BODEGAS ARTADI

Το οινοποιείο Artadi ιδρύθηκε το 1981 από τον Juan Carlos López de Lacalle και μια ομάδα 13 οινοποιών στη Laguardia, στην περιοχή της Rioja Alavesa της Ισπανίας.

Αρχικά ήταν μια συνεταιριστική επιχείρηση, στη συνέχεια όμως πέρασε στα χέρια του Juan Calros, ενός ανθρώπου με ισχυρές οινικές ρίζες στην περιοχή. Σήμερα η εταιρεία έχει εξελιχθεί και αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές.Με κύριο γνώμονα της φιλοσοφίας τους την παραγωγή «έντιμων» κρασιών που εκφράζουν τον τόπο, οι άνθρωποι της οικογένειας Laccale θέλουν να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα του τόπου.  Στα κρασιά τους εκφράζονται πρώτα τα γενικά χαρακτηριστικά της  ευρύτερης περιοχής της Rioja, σε μια πιο εξειδικευμένη οινοποίηση ο χαρακτήρας του κάθε χωριού και τέλος η καθαρή έκφραση της ποικιλίας, του μικροκλίματος και του terroir από κάθε αμπελώνα που καλλιεργούν.

Καλλιεργούν στη Rioja Alavesa  56 εκτάρια με βιολογικές πρακτικές και παράγουν περίπου 150.000 φιάλες τον χρόνο. Υπάρχουν παλιά αμπέλια με Tempranillo, φυτεμένα στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ στη Navara, έχουν  Grenache με ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών.

Οι παρεμβάσεις στην οινοποίηση είναι πολύ ήπιες και για την ζύμωση χρησιμοποιούν κυρίως ανοιχτές δεξαμενές.

Η περιοχή της Rioja Alavesa έχει ένα ξεχωριστό, μοναδικό μικροκλίμα. Οι δύο οροσειρές Sierra de Cantabria και Sierra de Toloño που την περικλείουν, επηρεάζουν σημαντικά τις κλιματολογικές συνθήκες. Η επίδραση του Ατλαντικού από τη μία και της Μεσογειακής αύρας από την άλλη, τα ασβεστούχα εδάφη που είναι πλούσια σε άργιλο δημιουργούν συνολικά ένα περιβάλλον ιδανικό για τα αμπέλια.

Σε μια συνειδητή απόφαση, το 2015 το οινοποιείο εγκατέλειψε την ανώτατη κατηγορία κρασιών D.O.Ca.της Rioja και θέλει να προτείνει ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης για οίνους και αμπελώνες βασισμένο στην ποιότητα, παρόμοιο με αυτό του Bordeaux.

Η Patricia Lopez de Lacalle, εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά του οινοποιείου κι έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το κομμάτι της προώθησης και των εξαγωγών. Μας μιλάει για τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης, τον επιμερισμό των ρόλων και τον σεβασμό που διέπει τις σχέσεις των των ανθρώπων της οικογένεια.

«Σε όλη την οινοπαραγωγική διαδικασία από την αμπελοκαλλιέργεια μέχρι την οινοποίηση θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έντιμοι. Σεβόμαστε την ιστορία μας, τους προγόνους μας, την οινική κουλτούρα που έχουμε κληρονομήσει κι αυτός είναι ένας τρόπος να ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία μας, το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς».

«Και οι πρόγονοί μας έφτιαχναν επίσης κρασί, αλλά περισσότερο για οικιακή κατανάλωση. Υπάρχει λοιπόν μια γνώση που έχει περάσει από γενιές και γενιές αλλά το «Artadi» ως όνομα του οινοποιείου είναι πολύ πρόσφατο και είμαστε μόλις η δεύτερη γενιά με αυτό το brand. Μαζί με τα δύο μου αδέρφια, αυτό που θέλουμε, είναι απλώς να συνεχίσουμε τη δουλειά που έκανε ο πατέρας μας. Προσπαθούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους αμπελώνες μας και το οινοποιείο, να καταλάβουμε όσο μπορούμε τι συμβαίνει, ποιοι παράγοντες επιδρούν καθοριστικά στο κρασί. Και βέβαια να μην καταστρέψουμε όλα όσα έχει πετύχει η προηγούμενη γενιά, γιατί έχει κάνει υπέροχα πράγματα», λέει η Patricia Lopez de Lacalle. Τα τρία αδέρφια συνεργάζονται κι ευελπιστούν να προσθέσουν κάτι νέο στην οικογενειακή επιχείρηση.

Για παράδειγμα, από φέτος υιοθετήσαν τη χρήση βαρελιών από αυστριακή δρυ καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούσανε μόνο γαλλικά βαρέλια.

Η Patricia Lopez de Lacalle όταν έφτασε στην ηλικία που έπρεπε να αποφασίσει τι θέλει να κάνει,δεν πιέστηκε καθόλου από την οικογένεια. Αρχικά δεν ήθελε να ασχοληθεί με το κρασί και το οινοποιείο. Αποφάσισε να φύγει και να σπουδάσει στο εξωτερικό.

