wine Spectator για το 2023. Όλα προσφέρουν εξαιρετικά προγράμματα κρασιού, προέρχονται και από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και από περισσότερες από 75 άλλες χώρες.
Φέτος προστέθηκε για πρώτη φορά εστιατόριο από την Ακτή Ελεφαντοστού, γεγονός που αποτέλεσε ένα από τα highlights της φετινής έκδοσης.