«Δεν ήθελα καμία σχέση με το οινοποιείο και την επιχείρηση. Οι γονείς μου το δέχθηκαν, έτσι σπούδασα στην Ελβετία, στον τομέα Διοίκησης Φιλοξενίας. Στη συνέχεια έπιασα δούλευα σε ένα μαγαζί με κρασί στη Λωζάνη. Εκεί άρχισε να ανάβει ένα μικρό φως μέσα μου, όταν άρχισα να ανακαλύπτω περισσότερα πράγματα για το κρασί. Αλλά ήθελα να δω και άλλους δρόμους, άλλα μονοπάτια, άλλα επαγγέλματα. Δούλεψα κι αλλού κατάλαβα όμως ότι δεν μου άρεσε, κάτι με τράβαγε πίσω στην οικογένεια μου. Και έτσι επέστρεψα στο οινοποιείο.

Όταν γύρναγα στο σπίτι ειδικά την περίοδο του τρύγου, άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για το κρασί. Σιγά σιγά προχώρησα και πέρυσι ξεκίνησα σπουδές στην οινολογία, τις οποίες ακόμα δεν έχω τελειώσει. Είναι ένα πρόγραμμα δύο ετών κι επειδή ήταν πολύ έντονα τα πράγματα πέρυσι, καθώς είχα και τη δουλειά και τη σχολή, πήρα το νυχτερινό μάθημα.

Έπρεπε να πηγαίνω στο μάθημα πέντε ημέρες την εβδομάδα από τις έξι το απόγευμα έως τις δέκα και μισή το βράδυ κάθε μέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Πέρασα λοιπόν το πρώτο έτος και συνεχίζω, ελπίζοντας του χρόνου να μπορέσω να το τελειώσω.
Παράλληλα προωθώ τα κρασιά της οικογένειας, κάτι που για τον πατέρα μας ήταν πάντα πολύ σημαντικό, να συμμετέχουν τα παιδιά στις πωλήσεις. Να ξέρεις τι συμβαίνει στις αγορές, να καταλάβεις τη λειτουργία τους, να έχεις επαφή με τον κόσμο».

Η συνάντησή μας έγινε στο περιθώριο ενός μοναδικού dinner που οργανώθηκε από το ξενοδοχείο King George σε συνεργασία με την εταιρεία Deals που αντιπροσωπεύει τα κρασιά του οινοποιείου Artadi.

Ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef του βραβευμένου με αστέρι Michelin «Tudor Hall» και ο head sommerier Ευάγγελος Ψωφίδης δημιούργησαν έναν αρμονικό συνδυασμό που περιλάμβανε πιάτα σχεδιασμένα για να ταιριάξουν με το ύφος και το στυλ των κρασιών από το οινοποιείο Artadi.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Λούκας, Αστέριος Κουστούδης, Patricia Lopez de Lacalle, Ευάγγελος Ψωφίδης, Danny Boustani

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε:

Artadi “Vinas de Gain Blanco” 2018

100% Macabeο από αμπελώνες σε υψόμετρο από 450 εως 700 μέτρων, φυτεμένους σε ασβεστούχα εδάφη. Ήπια οινοποίηση με τη ζύμωση να γίνεται δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει με τις οινολάσπες για 24 μήνες. Είναι φρέσκο, με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα στο στόμα, ζωντανό, με όγκο και πολύ καλή οξύτητα.

Artadi “San Lazaro” 2021

Ένα κομψό κόκκινο κρασί, φτιαγμένο από Tempranillo που προέρχεται από αμπελώνα φυτεμένο το 1956. Αμμώδη και σχιστολιθικά εδάφη, ήπια οινοποίηση και παραμονή για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 λίτρων δίνουν ένα κρασί με αίσθηση δροσιάς, φρεσκάδας και φρούτου.

Artadi “El Carretil” 2021

Τρία διαφορετικά κομμάτια με Tempranillo, που βρίσκονται μέσα στον ίδιο αμπελώνα. Οι φυτεύσεις έχουν πριν από 80, 50 και 40 χρόνια αντίστοιχα. Κρυοεκχύλιση και ζύμωση με γηγενείς ζύμες σε ξύλινες ανοιχτές δεξαμενές για 10 με 12 ημέρες. Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου το κρασί ωριμάζει για εννέα μήνες.

Artadi “La Poza de Ballesteros” 2021

100% Tempranillo, από την πιο ψυχρή περιοχή στη ζώνη της Alavesa. Ένα κρασί γεμάτο, με πολυπλοκότητα, πλούσιο σε όγκο. Αρώματα μαύρων φρούτων στη μύτη και απίστευτα ζουμερή αίσθηση στο στόμα.

El Seque Dulce, 2018

Από το 1999 η οικογένεια Lacalle έχει ξεκινήσει ένα καινούργιο project στο Alicante, όπου θέλουν να εξερευνήσουν τα όρια της ποικιλίας Monastrell στο οινοποιείο El Seque. Εδώ έχουμε ένα ενισχυμένο γλυκό κρασί στη λογική του Port, που έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!